Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούν 2021
Απόψεις

Στην Κύπρο της αναξιοκρατίας και του νεποτισμού η κοινή λογική έμεινε στα αζήτητα!

Δεν πουλιέται ούτε για μια δεκάρα!

ΤΕΡΕΖΑ ΒΙΟΛΑΡΗ, 99 χρόνων.

Η ΗΡΩΙΔΑ ΜΟΥ!

Του Avraam HadjiTjiovannis 

Στις 7 Ιανουαρίου, γύρω στις 10:30 το βράδυ, μας πήραv τηλέφωνο από τον θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες η γιαγιά μου Τερέζα Βιολάρη, 99 ετών, για να μας ενημερώσουν ότι η γιαγιά θα έπαιρνε εξιτήριο αργά το βράδυ κατόπιν διαταγής της προϊσταμένης των Πρώτων Βοηθειών και του εκτελεστικού διευθυντή του νοσοκομείου.

Ήταν μια νύκτα παγωμένη, από εκείνες που η Λευκωσία βλέπει μια φορά στα δέκα χρόνια και πολύ πιο αργά από την ώρα που κοιμάται η γιαγιά μου ή οποιαδήποτε άλλη γυναίκα της ηλικίας της υγιής ή άρρωστη.

Αν σας φαίνεται παράξενη η ιστορία, δεν είστε μόνοι. Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα.

Την Τρίτη 1η Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα η γιαγιά μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες με αναπνευστικά προβλήματα. Την κράτησαν εκεί μέχρι τις πρωινές ώρες και στη συνέχεια εισήχθηκε στο ΩΡΛ τμήμα, ενώ ταυτόχρονα μας ανακοίνωσαν πως η κατάσταση της ήταν σοβαρή. Το προσωπικό την φρόντισε και όλων η συμπεριφορά ήταν άψογη.

Την επόμενη μέρα, μεταφέρθηκε σε θάλαμο στη πνευμονολογική πτέρυγα και ακολούθως σε άλλο θάλαμο στο 29Β. Η γιαγιά φαινόταν λίγο καλύτερα και μας είπαν πως την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου θα έπαιρνε εξιτήριο. Στη συνέχεια μας είπαν πως κρίθηκε σωστό να εξεταστεί από καρδιολόγο.

Την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί ο γιατρός της έδωσε εξιτήριο, και περιμέναμε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο πίσω στο σπίτι το αργότερο μέχρι τις 7 το βράδυ, πράγμα που δεν έγινε γιατί όπως μας πληροφόρησαν δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, οπότε η ασθενής θα έβγαινε την επομένη. Φυσικά, δεν υπήρχε πρόβλημα επί τούτου. Απεναντίας, ήμασταν ευγνώμων για τη φροντίδα που έλαβε η γιαγιά όλες τις προηγούμενες μέρες και περιμέναμε να την δούμε την επομένη.

Το επόμενο που έγινε ήταν, όπως προανέφερα στην εισαγωγή μου, να αποφασίσουν να μας μεταφέρουν την γιαγιά στο σπίτι κοντά στα μεσάνυκτα. Μέλη του προσωπικού, εξίσου ταραγμένα με εμάς όταν ειδοποιηθήκαμε, το βρήκαν όπως κι εμείς παράλογο να γίνει μια τέτοια μεταφορά τόσο αργά το βράδυ δεδομένου της ευάλωτης υγείας της γιαγιάς και της ηλικίας της. Αλλά, όπως μας είπαν δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν γιατί ήταν απόφαση της προϊσταμένης. 

Ζητήσαμε να μιλήσουμε στην προϊσταμένη για να μάθουμε τον λόγο και να εγείρουμε θέμα επικινδυνότητας δεδομένης της προχωρημένες ηλικίας της γιαγιάς, της ευάλωτης υγείας της και της χαμηλής θερμοκρασίας που εκείνο το βράδυ ήταν κοντά στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Η προϊσταμένη μας είπε ότι έχει επείγον περαστικό και δεν έβλεπε κανένα πρόβλημα να έστελνε τη γιαγιά σπίτι μέσα στα μεσάνυκτα με μοναδικό δικαιολογητικό το εξιτήριο που εκδόθηκε δέκα συν ώρες πριν.

Η κα προϊσταμένη επέμενε. Η γιαγιά η οποία μόλις γλύτωσε τον θάνατο έπρεπε να πάρει εξιτήριο τα μεσάνυκτα διότι απλά η κα προϊσταμένη  δεν μπορούσε να διαχειριστεί όπως άρμοζε το επείγον περιστατικό που παρουσιάστηκε εκείνη την ώρα. Έπρεπε να βάλει σε κίνδυνο την ζωή της γιαγιάς αφού έτσι και αλλιώς ήταν προχωρημένης ηλικίας όποτε η ζωή της δεν μετρούσε.  Εξάλλου, δυστυχώς, αυτής της προσοχής τυγχάνουν οι ηλικιωμένοι μας στα δημόσια νοσηλευτήρια αφού θεωρούνται ξοφλημένοι.

Η γιαγιά εγκλωβισμένη για χρόνια στον Ασώματον, τουρκικό στρατόπεδο της επαρχίας Κερύνειας. Θέλει πείσμα για να φυλάεις Θερμοπύλες. Κι η γιαγιά το έχει. Η γιαγιά είναι πιο σκληρή από το μαρθακό μας σύστημα.

Ήρθε  στις ελεύθερες περιοχές και μένει μαζί με τη κόρη της, που δυστυχώς είναι εντελώς παραπληγική με σπάνια νευρολογική αρρώστια…

Εξυπακούεται ότι ανεξαιρέτως, όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου πρέπει να έχουν ίση και αξιοκρατική μεταχείριση από φορείς και υπηρεσίες ανεξαρτήτως καταγωγής, βιωμάτων η και κοινωνικής θέσης.

 

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ…

ΛΥΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ, ΜΕ ΗΘΟΣ !

ΕΊΝΑΙ ΟΜΩΣ ΛΙΓΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥ!

ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΕΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΔΟΜΕΣ:

ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΊΑ,

ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ,

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ,  ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ,

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΘΕΣΜΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ, 

ΚΑΙ ΒΑΛΕ …

(*) Avraam HadjiTjiovannis

BUSINESS ENGINEER CONSULTANΤ
Mechanical Engineering (AUB)

 

 

 

Related posts