Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Φεβ 2021
SLIDER

Στην «κατάψυξη» ολόκληρη η χώρα–Η μαγεία του λευκού τοπίου-Η «Μήδεια» θα επισκεφθεί και την Αττική

Σε αρκετές περιοχές της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας το χιόνι έχει φτάσει τους 40 πόντους ενώ στα βουνά το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το μισό μέτρο. Οι πυκνές χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από το απόγευμα του Σαββάτου και μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα «ντύθηκε» στα λευκά. Σε πολλές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο είναι κάπου ανάμεσα στους -3 έως – 14 βαθμούς.

Παρά τις έντονες χιονοπτώσεις δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στους εθνικούς αλλά και επαρχιακούς δρόμους . Ο κρατικός μηχανισμός είναι προετοιμασμένος και τα εκχιονιστικά  μηχανήματα αλλάζουν μόνο οδηγούς που  δεν σταματούν να ανοίγουν δρόμους.

Το χιόνι έχει σκεπάσει τη Κεντρική κα Βόρειο Ελλάδα ενώ αυτή την ώρα στα λευκά είναι και η Λαμία. Χιόνι πέφτει  με ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή του Δομοκού, στην περιοχή του Μπράλου αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί αξεπέραστα προβλήματα.  Στο εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας η κίνηση είναι λιγοστή αλλά εξελίσσεται κανονικά καθώς στην περιοχή του Μαρτίνου που είναι το πλέον κρίσιμο σημείο κατά μήκος του Εθνικού δικτύου η θερμοκρασία βρίσκεται 4 βαθμούς πάνω από το μηδέν και αυτή τη στιγμή σημειώνονται αραιές βροχοπτώσεις.

Οι μετεωρολόγοι  υπολογίζουν ότι χιόνι θα πέσει και στην Αττική από το μεσημέρι και μετά. Βέβαια στην Πάρνηθα το έχει ήδη  στρώσει. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο καταφύγιο  στην Πάρνηθα ήδη έχουν στείλει τις πρώτες φωτογραφίες που το χιόνι το έχει στρώσει. Χιονίζει και στην  Πεντέλη  αλλά ακόμη δεν το έχει στρώσει.

Στις περιοχές που συνήθως χιονίζει οι κάτοικοι έχουν χιονολάστιχα στα αυτοκίνητα τους  και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όλοι οι οδηγοί που θα κινηθούν σε περιοχές που πρόσφατα χιόνισε θα πρέπει να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα ξημερώματα  η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της Καλυφτάκη. Και αυτό γιατί οι παγωμένοι δρόμοι  είναι παγίδα για τους οδηγούς των φορτηγών. Υπάρχει φόβος ότι αν «διπλώσει» μια νταλίκα θα εγκλωβιστούν  στην εθνική οδό οι υπόλοιποι οδηγοί.

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν υπάρχει λόγος.

Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η πρώτη φάση της κακοκαιρίας θα κορυφωθεί  σήμερα το απόγευμα της Κυριακής.

Σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδος η Αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων γιατί επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση.

Η Αστυνομία υπενθυμίζει  στους οδηγούς:

– Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

– Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

– Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

– Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

– Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

– Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

– Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

– Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

– Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

– Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

– Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Συμβουλές στους  πεζούς:

– Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

– Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Related posts