Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαρ 2023
SLIDER

Στους 74 έφθασαν οι νεκροί από τη γρίπη – Τι πρέπει να ξέρετε

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 74 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 18 την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που δηλώθηκαν στο κέντρο από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τις 17 Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 274, η πλειονότητα των οποίων (264) νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ηδη και ενώ εκτιμάται ότι είμαστε στην κορύφωση της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης για φέτος, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών αλλά και των θανάτων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα περυσινά επίπεδα (είχαν συνολικά χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ 107 ασθενείς και είχαν σημειωθεί 42 θάνατοι) και δεν αποκλείεται να αγγίζει –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες σε Εντατική– τα επίπεδα της περιόδου 2015-2016, όταν είχε πάλι επικρατήσει ο τύπος γρίπης Α (Η1Ν1).

Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται ότι  την περασμένη εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό από άτομα με συμπτώματα γρίπης παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, σχεδόν το 9% των ιατρικών επισκέψεων αφορούσε κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Με βάση τις εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με συμπτώματα έχει προσβληθεί από γρίπη. Την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 27 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης σε 264. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 61 έτη ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου 85%) είχαν προσβληθεί από γρίπη Α (Η1Ν1). Το 86% των ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ενώ το 75% ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός. Περισσότερο από το 86% των ασθενών που τελικά κατέληξαν ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τους 74 θανάτους που έχουν καταγραφεί έως τις 17 Φεβρουαρίου, οι 10 αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, είναι οι χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφεται υψηλή δραστηριότητα της γρίπης.

Τα δύο κρίσιμα ζητήματα βέβαια, είναι γιατί δεν ήταν διαθέσιμα αντιγριπικά εμβόλια, έστω σε όσους αμελείς δεν φρόντισαν να εμβολιαστούν παρότι έπρεπε, καθώς και γιατί δεν επαρκούν οι ΜΕΘ για τη νοσηλεία όσων εμφανίζουν επιπλοκές. Η λίστα με όσους περιμένουν να εισαχθούν σε ΜΕΘ αριθμεί καθημερινά 30 με 40 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης.

Oδηγίες

Στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, κυρίως για τις ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης της γρίπης. Επιπλέον, οι ειδικοί γιατροί τονίζουν την ανάγκη διακοπής της διασποράς της νόσου με την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά και –για τους ασθενείς– την παραμονή στο σπίτι για όσο διάστημα υπάρχουν συμπτώματα έως και 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού. Στις οδηγίες περιλαμβάνονται και η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα στον βήχα ή στο φτάρνισμα, και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό.

Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν και την ανάγκη σωστής και έγκαιρης χρήσης αντιιικών φαρμάκων –κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων– από τους ασθενείς.

Related posts