Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Ιούν 2021
Ελλάδα

Στο τραπέζι «πιλοτική» μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και αλλαγές στους φόρους ακινήτων

 

Επιπλέον στοιχεία για να υπολογιστεί με ακρίβεια το κόστος τυχόν μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ζήτησαν οι ελεγκτές της Τρόικα από την ελληνική πλευρά, η οποία έθεσε από την πρώτη στιγμή και πάλι το αίτημα για να ξεκινήσει άμεση μία «πιλοτική» εφαρμογή του μέτρου μέσα στο καλοκαίρι, στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν και ενδεχομένως έως τέλος του έτους.

«Περιμένουμε να ολοκληρώσουν την αποτίμηση του αιτήματος, ζήτησαν κάποιες διευκρινίσεις ειδικά για το ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης των ξενοδοχείων» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικνοομικού επιτελείου που μετείχε στη δίωρη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα, με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

«Ήταν μια πρώτη συνάντηση, θα υπάρξει και άλλη, ίσως την Τετάρτη. Δεν ελήφθη καμία απόφαση, δεν έκλεισε τίποτε» ανέφερε η ίδια πηγή. Η Τρόικα μετά θα διακόψει για το Euroworking-group της Πέμπτης και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Στην ίδια σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Προς το παρόν δεν φαίνεται να πιέζει η Τρόικα για πρόσθετα μέτρα το 2014-20156 αφού, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, δεν ετέθη σήμερα θέμα δημοσιονομικού ή χρηματοδοτικού κενού στο ελληνικό πρόγραμμα. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «είναι πρόωρη η συζήτηση, είναι πολύ νωρίς ακόμα».

Στην πρώτη συνάντηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικα, έγινε συζήτηση για το «λάθος» που ομολόγησε το ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά θέλει να αξιοποιήσει υπέρ της τις τριβές μεταξύ των δανειστών, παρόλο που όταν ρωτήθηκε φεύγοντας ο εκπρόσωπος της Κομσιιόν κ.Ματίας Μορς αν οι σχέσεις των εκπροσώπων της ΕΕ με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ κ.Τόμσεν είναι καλές, αυτός απάντησε «ναι».

Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση. Η τρόικα παρακολουθεί σήμερα την συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ θα ενημερωθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Αντώνη Μανιτάκη για το σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο που είναι προπαιτούμενο για την δόση των 3,3 δισ. ευρώ.

Στελέχη που μετείχαν στην σύσκεψη ανέφεραν πως «δεν συζητήθηκε καν η εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ».

Ωστόσο θα εξετάσει και το νέο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρονικής Ενέργειας, σε επαφές που θα έχει η Τρόικα με αρμοδίους τις επόμενες μέρες.

Η Τρόικα ζήτησε μια πρώτη ενημέρωση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά αυτά θα απασχολήσουν εκ νέου τις επόμενες μέρες, για τα αποτελέσματα της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής.

Related posts