Επιστροφή στην κορυφή
Σαββάτο, 24 Φεβ 2018
 
 

Στην Ελλάδα επιστρέφουν 26 αρχαία που είχαν κλαπεί από τους ναζί

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 - 15:53

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

 

 

 

 

 

 

 

Επί ελληνικού εδάφους θα βρεθούν ξανά 26 αρχαία αντικείμενα, τα οποία είχαν απομακρυνθεί παράνομα από τη χώρα το χρονικό διάστημα που αυτή μαστιζόταν από τη γερμανική κατοχή. Κατά την αυριανή ημέρα (20/11) θα γίνει και η επίσημη τελετή επαναπατρισμού στα γραφεία της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για 11 αρχαία αντικείμενα Μινωικής εποχής (8 πήλινα αγγεία, ένα θραύσμα αγγείου, ένα λίθινο αγγείο και ένας επιτραπέζιος λύχνος), 5 πήλινα αγγεία και 2 λύχνους Κλασικής/Ελληνιστικής περιόδου, 4 θραύσματα πήλινων ειδωλίων, μία πήλινη ψήφο, ένα πήλινο σφονδύλι, μια οστέινη περόνη και ένα λίθινο αντικείμενο με οπές.

Τα αρχαία αντικείμενα συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που αφαίρεσε με δόλιο και παράνομο τρόπο το 1941 ο Γερμανός στρατηγός Julius Ringel από το Στρωματογραφικό Μουσείο και τη Βίλα Αριάδνη, στην Κνωσό και είχαν δε παραχωρηθεί από τον ίδιο στο Πανεπιστήμιο του Graz πριν από το 1945.

Η ταύτιση των αρχαιοτήτων κατέστη δυνατή χάριν σε πρόσφατες εργασίες του Πανεπιστημίου του Graz για την καταγραφή και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που συνδέονται με δραστηριότητες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ταύτιση των αντικειμένων, το Πανεπιστήμιο του Graz εξέφρασε εγγράφως προς το Υπουργείο Πολιτισμού την πρόθεσή του να επιστρέψει τις αφαιρεθείσες αρχαιότητες στην Ελλάδα.

Τον συντονισμό μέχρι τον τελικό προγραμματισμό της τελετής παράδοσης-παραλαβής και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων ανέλαβε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βιέννη.

(Φωτογραφία αρχείου)

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: