Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιούν 2021
Πολιτισμός

“Στον πλανήτη γη το γλεντάνε”:Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για την οικολογική κρίση

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη 

Την ερχόμενη Κυριακή 9 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία παράσταση για το θεατρικό έργο «Στον πλανήτη γη το γλεντάνε». Πρόκειται για ένα έργο σε κείμενο, στίχους, σκηνοθεσία και ερμηνεία Χρήστου Καλμαντή.

Το έργο αφορά κυρίως την οικολογική κρίση λόγω της κλιματικής αλλαγής κι έχει επιρροές από τον μικρό πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαίντ Εξυπερύ. Όπως ο δικός του μικρός πρίγκιπας ταξίδευε σ΄ έναν πλανήτη έτσι κι «πρίγκιπας» εξωγήινος του Χρήστου ταξιδεύει από τον δικό του πλανήτη προκειμένου ν΄ αφυπνίσει τους ανθρώπους σχετικά με την καταστροφή που απειλεί τον πλανήτη γη λόγω αδιαφορίας προς το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή παράσταση που κινείται μεταξύ πρόζας, τραγουδιού, χορού εμπλουτισμένα με προβολές βίντεο. Θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία του μιούζικαλ με στοιχεία stand up comedy αλλά και επιστημονικής φαντασίας με σουρεαλιστικές προεκτάσεις.

Ο Χρήστος Καλμαντής φέρει όλο το βάρος της παράστασης, από τη σύλληψη της ιδέας ώστε να γράψει το κείμενο, κρατάει τη σκηνοθεσία ώστε να διαχειριστεί ο ίδιος όπως ήθελε τη διαδρομή του ήρωά του Ζιπ Ζαπ και να ερμηνεύσει το ρόλο, το τραγούδι, το χορό. Το όνομα αρχίζει από Ζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Οι κινήσεις του εξωγήινου είναι σχεδόν ρομποτικές για να διαφέρει από τις συνηθισμένες κινήσεις και έρχεται στον πλανήτη γη προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του από την οικολογική καταστροφή του δικού του πλανήτη και να  προκαλέσει στους ανθρώπους συνειδησιακή ενοχή με σκοπό την οικολογική αφύπνιση.

Φυσικά, υπάρχουν οι διώκτες του, όσοι προσπαθούν να τον εξοντώσουν και όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί με τα μεγάλα συμφέρονται, οι αδιάφοροι για όλα πέραν της προσωπικής τους ευημερίας, που όμως κι αυτή μελλοντικά είναι καταδικασμένη σ΄ ένα μη ισορροπημένο οικολογικό σύστημα.

Στη διαδρομή του γνωρίζει και συνδέεται με τη χορεύτρια Ζόι, ένα επίσης καθόλου τυχαίο όνομα γιατί παραπέμπει στην ίδια τη ζωή. Ζιπ-Ζαπ και Ζόι προκειμένου να διασωθεί ο πλανήτης από την αναλγησία των ανθρώπων που τον καταστρέφουν.

Ολόκληρο το έργο είναι ένας μονόλογος με τις παρεμβάσεις χορού, τραγουδιού, βίντεο που διαθέτει κωμικά στοιχεία μέσα στη δραματικότητά τους κι αντίστροφα. Ο Χρήστος Καλμαντής έγραψε ένα έργο που προφανώς δημιουργήθηκε από δική του εσωτερική ανάγκη μαθαίνοντας καθημερινά για τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές και με τον δικό του έντεχνο τρόπο επιδιώκει να περάσει τις ανησυχίες του στο θεατρόφιλο κοινό, μικρούς και μεγάλους. Το έργο μπορούν να το παρακολουθήσουν και παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία.

Θεωρώ ότι έκανε εξαιρετική δουλειά από κάθε άποψη. Η επιλογή του να κρατήσει ο ίδιος κάθε διάσταση της θεατρικής παράστασης, του έδωσε τη δυνατότητα να αποδοθεί το έργο όπως το είχε εμπνευστεί και πλάσει με τη φαντασία του. Η ανταπόκριση από τους θεατές απέδειξε ότι το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του πέτυχε και το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει περνάει στ΄ αυτιά τους.

Τα διαφορετικά είδη ερμηνείας που εμπλέκονται στην παράσταση διαθέτουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας, τον οποίο ο ηθοποιός ξεπερνά με άνεση κρατώντας γερά την τέχνη που υπηρετεί με προφανές πάθος. Παράλληλα, το τραγούδι και ο χορός σπάνε τη μονοτονία ενός μονολόγου και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι θα περάσουν μιάμιση ευχάριστη ώρα και παράλληλα θα λάβουν το μήνυμα που ο Χρήστος Καλμαντής θέλει να τους περάσει, με τρόπο έντεχνο και αβίαστο. Βγαίνοντας από την αίθουσα, ο προβληματισμός που θα κυριαρχεί στο μυαλό κάθε θεατή είναι: Άραγε, για πόσο ακόμα θα γλεντάμε στον πλανήτη γη;

Μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο, στίχοι, σκηνοθεσία, ερμηνεία (πρόζα & τραγούδια), voice over: Χρήστος Καλμαντής

Συμμετέχει μέσω video και voice over: η ηθοποιός Ντέμη Αντωνοπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια – Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Ιωάννα Χαλά

Μουσική πρωτότυπων τραγουδιών: Νίκη Γκουντούμη

Voice coaching: Λιάνα Κοκόση

Video Editing: Ντέμη Αντωνοπούλου

Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρού

Κινηματογράφηση – επεξεργασία – παραγωγή ένθετων ταινιών μικρού μήκους: Χρήστος Δήμας

Τελευταία παράσταση: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στις 18.30

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 10 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό-ανέργων-ατέλειες): 5 ευρώ

Πληροφορίες-κρατήσεις θέσεων: Τηλ θεάτρου: 210 8819571

Θέατρο Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9 & Κυψέλης, Κυψέλη)

 

Related posts