Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Χίου για τον ήρωα των βιβλίων του Παππού Δημήτρη

Συνέντευξη στην Σοφία Παππά

Σε ποια περιπέτεια θα μπει αυτή τη φορά ο Παππούς Δημήτρης και τα εγγόνια του;

Όταν κανείς γίνεται τόσο μεγάλος όσο ένας παππούς, όταν δηλαδή του έχει δοθεί το δώρο να γεράσει, κάθε στιγμή αποκτά μία μεγάλη και διαφορετική σημασία. Κάθε στιγμή γίνεται μία ξεχωριστή περιπέτεια. Προχθές ήμασταν με τα εγγόνια μου στο εξοχικό. Πήγαμε μία απογευματινή βόλτα στην παραλία, μαζέψαμε μερικά σκουπίδια μέχρι που καθάρισε ο τόπος και εμφανίστηκε ο θησαυρός: τα κοχύλια πάνω στην άμμο. Μαζέψαμε λοιπόν κοχύλια και διακοσμήσαμε με αυτά το μεσημεριανό τραπέζι της επόμενης ημέρας. Ναι αυτή αν ήταν μία μεγάλη περιπέτεια!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δίδαγμα αυτού του βιβλίου; Ότι καμία χαρά δεν είναι αληθινή χαρά εάν δεν μοιράζεται. Δεν μας δίνουν χαρά τα πράγματα αλλά οι σχέσεις. Μόνο μέσα από μία σχέση αγάπης με τους άλλους γύρω μας μπορούμε να χαρούμε την βόλτα και τις διακοπές, τα σπορ, την κάθε είδους ασχολία, την κάθε στιγμή στο καθημερινό δώρο της ζωής.

Πόσο χρήσιμο είναι για τα παιδιά να περνούν χρόνο με τον παππού και τη γιαγιά για την μετέπειτα ενήλικη ζωή τους; Όλοι μας στηρίζουμε την ζωή μας σε μία βάση, έτσι δεν είναι; Η βάση αυτή φτιάχνεται από τους γονείς μας, τους προγόνους, λίγο μετά και από εμάς τους ίδιους. Οι παππούδες, απαλλαγμένοι από την καθημερινή έννοια που έχουν οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά την αγάπη και την εμπειρία τους χωρίς άγχος. Όσο ένας παππούς και μία γιαγιά έχει κάτι να δώσει, τόσο τα μικρά παιδιά θα το ρουφάνε με αγάπη. Πρέπει όμως και εμείς οι μεγάλοι να ακονίζουμε καθημερινά το τσακμάκι της άδολης αγάπης: τα παιδιά καταλαβαίνουν πιο πολλά από εμάς.  Μας πλησιάζουν και μας αποφεύγουν ανάλογα με το πόσο ουσιαστικό και αληθινό είναι αυτό που έχουμε να τους δώσουμε. Και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τα αφήσουμε να πετάξουν όταν θα έρθει η ώρα. Να αντέξουμε δηλαδή για μία ακόμη φορά τον πόνο του χωρισμού που απαιτεί η ελευθερία τους, όπως και με τα παιδιά μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο για τα εγγόνια: να τους δείξουμε ότι τα αγαπάμε για αυτό που είναι, όχι μόνο γιατί τα έχουμε ανάγκη.

Πώς μπορεί ένας γονιός ή οι παππούδες ν’ απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά το καλοκαίρι που δεν έχουν σχολείο; Για να απασχολήσουμε δημιουργικά ένα παιδί πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουμε μαζί του. Πρέπει να κάτσουμε να φάμε μαζί του χωρίς φωνές, χωρίς διακοπές από τα τηλέφωνα ή την τηλεόραση. Πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά την ιερότητα της στιγμής του φαγητού, της ωραίας γεύσης, της κουβέντας χωρίς κήρυγμα. Όταν λοιπόν καταφέρουμε να διώξουμε όλους αυτούς τους δαίμονες, έστω και για λίγο, μπορούμε να το καλέσουμε να μοιραστεί μαζί μας τις καθημερινές δουλειές.  Ξέρετε πόσο αρέσει στα μικρά παιδιά να πλένουν τα πιάτα; Και σχεδόν ποτέ δεν το κάνουμε μαζί τους! Μπορεί τα πιάτα να χρειαστεί να πλυθούν ξανά από εμάς, αλλά τα παιδιά χαίρονται τόσο πολύ να παίζουν με τα νερά και τις σαπουνάδες, να ποτίζουν τα λουλούδια, να σκουπίζουν ή να μαγειρεύουν. Μήπως θυμάστε την ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας»; Όπως θα δείτε σε αυτό το φιλμ, η κάθε δραστηριότητα μπορεί να γίνει αφορμή χαράς, φτάνει να την έχουμε αυτή την χαρά και εμείς μέσα μας. Και τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες είναι ωραία πράγματα. Πολλά και ωραία θα βρείτε και στα δικά μου βιβλία. Σημασία όμως είπαμε, έχει η σχέση. Ο παππούς είναι πάντα από κοντά, δίνει την παρουσία του χωρίς να την επιβάλει. Και προτείνει και ακούει.

Και ας μην ξεχνάμε, πάντα ένα διάλειμμα κατά το οποίο γυρνάνε όλοι στα δικά τους είναι απαραίτητο!

Ετοιμάζετε κάποια καινούρια ιστορία με πρωταγωνιστή τον Παππού Δημήτρη;

Ετοιμάζω πολλά. Όσο πιο πολύ ζω, τόσο πιο πολύ σκύβω πάνω από την ιερότητα της στιγμής.  Ελπίζω να έχω τον χρόνο να γράψω για αυτή.

Related posts