Ο Στυλιανός Στυλιανού γεννήθηκε το 1973. Μεγάλωσε, ζει και εργάζεται ως δάσκαλος στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.
Ο Πρωινός περίπατος αποτελεί τη δεύτερη ποιητική του προσπάθεια.
ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Είστε ποιητής. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Στυλιανό.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: Ο άνθρωπος Στέλιος συμπλήρωσε αισίως 49 χρόνια ζωής και έχει καταφέρει στην ζωή του πολύ περισσότερα από όσα περίμενε. Είναι σύζυγος και πατέρας τριών παιδιών και δουλεύει ως δάσκαλος εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Έχει πολλούς φίλους και ανθρώπους που τον αγαπούν συνέχεια γύρω του. Μεγαλύτερη του έννοια είναι να φανεί αντάξιος όλων αυτών των ωραίων που συμβαίνουν στη ζωή του.
Μ.Γ.: Πότε αρχίσατε ν΄ ανακαλύπτετε την ποιητική σας φλέβα;
Σ.Σ.: Δεν θα μιλήσω για ποιητική φλέβα, θα πω όμως ότι η πρώτη προσπάθεια για μια συγκροτημένη γραπτή έκφραση κάποιων σκέψεών μου ξεκίνησε το 2007. Αποτέλεσμα αυτής ήταν και η πρώτη μου ποιητική σύνθεση με τίτλο «Ελένη» που κυκλοφόρησε το 2016.
Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ποιητική σας συλλογή με τίτλο Πρωινός περίπατος. Ποιον συμβολισμό κρύβει ο τίτλος;
Σ.Σ.: Πρόκειται για τη δεύτερή μου ποιητική σύνθεση που κυκλοφόρησε φέτος. Ο τίτλος σίγουρα είναι συμβολικός αφού η σύνθεση αυτή είναι εν πολλοίς αυτοβιογραφική.
Μ.Γ.: Τι είδους ποίηση αφορά;
Σ.Σ.: Είναι ποίηση σε ελεύθερο στίχο, με προβληματισμούς και ερωτήματα, έντονα συναισθήματα με επίκεντρο πάντα τη ζωή όπως εγώ την έχω βιώσει ως τώρα.
Μ.Γ.: Ποια συναισθήματα επικρατούν στις σελίδες του;
Σ.Σ.: Τα συναισθήματα που επικρατούν είναι αυτά που με συνόδευαν στις διάφορες περιόδους της ζωής μου. Να σημειώσω ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια από τον αναγνώστη για να ανιχνεύσει στοιχεία, υπολείμματα ή ψήγματα αισιοδοξίας.
Μ.Γ.: Τι είναι για εσάς η ποίηση και πως την ορίζετε;
Σ.Σ.: Δεν ξέρω τι είναι ποίηση. Πολλοί έχουν απαντήσει με διάφορους τρόπους στο ερώτημα αυτό, αλλά, εγώ δεν θέλω ούτε νιώθω ότι μπορώ να το κάνω γιατί πιστεύω ότι η ποίηση δεν έχει σχέση με ορισμούς. Μπορώ όμως να πω τούτο: ότι όσο θα τίθεται αυτό το ερώτημα και όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα προσπαθούν να το απαντήσουν, ξέροντας ότι απάντηση δεν υπάρχει, τόσο θα υπάρχει και η ποίηση.
Μ.Γ.: Από πού αντλείτε την έμπνευση;
Σ.Σ.: Από τα όσα συμβαίνουν γύρω μου και τον τρόπο που μαζί με τους κοντινούς μου ανθρώπους τα βιώνουμε.
Σ.Σ.: Η ποίηση δεν έχει αφετηρία ούτε τερματισμό. Στη Φυσική δεν υπάρχει μαύρο χρώμα. Το μαύρο στη Φυσική ορίζεται ως η απουσία φωτός. Η λογική σε σχέση με το συναίσθημα, στην ποίηση, λειτουργεί όπως το μαύρο σε σχέση με το φως, στη Φυσική.
Μ.Γ.: Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σας ενθάρρυνε στα πρώτα σας ποιητικά βήματα;
Σ.Σ.: Πρώτη θέση σε όλα όσα κάνω έχει η σύζυγός μου.
Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε ως άνθρωπος ή/και ως ποιητής;
Σ.Σ.: Με τους ανθρώπους πρέπει να εξαντλούμε τα όρια της ανεκτικότητας και επιείκειάς μας και πίσω από σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά που μας ενοχλούν υπάρχει μια συνήθως θλιβερή ιστορία που περιμένει να ειπωθεί.
Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε ως άνθρωπο ή ως ποιητή και ποιο είναι αυτό;
Σ.Σ.: Πιστεύω ότι μεγαλύτερη επίδραση σε όλους τους ανθρώπους άσκησαν τα πρώτα βιβλία που διάβασαν. Είχα τη χαρά να διαβάσω αρκετά βιβλία – εδώ θα μπορούσα να αναφέρω πολλά κλασσικά βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, ελληνικά και ξένα – από τα χρόνια που ήμουν στο Δημοτικό Σχολείο και νομίζω ότι είναι αυτά που ακόμα ασκούν μεγάλη επίδραση σε μένα.
Παρόλα αυτά θα τολμήσω να αναφέρω δύο βιβλία που σε εκείνη την ηλικία έτυχε να διαβάσω και με επηρέασαν πολύ: «Ο Τζόνυ πήρε το όπλο του» του Ντάλτον Τράμπο και το «Χρονικό του χρόνου» του Στίβεν Χόκινγκς.
Μ.Γ.: Οι κριτικές παίζουν ή δεν παίζουν ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου και γιατί;
Σ.Σ.: Μια καλή κουβέντα από κάποιον που διάβασε τα όσα γράφεις είναι πάντα αιτία μεγάλης χαράς. Τώρα όσον αφορά τις άλλες κριτικές που γίνονται από ειδικούς υπάρχει εδώ ένας μεγάλος προβληματισμός.
Για την πορεία του βιβλίου… δεν ξέρω. Δεν υπάρχει πορεία ενός βιβλίου ποίησης, εκτός εάν μιλούμε για κάποιο μεγάλο όνομα, άρα δεν υπάρχει και κάτι που θα μπορούσε να την επηρεάσει ιδιαίτερα.
Σ.Σ.: Όχι. Θεωρώ την απομόνωση ή την προσωρινή απόσυρση αναγκαία και δημιουργική λειτουργία, όμως πάντα έχοντας τη δυνατότητα της επιστροφής. Όταν η δυνατότητα αυτή χαθεί για μένα θα είναι τρομακτικό. Αυτή η επιλεκτική ή προσωρινή μοναξιά, όσο άδικη είναι για τους άλλους, τόσο αναγκαία είναι για μένα.
Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν ποίηση κι αν όχι που οφείλεται;
Σ.Σ.: Η ποίηση είναι δύσκολη υπόθεση και για αυτόν που τη γράφει και για αυτόν που τη διαβάζει. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρα στην οποία η ποίηση διαβάζεται πολύ. Στην Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, πιστεύω ότι ο κόσμος διαβάζει ποίηση.
Μ.Γ.: Με ποια λόγια θα τους παροτρύνατε ν΄ ασχοληθούν με την ποίηση;
Σ.Σ.: Δεν θα παροτρύνω κανέναν να ασχοληθεί με την ποίηση. Θα παροτρύνω όμως τον καθένα να βρει τον δικό του τρόπο έκφρασης μέσα από την ζωή, τον τρόπο που του ταιριάζει και τον βοηθά να νιώθει χαρούμενος. Στους μαθητές μου συχνά λέω να χρησιμοποιούν τη λέξη «νιώθω» όσο πιο πολύ μπορούν στην καθημερινότητά τους. Σίγουρα, ξέρετε, ότι υπάρχει και εκεί ποίηση, ίσως η πιο αληθινή.
Μ.Γ.: Ποιος είναι ο επόμενος συγγραφικός στόχος σας;
Σ.Σ.: Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν καταφέρω να γράψω αυτά που θέλω με τον τρόπο που θέλω για τα παιδιά και την πατρίδα μου.
Η ποιητική συλλογή Πρωινός περίπατος του Στυλιανού Στυλιανού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.
Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής» από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της «Ζάχαρη άχνη» (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός. Από τις ίδιες εκδόσεις, το φθινόπωρο 2022 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα.