Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Στήριξη από Αυστραλία στο σκοπιανό    

Του Γιάννη Κουτσοκώστα

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε για μια ακόμα φορά η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Εκπρόσωποι τόσο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης όσο της πολιτειακής της Βικτώρια, βρέθηκαν στις εκδηλώσεις του 31ου Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνστεϊλ, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην πολυπληθή και ακμάζουσα ομογένεια της Αυστραλίας και να εκφραστούν δημοσίως υπέρ των ελληνικών θέσεων στο Σκοπιανό.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός της Πολιτείας της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους, που εγκαινίασε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, δήλωσε στα Ελληνικά, ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική όσο είναι και η Ακρόπολη» ανακοινώνοντας την αποστολή εμπορικής αντιπροσωπείας από τη Μελβούρνη στην Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντ. Άντριους αφού ευχαρίστησε της ελληνική ομογένεια για την προσφορά της στην Αυστραλιανή κοινωνία, χαρακτήρισε το φεστιβάλ φανταστική γιορτή του ελληνικού πολιτισμού ενώ  ανακοίνωσε, με τη σύμφωνη γνώμη και του παρόντος στην εκδήλωση αρχηγού της αντιπολίτευσης Μάθιου Γκαϊ, ότι η πολιτεία θα ενισχύσει οικονομικά την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του φεστιβάλ, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αντιγράφου της Ζωφόρου του Παρθενώνα στην πρόσοψη του Ελληνικού Κέντρου της Μελβούρνης καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ διαβάστηκε μήνυμα του Ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπολ, ο οποίος χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως γιορτή του Ελληνικού πολιτισμού και ως ηχηρή επιβεβαίωση του ρόλου, της δύναμης αλλά και της προσφοράς της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός της Ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης Μπιλ Σόρτεν, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά των συντάξεων στο εξωτερικό και ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Πλημμύρισε» από Ελλάδα η Μελβούρνη

Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λόνστεϊλ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στη Μελβούρνη. Για τρεις ημέρες η μεγαλούπολη της Αυστραλίας πλημμύρισε από Ελλάδα. Περισσότεροι από 150.000 ομογενείς αλλά και πολίτες όλων των εθνικοτήτων της Αυστραλίας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ό,τι Ελληνικό, να γευθούν ελληνικά φαγητά και γλυκά, να ενημερωθούν για τα ελληνικά ήθη και έθιμα, που τα διατηρεί στο ακέραιο η ομογένεια και να απολαύσουν αξέχαστες βραδιές ελληνικής μουσικής, που κορυφώθηκαν με τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη. Στο χώρο των εκδηλώσεων σε  περισσότερα από 100 περίπτερα, ελληνικοί οργανισμοί και επιχειρήσεις  ενημέρωναν τους επισκέπτες για τις υπηρεσίες τους, ενώ περισσότεροι από 500 χορευτές, δεκάδες ηθοποιοί και τραγουδιστές, χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα, χιλιάδες παιδιά, εκατοντάδες εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και φέτος το Ελληνικό φεστιβάλ.

Δικαιολογημένα οι διοργανωτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη δήλωσαν υπερήφανοι, που το Ελληνικό Φεστιβάλ του Λόνστεϊλ αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ στον κόσμο. «Ενωμένος ο Ελληνισμός πετυχαίνει υπέροχα πράγματα» δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης. «Διοργανώνουμε θαυμάσια φεστιβάλ, οικοδομούμε υπέροχα κτίρια και έχουμε έναν θαυμάσιο Ελληνισμό, που είναι ενσωματωμένος σε αυτή τη μεγάλη πόλη της Μελβούρνης».

Αυτό ακριβώς είναι και το μυστικό της επιτυχίας. Οι Έλληνες ομογενείς στη Μελβούρνη και σε ολόκληρη την Αυστραλία, δεν είναι μόνο η «φωνή της Ελλάδας» στη μακρινή χώρα των καγκουρό, αλλά αποτελεί ένα ζωντανό, δυναμικό και ανερχόμενο τμήμα της Αυστραλιανής κοινωνίας. Που επηρεάζεται από αυτή και την επηρεάζει πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά ακόμα και πολιτικά.

Related posts