Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Ιούλ 2020
Ελλάδα

Στο Λαγονήσι «ταξιδεύει» η πετρελαιοκηλίδα

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο Σαρωνικό και οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η διαρροή μαζούτ είναι ανυπολόγιστες. Το κόστος της οικολογικής ρύπανσης  τεράστιο. αίνεται τόσο σε περιβαλλοντικό, επιχειρηματικό αλλά και πολιτικό επίπεδο… Το πετρέλαιο έχει «κολλήσει» στο βυθό, σε συμπαγή μεγάλα κομμάτια καταστρέφοντας απ όπου περνά την υποθαλάσσια ζωή.

Το κράτος καθυστέρησε να αντιδράσει. Οι δήμοι κινητοποιήθηκαν από μόνοι τους. Ωστόσο όπως καταγγέλλουν. Η ρύπανση έφθασε στο Λαγονήσι. Μπορεί την κύρια ευθύνη της καταστροφής να έχει η πλοιοκτήτρια εταιρία ωστόσο  η  ολιγωρία της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Κάθε λεπτό καθυστέρησης βοηθούσε την πετρελαιοκηλίδα να εξαπλώνεται.

Το μεσημέρι της Κυριακής το υπουργείο Ναυτιλίας σε έκτακτη ενημέρωσή από τον υφυπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του υπουργείου, αντιπλοίαρχο Νίκο Λαγκαδιανό έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί 800 τόνοι μαζούτ. Ο υφυπουργός  τόνισε πως «την ευθύνη ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει και όσοι έχουν απαιτήσεις θα στραφούν προς αυτές αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Μέχρι αυτή την ώρα έχει γίνει γνωστό πως το μαζούτ έχει φτάσει μέχρι το Λαγονήσι. Το πετρέλαιο είναι πιο ελαφρύ από το νερό οπότε μένει στην επιφάνεια. Η κηλίδα ταξιδεύει με τον αέρα και τα ρεύματα της θάλασσας . Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, συσσωματώματα πετρελαίου είχαν εντοπιστεί και σε παραλίες της Σαρωνίδας. Στο «Μικρό Καβούρι» και «Μεγάλο Καβούρι» εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου.

Το Σάββατο ο δήμος Βούλας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι τα νερά στα όρια με την Βουλιαγμένη είναι καθαρά και δεν έχουν επιμολυνθεί με πετρελαιοειδή κατάλοιπα, όπως προκύπτει από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στα χημικά εργαστήρια «Chemico».

Συγκεκριμένα, με οδηγίες του εργαστηρίου, έγιναν επτά υδροληψίες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου.

Όλο το Σαββατοκύριακο το προσωπικό των τεχνικών εταιρειών που έχουν αναλάβει την απορρύπανση των υδάτων στην Αττική, βρισκόταν στις παραλίες της Γλυφάδας και του Αγίου Κοσμά όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη ρύπανση.  Ο  υπεύθυνος των τεχνικών εργασιών της εταιρείας Antipollution, που έχει αναλάβει μέρος του έργου λέει ότι οι τεχνικές εργασίες είναι πιο δύσκολες όταν το πετρέλαιο φτάνει στις ακτές και αυτό γιατί «βγαίνει στην άμμο και δημιουργούνται συσσωματώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να “ξηλώσεις” όλη την παραλία με φτυάρια. Στα βράχια είναι εξίσου δύσκολο, γιατί “ποτίζουν”. Χρειάζεται πιεστικό μηχάνημα με ζεστό νερό να πάει το πετρέλαιο στη θάλασσα και μετά να το μαζέψεις από εκεί».

Πάνω από τριάντα άνθρωποι έσκαβαν από το πρωί την παραλία της Γλυφάδας κι άλλοι τόσοι περίπου τις υπόλοιπες ακτές που έχουν ρυπανθεί. Μπορεί να φαίνεται απλό όμως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να απομακρυνθούν τα στρώματα της άμμου που έχουν «ποτίσει» από το μαζούτ. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις υψηλές θερμοκρασίες και την έντονη οσμή πετρελαίου η όλη διαδικασία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Την ώρα που το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ρίχνει όλες τις ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου  Αγία Ζώνη 2,  η εταιρία με ανακοίνωση της  εκφράζει την έκπληξή της για το ταξίδι της πετρελαιοκηλίδας, αφήνοντας ταυτόχρονα υπονοούμενα για σκοπιμότητες. Και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν τη διαστρέβλωση γεγονότων, ούτε να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, επαναφέροντας το θέμα του δεύτερου πλοίου, άλλης εταιρείας, που είχε ναυτικό ατύχημα λίγες ημέρες πριν την βύθιση του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ στο Αιγαίο.

Ασκήθηκαν ποινικές διώξεις :  Την ίδια στιγμή στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας προχώρησε η εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ. Της δίωξης είχε προηγηθεί  η υποβολή του προανακριτικού υλικού στην εισαγγελία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο ερευνών το λιμεναρχείο Κερατσινίου και στρέφεται κατά των υπευθύνων του δεξαμενόπλοιου. Τη δικογραφία έχει παραλάβει και χειρίζεται ο ανακριτής.

Related posts