Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Φεβ 2024
Πολιτισμός

“Στρατηγέ Πλαστήρα, συμφωνείτε ; Συμφωνώ  Στρατάρχα Παπάγο!”

 

 Παπάγος και Πλαστήρας με λόγο στρατιωτικής τιμής, ψήφισαν  στη Βουλή Εκλογικό Νόμο, με … συμβούλους έναν πρέσβη και μία καφετζού! 

 Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

Κατά περιόδους,  τις κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει και με την σημερινή, απασχολούσε ο εκλογικός νόμος και κυρίως το σύστημα που θα έφερνε στη Βουλή και θα εφάρμοζε στις εκλογές.  Συζητήσεις επί συζητήσεων, συμφωνίες, διαφωνίες…

Τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 1951 τις κέρδισε ο στρατάρχης Παπάγος με τον «Ελληνικό Συναγερμό», εκλέγοντας 114 βουλευτές, αλλά κυβέρνηση σχημάτισε ο αρχηγός της ΕΠΕΚ στρατηγός  Πλαστήρας του οποίου το κόμμα ηρθε δεύτερο με 74 βουλευτές. Συμμάχησε με τους Φιλελευθέρους του Σοφοκλή Βενιζέλου που είχαν 57 βουλευτές και  τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 131 εδρες και την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, που διέθετε τότε, οχι 300, αλλά 258 βουλευτές.

΄Ένα χρόνο μετά, άρχισε η συζήτηση στη Βουλή επι του εκλογικού νόμου, αφού η χώρα θα οδηγείτο στις 16-11-1952 σε εκλογές. Πρωθυπουργός (Πλαστήρας) και αρχηγός της αντιπολίτευσης (Παπάγος) ήταν δύο στρατιωτικοί που βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο στην ψήφιση του εκλογικού νόμου. Ιδού πώς.

Ο  τότε υπουργός Εσωτερικών Κ. Ρέντης προωθούσε από μηνών νομοσχέδιο  για την επαναφορά της απλής αναλογικής (αντί της ενισχυμένης που ίσχυε), αλλά ηταν αντίθετος ο Πλαστήρας. Κυβερνητικός τύπος και κυβερνητικοί βουλευτές, διαμαρτυρήθηκαν έντονα διότι δεν επιθυμούσαν εκλογές με πλειοψηφικό. Μέσα σε όλα, ο αμερικανός πρέσβης Πιουριφόϊ  χωρίς προσχήματα, εξεφράζετο υπέρ της ταχείας διεξαγωγής των εκλογών με πλειοψηφικό, για να αποφασίσουν οι Έλληνες ποιόν θέλουν, Παπάγο ή Πλαστήρα.

Ο Παπάγος στη Βουλή, όταν προκάλεσε τον Πλαστήρα, εκατέρωθεν οι υπαρχηγοί Π. Κανελλόπουλος και Στ. Στεφανόπουλος

Ο Πλαστήρας πίστευε οτι αν η ΕΠΕΚ και οι Φιλελεύθεροι δεν συνεργασθούν,  τον συνέφερε το πλειοψηφικό, υποτιμώντας το  εμφανές λαϊκό ρεύμα υπέρ του «Συναγερμού». Πίστευε βαθύτατα  στον πνευματισμό και πάντα συμβουλευόταν μια καφετζού, οταν επρόκειτο να πάρει τις αποφάσεις του. Αυτό το έμαθε ο  αμερικανός πρέσβης Πιουριφόϊ και έδρασε ως πανέξυπνος διπλωμάτης. Το παρασκήνιο αποκάλυψε αργότερα ο Σπύρος Μαρκεζίνης :

«Ο Πιουριφόϊ εχρησιμοποίησε με τον κατάλληλο  τρόπο γνωστή Αθηναία «καφετζού», την οποία ιδιαιτέρως ενεπιστεύετο ο Πλαστήρας. Εκείνη ανέλαβε να τον πείσει, ότι το πλειοψηφικό  θα απέβαινε πρός οφελός του και οτι αν επροκαλείτο απο τον Παπάγο επρεπε χωρίς επιφύλαξη να αποδεχθεί την πρόκληση. Ο Πιουριφόϊ  μου ετηλεφώνησε: «Πέστε  στον Παπάγο  να προκαλέση  τον Πλαστήρα στη Βουλή για το πλειοψηφικό… Επέμενε και υπέδειξα στον Στρατάρχη να το πράξει, χωρίς βεβαίως να αναφερθώ στις καφετζούδες. Ο Παπάγος μετά από πολλή σκέψη, ανεβαίνει στο βήμα  και απευθύνεται στον στρατηγό πρωθυπουργό Πλαστήρα:

«Ως στρατιωτικοί καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Γιατί χάνουμε καιρό; Ας ψηφίσουμε το πλειοψηφικό. Κι αν οι Έλληνες προτιμήσουν εσένα, εγώ θα σε αποδεχτώ. Αν ψηφίσουν εμένα, είμαι βέβαιος, ότι το ίδιο θα κάνεις και σύ. Απλά πράγματα…» Ο Πλαστήρας προς γενική κατάπληξη της Βουλής απάντησε: «Δέχομαι» κι έδωσαν τον λόγο της στρατιωτικής τιμής, να τηρήσουν την συμφωνία!!!»

Γελοιογραφία του Βασ. Χριστοδούλου. Ο Πλαστήρας με την… καφετζού!

 

Ο Τζών Πιουριφόϊ, με τον Σοφοκλή  Βενιζέλο και τον Γ. Μαύρο, δρούσε στο… προσκήνιο

Μετά την συμφωνία αυτή, τρία στελέχη του Συναγερμού, οι Στέφανος Στεφανόπουλος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος και Σπύρος Μαρκεζίνης πήγαν στο υπουργείο Εσωτερικών που στεγαζόταν τότε στα μετέπειτα γραφεία της «Νέας Δημοκρατίας» στην οδό Ρηγίλλης, για να συνεργασθούν με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Ρέντη στη σύνταξη του εκλογικού νόμου.

Πριν ψηφισθεί στη βουλή το νομοσχέδιο, οι Σοφ. Βενιζέλος, Σωτ. Παπαπολίτης και Αλέξανδρος Μπαλτατζής επισκέφθηκαν  στο Καστρί τον Γ. Παπανδρέου για να τον πείσουν να ηγηθεί της σύμπραξης ΕΠΕΚ-Φιλελευθέρων. Είχε πεί ο Αλ. Μπαλτατζής  «Καθώς περπατούσαμε  στην αυλή, και προσπαθούσαμε να τον πείσουμε, σταματά απότομα, σηκώνει το χέρι και λέει: Κύριοι, πορεία εμπρός. Πλειοψηφικόν υπο τον Παπάγο! Μείναμε κόκκαλο! Συνεργάστηκε με το Συναγερμό για να βγει βουλευτής!…»

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και 4 χρόνια μετά όταν ο Μπαλτατζής επισκέφθηκε τον Παπανδρέου για να ηγηθεί των Ενωμένων κεντρώων δυνάμεων. Η απάντηση του ήταν:

« Αλέκο, οι Αμερικάνοι ετοιμάζουν το νόμο περί συγγενών κομμάτων κι εμείς ως συγγενές κόμμα πρέπει να πάμε με τον Καραμανλή…»  Είδαν και αποείδαν, να τον αποσπάσουν από την αγκαλιά του Καραμανλή…

Ο Αλ. Μπαλτατζής προσπαθεί να πείσει τον Γεώργιο Παπανδρέου

Η επιλογή του Πλειοψηφικού, δυσαρέστησε την Αριστερά, που έριξε στην προεκλογική περίοδο το σύνθημα  «Τι Παπάγος τι Πλαστήρας…»

Τις κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία ο Στρατάρχης Παπάγος! Τα αποτελέσματα: Συναγερμός (Παπάγος) 49,22 %  εδρες 240, ΕΠΕΚ-Φιλελέυθεροι (Πλαστήρας– Βενιζέλος) 34,22% έδρες 57, ΕΔΑ 9,54% εδρες 0, Λαϊκό (Τσαλδάρης) 1,05%, Αγροτικοί (Μπαλτατζής) 0,64% .

akontogiannidis@yahoo.gr

 Στη βασική φωτογραφία : Πλαστήρας και Παπάγος συνομιλούν κατ’ ιδίαν

 

 

 

 

Related posts