Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Μαΐ 2021
Auto-Moto

Στο Heritage HUB στο Τορίνο «φιλοξενείται» το  «Ιερόσυλο» Abarth του 1970 με κινητήρα diesel  

Στο Heritage HUB στο Τορίνο «φιλοξενείται» το  «Ιερόσυλο» Abarth του 1970 με κινητήρα diesel  που κέρδισε τον μαραθώνιο των 30.000 km

Το αγωνιστικό Abarth είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγωνιστικούς κινητήρες βενζίνης, την απόδοση, την ταχύτητα και τους αγώνες.

Όταν προτάθηκε να τρέξει με κινητήρα diesel κανένας από την ηγεσία αρχικά δεν συμφώνησε. Αλλά και ο ανταγωνισμός  έμεινε έκπληκτος. Κάποιοι μίλησαν για την πανωλεθρία  της Fiat.

Ήταν μεγάλο το τόλμημα να χρησιμοποιήσουν κινητήρες πετρελαίου. Αταίριαστος συνδυασμός για το αυτοκίνητο που είχε σήμα  το «Σκορπιό».

Ήταν τέλη της δεκαετίας του 1970. Αυτοί που αποφάσισαν στη Fiat, να λανσάρουν  μια diesel έκδοση που θα απευθυνόταν στα Mirafiori βρήκαν εμπόδια. Και τότε αποφάσισαν να κάνουν το πείραμα συμμετέχοντας σε έναν μαραθώνιο.

Η αφετηρία ήταν το Λονδίνο και ο τερματισμός, η  άλλη άκρη της Κοινοπολιτείας. Το Σύδνεϋ στην Αυστραλία. Η διοργάνωση, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο σε απόσταση αγώνα με αυτοκίνητα της ιστορίας.

Με την προγραμματισμένη για το Απρίλιο του 1978 επίσημη παρουσίαση του 131 Diesel, η Fiat αποφάσισε να λάβει μέρος με τρία αυτοκίνητα προ-παραγωγής σε αυτή την διηπειρωτική περιπέτεια, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί άλλοι κατασκευαστές.

Οι έμπειροι μηχανικοί της Abarth δούλεψαν με μεράκι. Κατασκεύασαν έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα,τετρακύλινδρο σε σειρά, χωρητικότητας 2.500κ.εκ. με απόδοση 72 ίππους στις 4.200σ.α.λ. και 148Nm ροπής στο ίδιο επίπεδο περιστροφής. Ο κινητήρας κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το 131 Mirafiori Diesel.  Το βάρος του κινητήρα ήταν 235 κιλά. Δηλαδή το 1/5 του συνολικού βάρους του οχήματος.

Εξωτερικά διέκρινες ότι κάτι διαφορετικό υπήρχε γιατί το καπό είχε ένα «φούσκωμα». Και η μετατροπή αυτή έγινε για να χωρέσει ο μεγάλος σε μέγεθος κινητήρας diesel.

Για τις δοκιμές εξέλιξης χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα. Τα τρία για να συμμετάσχουν στον μαραθώνιο αγώνα εξελίχθηκαν από το αγωνιστικό τμήμα της Abarth. Οι μηχανικοί εστίασαν στα σημεία που απαιτούσαν ενίσχυση για να αντέξουν στις ακραίες συνθήκες. Στον εμπρός προφυλακτήρα τοποθετήθηκαν επιπλέον προβολείς, οι βάσεις του παρμπρίζ ενισχύθηκαν, ενώ το 131 Abarth rally, «δάνεισε» τον κλωβό ασφαλείας, τις ασφάλειες του καπό, αλλά και τα φαρδύτερα φτερά.

Η ανησυχία στο στρατηγείο της Fiat ήταν μεγάλη. Θα ήταν η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιούσαν κινητήρα πετρελαίου σε αγωνιστικό που μάλιστα θα έπαιρνε μέρος σε διεθνή αγώνα.

Στις 14 Αυγούστου του 1977, τρία Fiat 131 Abarth Diesel βρέθηκαν στην εκκίνηση στο διάσημο Covent Garden του Λονδίνου. Με τον αριθμό 6 η Γαλλική ομάδα των Robert Neyret και Marianne Hoepfner,  με το 26 η Ιταλική ομάδα των Giancarlo Baghetti (πρώην οδηγού της Formula 1 με τις ομάδες των Ferrari, Lotus, Brabham, BRM και ATS) και Tommaso Carletti  και τέλος με το νούμερο 66, η γυναικεία ομάδα των Evelyne Vanoni και Christine Dacremont.

Από το Λονδίνο για τη μεγάλη περιπέτεια, ξεκίνησαν 80 αυτοκίνητα. Μάλιστα τότε συμμετείχε και ο Έλληνας Γιάννης Σταθάτος με συνοδηγό τον Δανό Erling Jensen.

Η διαδρομή ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να περάσει απ’ όλα τα μεγάλα αεροδρόμια στα οποία είχε πτήσεις η Singapore Airlines που γιόρταζε τα 30α της γενέθλια και ήταν ο βασικός χορηγός της εκδήλωσης.

Από το Covent Garden με πορεία την Ανατολική ακτή της Αγγλίας, τα πληρώματα πέρασαν με πλοίο στην Ολλανδία και από εκεί συνέχισαν με πορεία προς το Άμστερνταμ, τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι και στη συνέχεια το Μιλάνο.

Μέσα σε 11 ώρες τα πληρώματα διέσχισαν την Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια πέρασαν στην Ελλάδα, όπου μετά από τέσσερις μέρες και τέσσερις νύχτες ακατάπαυστης οδήγησης, είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν.

Τα αγωνιστικά έφτασαν και στην Αθήνα από όπου ξεκινούσε και το πλέον ανταγωνιστικό κομμάτι του αγώνα:

Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Τεχεράνη και από εκεί μέσα από τα 400χλμ. της Μεγάλης Αλμυρής Έρημου του Dasht-e Kavir, το πολύχρωμο καραβάνι των αγωνιστικών έφτασε στο Ταμπάς του Ιράν.

Διασχίζοντας το Πακιστάν και στη συνέχεια την Ινδία, τα πληρώματα για δεύτερη φορά μπήκαν σε πλοίο για να περάσουν από το Τσεννάι (Μαντράς) του Κόλπου της Βεγγάλης στη Μαλαισία. Άνθρωποι και μηχανές θα είχαν μια τελευταία ευκαιρία να πάρουν μια βαθιά ανάσα στο ταξίδι με πλοίο από τη Σιγκαπούρη στην Αυστραλία.

Εκεί τους περίμενε το τελευταίο σκέλος του αγώνα, στο οποίο θα έπρεπε να καλύψουν 13.200χλμ. σε λιγότερο από 8 ημέρες για να λυτρωθούν τελικά στο Σύδνεϋ στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο ο αγώνας θα είχε διάρκεια 30 ημέρες. Τελικά για να καλυφθούν τα  30.000 δύσκολα χιλιόμετρα χρειάσθηκαν 45 ημέρες.

Δύο 131 Abarth Diesel κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον μαραθώνιο, κατακτώντας την 1η (Robert Neyret / Marianne Hoepfner ) και 2η (Giancarlo Baghetti / Tommaso Carletti) θέση στην κατηγορία τους.

Η επιτυχία για τη Fiat ήταν τεράστια. Κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η ιδέα κάποιων μηχανικών θα τους έφερνε τόση μεγάλη δημοσιότητα και μάλιστα για ένα αυτοκίνητο που θα ξεκινούσε σε λίγους μήνες την εμπορική του πορεία.

Σήμερα, ένα από τα «ιερόσυλα» Abarth φιλοξενείται στο Heritage HUB στο Τορίνο.

 

Related posts