Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 15 Δεκ 2017
 
 

Στους πίνακες του Νταλί η αποκάλυψη για ένα μεγάλο μυστικό

Κυριακή, 01 Ιανουάριος 2017 - 18:35

-a Μέγεθος κειμένου +A

1000509261001_1253139612001_bio-mini-bio-salvador-dali-sfΣτους πίνακες του Νταλί βρίσκεται η αποκάλυψη για ένα μεγάλο μυστικό, επισημαίνει μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο αμερικανικό περιοδικό «Neuropsychology». Ποιο είναι αυτό; Αυτό που λέει πως οι ζωγράφοι που έπασχαν από τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να διαγνώσουν τις ασθένειες από τα πολύ πρώιμα στάδιά τους, αν εξέταζαν προσεκτικά τις πινελιές στους στους πίνακες.

Στη μελέτη αναλύθηκαν πάνω από 2.092 έργα ζωγραφικής, και ανάμεσά τους και πίνακες δύο καλλιτεχνών που έπασχαν από Πάρκινσον, του Σαλβαντόρ Νταλί και του Νόρβαλ Μόρισο, αλλά και  άλλων δύο που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, του Βίλεμ ντε Κούνινγκ και του Τζέιμς Μπρουκς. Επίσης στη μελέτη εξετάστηκαν και έργα ζωγράφων που δεν είχαν προσβληθεί από νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου για λόγους σύγκρισης.

«Το να καταφέρουμε να γνωρίζουμε το νωρίτερο δυνατόν αν υπάρχει ένα πρόβλημα υγείας παραμένει μια ιατρική πρόοδος», εξηγεί ο ‘Αλεξ Φόρσαϊθ, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Οι επιστήμονες κατέφυγαν στη λεγόμενη «µορφοκλασµατική» ανάλυση. Η τεχνική της ψηφιακής εικόνας που χρησιμοποιείται ήδη για να διακρίνεται ένας αυθεντικός πίνακας από μια απομίμηση, επέτρεψε εδώ να υπολογιστεί ο βαθμός πολυπλοκότητας των έργων ζωγραφικής.

Στις περιπτώσεις των Ντε Κούνινγκ και Μπρουκς, που έπασχαν από Αλτσχάιμερ, η μελέτη έδειξε μεγάλη μείωση της πολυπλοκότητας των έργων τους μετά την ηλικία των 40 ετών, δηλαδή πολύ πριν τούς διαγνωστεί η ασθένεια. Ο Ντε Κούνινγκ διαγνώστηκε με τη νόσο το 1989 σε ηλικία 85 ετών και ο Μπρους σε ηλικία 79 ετών.

Για τους Νταλί και Μόρισο, η έρευνα διαπίστωσε μια αύξηση της «µορφοκλασµατικής διάστασης» στο μέσο της ζωής τους, μετά την οποία παρατηρήθηκε μια εξασθένιση καθώς πλησίαζαν τα 60 τους. Ο Νταλί διαγνώστηκε με Πάρκινσον στα 76 του, όταν το δεξί του χέρι έτρεμε πολύ. Ο Μόρισο ήταν 65 ετών.

Στις περιπτώσεις των Σαγκάλ, Μονέ και Πικάσο, η μελέτη δείχνει μια αντίστροφη τάση: αυξημένη πολυπλοκότητα στα έργα τους με την πάροδο των ετών.

«Ελπίζω η μελέτη να δώσει τροφή για σκέψη γι αυτό που συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο αρκετά πριν» από τη διάγνωση της νόσου, αναφέρει ο ‘Αλεξ Φόρσαϊθ.Μοιράσου το…!
Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: