Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιούν 2021
Πολιτισμός

«Στο μυαλό του Κάφκα» μπαίνουν ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν στο θέατρο Altera Pars

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του θεατρόφιλου κοινού στην ελληνική πρεμιέρα της παράστασης «Στο μυαλό του Κάφκα» που παίζεται για δυο Σαββατοκύριακα από 8 έως 16 Φεβρουαρίου στο θέατρο Altera Pars.

Η πολυτάλαντη Σοφία Καζαντζιάν βρήκε τον τρόπο να εισχωρήσει στο μυαλό του Κάφκα καθώς περπάτησε στα δρομάκια της Πράγας που είχε πατήσει ο ίδιος, επισκέφθηκε το μουσείο του, εισχώρησε βαθιά στα νοήματα των σελίδων των βιβλίων του και δημιούργησε ένα έργο αντάξιο της φήμης και της ευφυίας του.

Μαζί με τον σύντροφό της στη σκηνή και στη ζωή, Μάριο Ιορδάνου, έστησαν μια θεατρική παράσταση, μια μαύρη κωμωδία σαν ένα φόρο τιμής στον μεγάλο κλασσικό λογοτέχνη.

Οι δυο τους, μας έχουν συνηθίσει να επιλέγουν σημαντικά πρόσωπα της λογοτεχνίας από την Ελλάδα ή το εξωτερικό και να στήνουν παραστάσεις με κάθε λεπτομέρεια από την αρχή μέχρι το τέλος, κρατώντας οι ίδιοι με απόλυτη μαεστρία όλες τις παραμέτρους που οδηγούν στην επιτυχία. Φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι δυο τους να μη συμβιβάζονται στο εύκολο θέατρο και κάθε φορά ανεβάζουν τον πήχη της δυσκολίας σε ότι αποφασίζουν να δημιουργήσουν.

Η υπέροχη Σοφία Καζαντζιάν έγραψε το κείμενο, σκηνοθέτησε το έργο και ερμηνεύει πολλούς ρόλους επί της σκηνής. Η υποκριτική, ο χορός, το τραγούδι είναι ταλέντα που καλλιέργησε και η κάθε εμφάνισή της στη σκηνή προκαλεί τον απόλυτο θαυμασμό του θεατή και ευφραίνει όλες τις αισθήσεις του.

Ο εξαιρετικός Μάριος Ιορδάνου με το αγέρωχο παράστημά του, προκαλεί δέος υποκρινόμενος τον Κάφκα. Με τη Σοφία, το πλάσμα της ζωής του, όπως ανέφερε ο ίδιος στο τέλος της παράστασης, αποτελούν ένα δίδυμο που ξέρει να ρισκάρει στις επιλογές του, να δημιουργεί, να σκηνοθετεί, να ερμηνεύει και να επιτυγχάνει τον απόλυτο σεβασμό του θεατρόφιλου κοινού.

Παρέα με τους υπόλοιπους ηθοποιούς του έργου χαρίζουν αλησμόνητες στιγμές στον θεατή αλλά και στην ιστορία του θεάτρου.

Το ατέλειωτο χειροκρότημα το βράδυ της πρεμιέρας επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι ο Μάριος και η Σοφία αποτελούν ένα ζευγάρι, δεμένο στη ζωή και στη σκηνή, με σκοπό να γράψει θεατρική ιστορία. Ο καλλιτεχνικός οίστρος που οδηγεί τα βήματά τους είναι από κοινού εμπνευσμένος για να ξεπεράσουν τα στατικά δεδομένα και να εξελίξουν θεατρικά τους ίδιους και τη ματιά των θεατών.

Η αλήθεια είναι ότι τους θαυμάζω απεριόριστα για τα ταλέντα τους, για την ηρεμία της αρμονίας που εκπέμπεται από το βλέμμα τους, από τη γενναιοδωρία τους στην καλλιτεχνική έκφραση, από τη δυναμική του χαρακτήρα τους που τους βουτάει στα βαθιά για ν΄ αποδείξουν ότι ήρθαν για να αναστατώσουν το παρόν και να παραμείνουν στο μέλλον.

Η Σοφία Καζαντζιάν κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τις σκέψεις του Κάφκα κι ο Μάριος Ιορδάνου να εισχωρήσει στο μυαλό του ώστε να τον υποκριθεί με συνέπεια και σεβασμό στον μεγάλο λογοτέχνη.

Είναι η σειρά των θεατών να μη χάσουν αυτή την έξοχη παράσταση ώστε να μεταφερθούν στον κόσμο του Κάφκα  άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με συγκίνηση, στη διάρκεια των ακροβασιών μεταξύ λογικού και παραλόγου. Ίσως κάποιοι πουν «Είναι δύσκολος ο Κάφκα». Όχι αυτά που συμβαίνουν «Στο μυαλό του Κάφκα» όπως μας τα μεταφέρουν στη θεατρική παράσταση μέσα από την σύνθεση των έργων του αλλά και στιγμών από την προσωπική ζωή του. Το σίγουρο είναι πως όλοι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα παίρνοντας μαζί τους «τροφή για σκέψη».

Ιδιαίτερη συγκίνηση μου προκάλεσε η στιγμή που η αγαπημένη του Κάφκα, Μιλένα, τον αποχαιρετά τραγουδώντας. Μια στιγμή όπου η Σοφία κοιτώντας βαθιά στα μάτια τον (δικό της Κάφκα) Μάριο Ιορδάνου, έγινε η Μιλένα και η Μιλένα ξεπήδησε μέσα από τη Σοφία.

Συγχαρητήρια στους πολυτάλαντους δημιουργούς και στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. 

θέατρο Altera Pars

8,9,15,16 Φεβρουαρίου, Σάββατο και Κυριακή στις 6.

Related posts