Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Φεβ 2020
SLIDER

Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν!

Μετά από έξι ώρες διαβουλεύσεων στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, Άγκυρα και Μόσχα κατέληξαν σε μία ευρύτερη συμφωνία για το μέλλον της βορειοανατολικής Συρίας και των Συροκούρδων.

Το κλειδί των εξελίξεων έχει πλέον ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ερντογάν να επιχειρεί να κερδίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη από μια συμφωνία η οποία είναι κατώτερη των προσδοκιών της τουρκικής διπλωματίας. Σύμφωνα λοιπόν με τις συνομιλίες στο Σότσι η ολίκη αποχώρηση των Κούρδων ανταρτών από τη βόρεια ζώνη ανατολικά του Ευφράτη θα επιτευχθεί σε 150 ώρες απο το βράδυ της Τρίτης 22 Οκτωβρίου. Οι Κούρδοι όπως συμφώνησαν και με τους Αμερικανούς θα αποχωρήσουν σε ένα βάθος ζώνης 32 χλμ..

Αμέσως μετά της παρέλευση των 150 ωρών, μεικτές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων θα ελέγχουν αυτήν τη ζώνη αλλά σε βάθος μόνο 10 χλμ., όπως άλλωστε προέβλεπε και η συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας του 1996 γνωστή ως συμφωνία των Αδάνων. Από τον έλεγχο αυτόν εξαιρείται η ευρύτερη περιοχή του Καμισλί η οποία ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού όπου επίσης υπάρχει στρατιωτικό αεροδρόμιο. Μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει διαλευκανθεί τι ακριβώς θα συμβεί στην περιοχή Μανμπίζ αλλά και στο Κομπάνι, περιοχές ωστόσο που βρίσκονται στα όρια μεταξύ δυτικά και ανατολικά του Ευφράτη.

 

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως εξαιρετική.

Οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας:

1. Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

2. Τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις και να διαταράξουν τις αυτονομιστικές ατζέντες στο έδαφος της Συρίας.

3. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατηρηθεί το σημερινό status quo στην περιοχή εξέλιξης της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» (ονομασία της τουρκικής εισβολής) που καλύπτει το Tel Abyad και το Ras Al Ayn σε βάθος 32 χλμ.

4. Και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη σημασία της συμφωνίας των Aδάνων (1996).

5. Από τις 12:00 το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου 2019 η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συνοριοφύλακες της Συρίας θα εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων έξω από την περιοχή της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των στοιχείων YPG και των όπλων τους σε βάθος 30 χλμ. από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, το οποίο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί σε 150 ώρες. Από εκείνη τη στιγμή, κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες θα ξεκινούν στα δυτικά και στα ανατολικά της περιοχής της επιχείρησης «Πηγής Ειρήνης», αλλά  σε βάθος 10 χλμ., εκτός από την περιοχή της πόλης  Καμισλί.

6. Όλα τα στοιχεία των YPG( Κούρδοι πολιτοφύλακες) και τα όπλα τους θα αποχωρήσουν από το Μανμπίζ και το Tal Rifat.

7. Και οι δύο πλευρές θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις διεισδύσεις τρομοκρατικών στοιχείων.

8. Θα ξεκινήσουν κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή και εθελοντικό τρόπο.

9. Θα δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός παρακολούθησης και επαλήθευσης για την επίβλεψη και το συντονισμό της εφαρμογής του παρόντος μνημονίου.

10. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εξεύρεση μόνιμης πολιτικής λύσης στη συριακή διαμάχη στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και θα υποστηρίξουν τη δραστηριότητα της συνταγματικής επιτροπής.

Related posts