Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2023
Κόσμος

“Στην Ευρώπη κανένας δεν μπορεί να μας δώσει μαθήματα”

Με επίσημο ανακοινωθέν του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρεται στις γαλλογερμανικές πιέσεις με αίτημα την άμεση έγκριση περαιτέρω οικονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, από την Ιταλία.

Ο Καβαλιέρε, τονίζει ότι “κανένας, στο εσωτερικό της Ένωσης, δεν μπορεί να βαπτισθεί επίτροπος και να μιλά εξ ονόματος των εκλεγμένων κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών λαών. Κανείς δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στους εταίρους”.

Σε ότι αφορά, δε, τη συνεργασία με την γερμανίδα καγκελάριο, στην γραπτή του παρέμβαση, προσθέτει: “κάνουμε κάποια μικρά βήματα προόδου προς μια κυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ, πρέπει, όμως, να δουλέψουμε ακόμη πολύ. Η Γερμανία της ‘Αγκελα Μέρκελ έχει την σχετική επίγνωση και η προσπάθειά της, θα μπορεί να βασισθεί στην ειλικρινή μας συνεργασία”.

Ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι “η Ιταλία έπραξε και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει όλα όσα είναι προς συμφέρον της Ιταλίας και της Ευρώπης, όλα όσα ανταποκρίνονται στην αίσθηση κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης”.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, στο ανακοινωθέν του, τονίζει ότι “ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις του χρέους μας, το έλλειμμά μας είναι πιο περιορισμένο από εκείνο των εταίρων μας, θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ εντός του 2013. Κανένας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τρίτη ευρωπαϊκή οικονομία, από αυτή την εξαιρετική χώρα που συμμετείχε στην ίδρυση της Ενωμένης Ευρώπης και που θεωρεί πολύτιμη την διακρατική συνεργασία, τουλάχιστον, όσο και την υπερήφανη ανεξαρτησία της”.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά το υπουργικό συμβούλιο, χωρίς αποτέλεσμα.

Κύριο θέμα συζήτησης, ήταν η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, με το οποίο ο «Καβαλιέρε» θα ήθελε να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών για άμεσες μεταρρυθμίσεις. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όμως, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις του επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να δειπνήσει με τον Μπόσι και τον υπουργό οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την εξέταση μιας βιώσιμης, νέας δέσμης μέτρων, που εκτός από το συνταξιοδοτικό, φέρεται να περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενδεχόμενη ευνοϊκή ρύθμιση φορολογικών χρεών και δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων, που θα προβλέπει, σε αντάλλαγμα, μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

Μέχρι αύριο το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να έχει συγκληθεί νέο υπουργικό συμβούλιο. Όπως τονίζουν οι σχολιαστές, αν δεν εξασφαλισθεί η συναίνεση της Λέγκα, δεν αποκλείεται, τελικώς, ο μεγιστάνας-πρωθυπουργός, να αναγκασθεί να υποβάλλει παραίτηση.

Σήμερα το βράδυ, μετά από το υπουργικό συμβούλιο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αναμένεται να ανακοινωθούν στον τύπο, μερικές, τουλάχιστον, λεπτομέρειες, των νέων μέτρων που εννοεί να λάβει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Στις πιο πιθανές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας, η πώληση μεγάλου μέρους της περιουσίας του δημοσίου, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η έγκριση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους φοροοφειλέτες.

Related posts