Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Ιούλ 2020
Ελλάδα

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο

 

Τι διαπίστωσαν μαθητές – διπλωμάτες του ΟΗΕ σε συνέδριο για την παγκόσμια εκπαίδευση

 

Τριακόσια εβδομήντα εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν σχολείο .Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται στις Αφρικανικές χώρες .

Συγκεκριμένα, το 20% των παιδιών ηλικίας 6-11, 30% των παιδιών ηλικίας 12-14 ετών και το 60% των παιδιών ηλικίας 15-17 δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση .

Αναλφάβητοι είναι σήμερα περίπου 759 εκατομμύρια άνθρωποι με τις γυναίκες να είναι τα 2/3 αυτού του πληθυσμού ενώ τουλάχιστον το ένα πέμπτο των εφήβων κοριτσιών σε όλο τον κόσμο στερείται εκπαίδευσης εξαιτίας της φτώχειας των  συγκρούσεων και των διακρίσεων .

Στη Ναμίμπια, τη Γκάνα, τη Βολιβία και την Ινδία εξακολουθούν να υπάρχουν παιδιά σχολικής ηλικίας που δεν έχουν καμία πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω περιθωριοποίησης, απομακρυσμένων τοποθεσιών και φτώχειας.

H εκπαίδευση είναι μακρινό όνειρο για εμπόλεμες ζώνες  .Για παράδειγμα στη βορειοανατολική Νιγηρία έχουν καταστραφεί πάνω από 1.500 σχολεία .

Από το 1999 έως το 2012, ο αριθμός των παιδιών εκτός σχολείου μειώθηκε κατά το ήμισυ ωστόσο εάν δεν ληφθούν μέτρα μέχρι το 2030, πάνω από τα τρία τέταρτα του ενός δισεκατομμυρίου των νέων σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα δεν θα μπορέσουν  να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες .

Αυτές οι διαπιστώσεις περιλαμβάνονται στα πορίσματα του 8ου Συνεδρίου Προσομοίωσης του ΟΗΕ(MUN) στα εκπαιδευτήρια Πλάτωνα στα Γλυκά Νερά Αττικής που διεξήχθη από τις 2 έως τις 4 Μαρτίου, με τη συμμετοχή 600 μαθητών από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και από 10 χώρες .

 

Το θέμα στη φετινή διοργάνωση ,μια από τις πιο επιτυχημένες στην πορεία του θεσμού ,ήταν η Παγκόσμια Εκπαίδευση και οι μαθητές -διπλωμάτες ανέλαβαν να ερευνήσουν τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη εκπροσωπώντας συνολικά 62 χώρες και να προτείνουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην εκπαίδευση

”Η παγκόσμια εκπαίδευση είναι σήμερα το πιο σημαντικό θέμα για την  ανθρωπότητα .Όλοι μαζί πρέπει να κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες για έναν καλύτερο κόσμο .Είναι περισσότερο από επείγον σήμερα να σκεφτόμαστε το κοινό καλό ,να νοιαζόμαστε για τους άλλους ,να μοιραζόμαστε” δήλωσε η Διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πλάτωνα Βάσια Παπαδοπούλου.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

”Το σημαντικό στην εποχή που ζούμε είναι  να μπορούμε ‘’να μπούμε στα παπούτσια του άλλου  ‘’τόνισε ο 17άχρονος μαθητής από το Λίβανο Αντριου Ελ Χαγκι ο οποίος εκπροσώπησε  τη Νότια Αφρική σε ρόλο διπλωμάτη του ΟΗΕ”

”Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο τι συμβαίνει στη χώρα σου αλλά να έχεις τη ‘’μεγάλη  εικόνα ‘’για το τι συμβαίνει στον κόσμο, ειδικά στα θέματα της εκπαίδευσης .Εκεί συνειδητοποιείς τις μεγάλες ανισότητες  που υπάρχουν ‘’ανέφερε η 16άχρονη Εμυ Βαρφάζ από την Αλβανία ενώ  δυό μικρότεροι μαθητές από την Τουρκία η Γιασμί και ο Αμπντουλάχ 13 ετών  ανέφεραν πως θέλουν όλα τα παιδιά να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και καλά  σχολεία.

Οι μαθητές έχουν τις λύσεις και δεν είναι ανέφικτες για τους ισχυρούς του κόσμου .Η συνεργασία όλων των  χωρών είναι ο μοναδικός δρόμος όπως ανέφερε το κοινό πόρισμα τους με σκοπό να δημιουργήσουν νέα σχολεία και να ανακαινίσουν τα ήδη υπάρχοντα, διότι χωρίς τα κατάλληλα σχολεία δεν μπορεί να προωθηθεί καμία εκπαίδευση. Να παρέχουν το κατάλληλο μαθησιακό υλικό, δεδομένου ότι τα ξεπερασμένα και φθαρμένα εγχειρίδια συχνά μοιράζονται από έξι ή περισσότερους μαθητές στις φτωχές χώρες , να υποστηριχθεί η  παρουσία γυναικών εκπαιδευτικών  ιδίως σε κράτη στα οποία παρουσιάζεται ένα συντριπτικό ποσοστό ανδρών εκπαιδευτικών, να δημιουργήσουν τα σχολεία ένα καλύτερο περιβάλλον για τα κορίτσια, και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

 

Πηγή : Εκπαιδευτήρια Πλάτων- Αναστασία Τσιβγούλη

 

Related posts