Κάθε ώρα που περνά ο κατάλογος των νεκρών από το φονικό σεισμό στην Αλβανία αυξάνεται. Τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει 24 νεκρούς ενώ ψάχνουν με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων αλλά και εκπαιδευμένων σκύλων να εντοπίσουν 40 ανθρώπους οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται. Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει. Περισσότερα από 600 άτομα έχουν μεταφερθεί με σοβαρά τραύματα. Κάποιοι είναι αρκετά σοβαρά. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο παιδιά. Ο υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων βρίσκονται στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θούμαν.
Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Τρίτη (26/11) στις ακτές της Αλβανίας, το Δυρράχιο μοιάζει σαν βομβαρδισμένη πόλη. Κάπως έτσι είναι και στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Όπως είπε ο Έλληνας καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη στα Τίρανα υπάρχει προβληματισμός γιατί η σεισμική ακολουθία του ρήγματος είναι ασυνήθιστη.
Ο κ. Λέκκας μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε:
«Υπήρχε η άποψη ότι το ρήγμα από τον προηγούμενο σεισμό που έγινε πριν από δύο μήνες ήταν ο κύριος σεισμός. Αποδείχθηκε ότι ισχύει.Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς πάνω από 4 βαθμούς Ρίχτερ. Είχαμε έναν πάνω από 5,5 Ρίχτερ. Υπάρχει μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Είχε κάνει τον Σεπτέμβρη έναν σεισμό 5,6 Ρίχτερ τον οποίο παρακολουθήσαμε και νομίζαμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός στο ρήγμα. Είναι ασυνήθιστη η ακολουθία του. Μιλάμε για ανατροπή της κανονικότητας, ενώ υπήρχαν τότε μετασεισμοί. Είναι ασυνήθιστο αυτό που συνέβη και είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως προς την ακολουθία».
«Οι ζημιές είναι τεράστιες στα κτίρια. Μιλάμε για κτίρια 5οροφα που είναι δύσκολο να γίνει διάσωση. Το μέγεθος του σεισμού δικαιολογεί απόλυτα την καταστροφή. Υπήρχαν κτίρια που είχαν χτιστεί μόνο με τούβλα. Ένας σεισμός 5,8 με 5,9 είναι απαραίτητος για να εκτονωθεί το φαινόμενο. Είναι βέβαια και επικίνδυνο αυτό αν συμβεί», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε για άλλη μια φορά, πως το ρήγμα της Αλβανίας δεν επηρεάζει την Ελλάδα.
«Δεν μπορεί να επηρεάσει την χώρα μας το συγκεκριμένο ρήγμα, αλλά θα πω το εξής: συνάδελφοι από τα Βαλκάνια θεώρησαν ότι διεγείρονται τα Βαλκάνια, λόγω κι άλλων σεισμών σε Κόσοβο και Ναύπακτο. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», ξεκαθάρισε.
https://www.youtube.com/watch?v=iX9WmatGgOE&feature=emb_logo
Οι ιστορικοί στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο κτύπημα του Εγκέλαδου τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες στην Αλβανία. Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με αναφορές και μαρτυρίες, παρέμεινε σε σχετικά μικρό νούμερο, μόνο και μόνο επειδή σχεδόν μία ώρα πριν την εκδήλωση του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, είχε σημειωθεί μικρότερος σεισμός, της τάξης των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, βγάζοντας ωστόσο πολύ κόσμο στον δρόμο, καθώς το επίκεντρο -όπως και του κυρίως φαινομένου- ήταν αρκετά κοντά στην επιφάνεια της Γης.
Ως εκ τούτου, μεγάλος αριθμός πολιτών, των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν, γλίτωσαν από τα χαλάσματα, ακριβώς γιατί είχαν βγει ήδη στους δρόμους.
Ψάχνουν στα συντρίμμια
Τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, συνεπικουρούμενα και από διεθνείς δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και κλιμάκια της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Έχει σημασία να εντοπίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ζωντανούς ανθρώπους. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Έναν αγώνα δρόμου. Το κακό είναι ότι την ώρα που ψάχνουν γίνονται μετασεισμοί και πέφτουν και άλλα τμήματα από τις πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει.
Η στιγμή του σεισμού- πως το κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας
Η νύχτα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τους κατοίκους του Δυρραχίου, αλλά και άλλων μικρότερων πόλεων και οικισμών στην περιοχή. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και το σύνολο των κατοίκων δεν τόλμησε να επιστρέψει στα σπίτια του. Ολόκληρες οικογένειες πέρασαν τη νύχτα σε αντίσκηνα που τους παραχωρήθηκαν, ενώ για τις άμεσες ανάγκες τους, τους παραχωρήθηκαν κουβέρτες, φαγητό και νερό.
Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα αναγκαστούν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο, ενώ ο στρατός επιχειρεί από το απόγευμα να κατασκευάσει κέντρα στέγασης σε ανοιχτούς χώρους κυρίως σε γήπεδα.