Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Ιαν 2022
SLIDER

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων-Ποιος θα πάρει το ρίσκο της αποτυχίας

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Οι μεν υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου. Οι δε υποστηρίζουν ότι είναι τεράστιο ρίσκο.

Βέβαια κάποιες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξουν κανονικά τα σχολεία αλλά ας  μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησαν  καθολικό Lockdown πριν από τα Χριστούγεννα.

Αντί της Τετάρτης όπως αρχικά είχαν αποφασίσει τελικά η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα  στις 2 το μεσημέρι. Θα αποτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα εισηγηθούν στην  κυβέρνηση αυτό που θα αποφασίσουν. Θα συζητήσουν ακόμη και για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη προκειμένου  να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός. Στη συνέχεια οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα κάνουν δηλώσεις.

Αν ανοίξουν τα σχολεία θα αλλάξει και το υγειονομικό πρωτόκολλο . Αναμένεται να αυξηθούν από δύο σε τρία τα self test που γίνονται εβδομαδιαίως στους μαθητές, ενώ εξετάζεται και η αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων αναφορικά με το πότε θα κλείνει ένα τμήμα ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, προκρίνεται ενδεχόμενη αύξηση των τεστ, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν θα διενεργούνται σε 24ωρη ή 48ωρη βάση.

Επιπλέον, αλλαγές αναμένονται και στα πρωτόκολλα που αφορούν τις περιπτώσεις κρουσμάτων. Αναμένεται να μειωθεί στο 30% (από 50%) το ποσοστό κρουσμάτων σε μια τάξη, προκειμένου να εισέλθει σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Παράλληλα, σε περίπτωση κρούσματος είναι πιθανό να υποβάλλονται σε τεστ όλοι μαθητές και όχι μόνο οι στενές επαφές τους, όπως ισχύει έως τώρα.

Θα μειωθεί στο 30% + 1, από 50% + 1, το ποσοστό των μαθητών που πρέπει να νοσήσουν για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα. Τέλος, στην περίπτωση που κάποιος μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε θα ελέγχεται με τεστ το σύνολο της τάξης και όχι μόνο τα παιδιά που κάθονται δίπλα ή πίσω του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό που είναι δύσκολο να συμβεί, ωστόσο, είναι η διενέργεια rapid test σε όλους τους μαθητές πριν αρχίσουν ξανά τα μαθήματα.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά το άνοιγμα των σχολείων 

Οι επιστήμονες  υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για μία ή δύο εβδομάδες, ώστε να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καταγραφεί το «αποτύπωμα» που άφησε η «Όμικρον» την περίοδο των εορτών.

Οι επιστήμονες που συντάσσονται με αυτή την άποψη προσθέτουν ότι ακόμα είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών, κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 5 – 11 ετών, που έχει εμβολιαστεί, κάτι που ίσως προκαλέσει «έκρηξη» περιστατικών στα σχολεία και μεταφορά του ιού στο οικιακό περιβάλλον. Αν και όσοι προτείνουν την καθυστέρηση της έναρξης των μαθημάτων λένε ότι μπορεί να επιμηκυνθεί η σχολική χρονιά για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος, το συγκεκριμένο σενάριο έχει λιγότερες πιθανότητες να εφαρμοσθεί.

Τι θα γίνει στον δημόσιο τομέα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο δημόσιος τομέας, καθώς τα 92 περιστατικά κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» μεταξύ των υγειονομικών δείχνουν ότι πιθανή έξαρση της ασθένειας ενδέχεται να αποδιοργανώσει κρίσιμες υπηρεσίες. Το υπουργείο Εσωτερικών έστειλε χθες έγγραφο σε όλα τα υπουργεία για την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού», με ειδική υπόμνηση για «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Το «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο πρέπει να απαντηθεί έως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί, να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες ανά υπηρεσία για «συγκεκριμένο διάστημα». «Θα υπάρξει πίεση σε όλα τα επίπεδα, και στους εκπαιδευτικούς, και στο υγειονομικό κομμάτι, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα πεδία, όπως οι ένστολοι», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Δυσλειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα

Οι επιχειρήσεις σε κλάδους όπως η εστίαση και το εμπόριο βλέπουν ήδη τις απουσίες εργαζομένων να δυσκολεύουν τη λειτουργία τους. Τα κενά στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε όσες δραστηριότητες βασίζονται στην άμεση επαφή με τους πολίτες, προκαλούν σκέψεις για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, κυρίως αν επιδεινωθούν οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας. Έτσι, συζητείται να μειωθεί εκ νέου το ωράριο λειτουργίας των χώρων αυτών, όπως και ο αριθμός των πελατών ανά κατάστημα, τη στιγμή που η συμβολή της εστίασης και της διασκέδασης στην διασπορά του ιού είχε προβληματίσει έντονα, κατά πληροφορίες, τους ειδικούς κατά την τελευταία συνεδρίαση τους για το 2021.

 

Related posts