Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Οκτ 2022
Κόσμος

Συνεχίζονται οι διαφωνίες Ρωσίας και Ιαπωνίας στο ζήτημα των Κουριλών νήσων

Αποτέλεσμα εικόνας για kuril islands map
Στη φωτογραφία γίνονται ορατές οι Kuril Islands, αλλά και οι νήσοι που η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι πρέπει να ενταχθούν στην επικράτεια της (Boundary Claimed by Japan)

Κορυφαίοι διπλωμάτες από Ρωσία και Ιαπωνία βρέθηκαν στη Μόσχα με στόχο την επίλυση του ζητήματος της κυριαρχίας στις Κουρίλες νήσους, δίχως όμως οι προσπάθειες να καρποφορήσουν.

Πιο αναλυτικά, η διαμάχη σχετικά με τις νήσους αφορά τέσσερα νησιά ανάμεσα στη Θάλασσα του Okhotsk και τον Ειρηνικό Ωκεανό: Iturup, Kunashir, Shikotan και Habomai. Τα δύο πρώτα νησιά που αναφέρθηκαν, συμπεριλαμβάνονται στα μεγαλύτερα από το σύνολο των 56 νήσων και απαριθμούν περίπου 15.000 ανθρώπους σε πληθυσμό. Ο υπουργός εξωτερικός της Ρωσίας, Lavrov, δήλωσε επί του ζητήματος:” Η υπόθεση δεν είναι εύκολη, είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί να λυθεί μόνο με μια μακρά, επιμελή και δημιουργική δουλειά”. Τα τέσσερα προαναφερθέντα νησιά, είχαν κατακτηθεί από τον στρατό της Σοβιετικής Ένωσης τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιαπωνία συνεχίζει να διαφωνεί κάθετα με την αντίληψη πως τα τέσσερα αυτά νησιά ανήκουν στη Ρωσία. Από την άλλη, η Ρωσία δεν επιθυμεί να δεχθεί ένα “πλήγμα” όσον αφορά τη δυναμική της εξωτερικής της πολιτικής με έναν συμβιβασμό, στον οποίο όμως οι “χαμένοι” θα είναι οι Ρώσοι, σύμφωνα πάντα με τα όσα δείχνουν οι πολιτικές τους ενέργειες και δηλώσεις.

Η Μόσχα θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασιστούν σε μια συνθήκη του 1956, η οποία υποστηρίζει την παράδοση των νησιών Shikotan και Habomai στην Ιαπωνία σε συνδυασμό με μια συνθήκη ειρήνης. Παρ’όλα αυτά, από την στιγμή που τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος των Κουρίλων νήσων είναι το Etorofu και το Kunashiri, η ιαπωνική πλευρά θεωρεί πως θα είναι χαμένη από τις διαπραγματεύσεις εάν δεχθεί έναν τέτοιο συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ορατό το γεγονός πως οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν μεγάλες, ειδικά από την στιγμή που σημειώνονται ενέργειες που πιθανόν να δυναμιτίζουν την κατάσταση, όπως η κατασκευή τεσσάρων στρατοπέδων στις Κουρίλες νήσους εκ μέρους της Ρωσίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε εμπόλεμη σύρραξη τον Φεβρουάριο του 1904. Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1905, η Ρωσική αυτοκρατορία είχε ηττηθεί. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Θεόδωρος Ρούσβελτ (δίπλα στον Abraham Linkoln στο όρος Rushmore στη φωτογραφία- δεύτερος από τα δεξιά), βραβεύτηκε με νόμπελ Ειρήνης για τη μεσολάβηση του στην σύναψη της συνθήκης του Πόρτσμουθ, η οποία έληξε τις εχθροπραξίες. Βέβαια, ήταν ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ως “την καλύτερη μέρα της ζωής μου”  τη μάχη του San Juan Hill, η οποία ήταν αποφασιστική για την μετέπειτα στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ απέναντι στους Ισπανούς αποικιοκράτες στο πλαίσιο της “απελευθέρωσης της Κούβας”, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος αφότου είχε συγκροτήσει σώμα εθελοντών στρατιωτών. Το αποτέλεσμα του πολέμου αυτού ήταν ο έλεγχος της περιοχής “Μαντζούρια” από τους Ιάπωνες, αλλά και οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας οι οποίες οδήγησαν στην επανάσταση του 1905, προάγγελο της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Αποτέλεσμα εικόνας για theodore roosevelt mount rushmore

Related posts