Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Μαΐ 2020
Ελλάδα

Στο Μανχάταν ο Ιερώνυμος

Μετά τη Βοστόνη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου το πρωί (τοπική ώρα) προεξήρχε σε Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και με τη συμμετοχή άλλων Ιεραρχών από Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Στη συνέχεια, η κοινότητα του Καθεδρικού θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Ιερώνυμου, παρουσία διπλωματών της Ελλάδας και της Κύπρου, Αμερικανών τοπικών αξιωματούχων και στελεχών ομογενειακών φορέων.

 

Το βράδυ, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παρακολουθήσει συναυλία της Βυζαντινής και Μητροπολιτικής Χορωδίας Νέων, που θα τραγουδήσει προς τιμήν του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας. Το πρόγραμμά του στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί αύριο με επίσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου θα τελεστεί δοξολογία και θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Ακολούθως, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό και στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου λειτουργεί ημερήσιο ελληνικό σχολείο και το μοναδικό ελληνικό λύκειο στην Αμερική.

 

Την Τρίτη, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα λειτουργήσει στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό του Μπρούκλιν, συμμετέχοντας και στους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα της κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα παραθέσουν γεύμα προς τιμή του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί το “Σημείο Μηδέν” των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον χώρο όπου θα αναγερθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί από την πτώση των δίδυμων πύργων.

 

Τέλος, την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών, Αμερικανούς πολιτικούς και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Απονομή Διδακτορικού Διπλώματος “Στο διάβα των αιώνων, η ενότητα των ανθρώπων απειλείται ή καταστρέφεται από ιδεολογικά και ιδιοτελή συμφέροντα, που γεννούν αντιπαλότητες, έχθρες και μισαλλοδοξίες” τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παραλαμβάνοντας Διδακτορικό Δίπλωμα Θεολογίας, Τιμής Ένεκεν, κατά την χθεσινή 71η τελετή αποφοίτησης από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη (το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αμερική).

 

Ο Έλληνας Ιεράρχης υπογράμμισε ότι “σ’ αυτή την ποικιλοτρόπως εκφραζόμενη καταστροφική ροπή του κόσμου, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε τον Χριστό, με έργα και λόγια”. Ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη είναι “κόσμημα της Εκκλησίας” και “Φάρος της Ορθοδοξίας μέσα στον αχανή Δυτικοχριστιανικό και πολυπολιτισμικό κόσμο”.

 

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους τούς κάλεσε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις και με “προσωπική συμμετοχή στο γίγνεσθαι και στο αύριο της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επίσης στο μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού”. Καταλήγοντας, τόνισε ότι “από όποιο μετερίζι και αν αγωνίζεται κανείς, η ευθύνη παραμένει κοινή. Άλλωστε, στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν διακρίσεις εξουσιών, αλλά χαρισμάτων και διακονιών και, επομένως, στη ζωή και στο έργο της Εκκλησίας δεν περισσεύει κανείς”.

 

Το Διδακτορικό Δίπλωμα και τα ακαδημαϊκά διακριτικά της Σχολής επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αφού πρώτα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου – Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού π. Νικόλαος Τριανταφύλλου, παρουσίασε τον κ. Ιερώνυμο ως Ιεράρχη, Ποιμένα και Ηγέτη, απαριθμώντας τις σπουδές του, την αγάπη του για τη γνώση και την επιστήμη, όπως επίσης την πολυετή και αφοσιωμένη διακονία του στην Εκκλησία και το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο.

 

Καταλήγοντας, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τιμήσει την Σχολή αποδεχόμενος το διδακτορικό δίπλωμα και να ενώσει έτσι το όνομά του με την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Ακολούθησε η απονομή των ακαδημαϊκών τίτλων στους 63 συνολικά φοιτητές και φοιτήτριες, 20 εκ των οποίων αποφοίτησαν από το Ελληνικό Κολέγιο και 43 από τα τρία τμήματα της Θεολογικής Σχολής. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε στο τέλος της τελετής και συνοψίζοντας τα χαρίσματα του κ. Ιερώνυμου είπε ότι πρόκειται για την “χωρίς συμβιβασμούς πίστη του, την απόλυτη αφοσίωσή του στην Εκκλησία και την υψηλού βαθμού ευαισθησία του για όσους πονούν και υποφέρουν”.

Related posts