Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
01 Δεκ 2023
Ελλάδα

Στο πόδι όλο το βράδυ  η Μυτιλήνη – Αγανάκτησαν οι πολίτες

Στα όρια τους έφτασαν οι πολίτες στη Μυτιλήνη από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταλάβει κάθε ελεύθερο χώρο. Οι ντόπιοι ζητούν χώρο για να αναπνεύσουν και οι μετανάστες αντί να ελαττώνονται αυξάνονται ενώ η Κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα. Το νησί από το 2015  δέχεται διαρκώς κύματα προσφύγων. Οι κάτοικοι δεν αντέχουν  άλλο τη συνεχιζόμενη κατάσταση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών έξω από τα σπίτια τους.

Χθες το βράδυ τα πνεύματα οξύνθηκαν. Πολίτες και μετανάστες ήρθαν στα χέρια. Η προκυμαία της Μυτιλήνης γύρω από την πλατεία Σαπφούς μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Μέχρι να ενημερωθεί το Αρχηγείο της Αστυνομίας και στη συνέχεια το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να ζυγιστεί και το πολιτικό κόστος, έφθασαν τα ΜΑΤ που έκαναν  χρήση δακρυγόνων.

Πως ξεκίνησε η ένταση και οι συμπλοκές

Όπως κάθε βράδυ στις οκτώ γίνεται από στρατιωτικό άγημα η καθιερωμένη  υποστολή της σημαίας . Εκεί είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών σε ένδειξη συμπαράστασης στους Έλληνες στρατιωτικούς κρατούμενους στις τουρκικές φυλακές. Μετά το πέρας της τελετής, περίπου 200 άτομα κινήθηκαν προς την πλατεία απαιτώντας την εκκένωση της από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δύο ώρες αργότερα ξεκίνησε η ένταση. Η κατάσταση άρχισε να «θερμαίνεται» . Οι συγκεντρωμένοι άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων ενώ εκτοξεύθηκαν και φωτοβολίδες και βεγγαλικά. Δεν ήθελε και πολύ για να αρχίσει η μάχη. Στις 11 τη νύκτα η πλατεία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης . Οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας παρατάχθηκαν αρχικά μεταξύ των ντόπιων και των προσφύγων και μεταναστών, ενώ μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ τους περικύκλωσε.

Στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών εντάχθηκαν και αρκετοί Έλληνες του αριστερού και του αναρχικού χώρου. Μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα  τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την προκυμαία της Μυτιλήνης μέχρι το ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και στα γύρω στενά. Έβαλαν φωτιά σε κάδους στήνοντας με αυτούς οδοφράγματα στις αστυνομικές δυνάμεις και διακόπτοντας την κυκλοφορία σε όλο το λιμάνι. Στις τρείς τα ξημερώματα τα ΜΑΤ απομάκρυναν από την πλατεία τους μετανάστες και τους πολίτες του νησιού.  Στελέχη του Λιμενικού Σώματος καταδίωξαν ομάδα 15 ατόμων αγνώστου ταυτότητας, που κατευθυνόταν στο χώρο των επεισοδίων με ρόπαλα. Ο  καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας είχε τεθεί σε επιφυλακή. Οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν ανάμεσά τους έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να αποτρέψουν οι δύο πλευρές να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση.

Στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αστυνομικοί σε μια επιχείρηση που κράτησε περίπου 10 λεπτά απομάκρυναν τους πρόσφυγες και μετανάστες από την περιοχή.Βέβαια αυτό είναι μια προσωρινή λύση. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση. Και αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν με αξιοπρέπεια αλλά και οι κάτοικοι της Μυτιλήνης να μπορούν να κινούνται άνετα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Μυτιληνιοί έχουν καταστραφεί τουριστικά. Γιατί ποιος ξένος θα επιλέξει για διακοπές όταν είναι γεμάτη με μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες.

Related posts