Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Δεκ 2021
SLIDER

Στη Γενεύη συνεχίζεται σήμερα  η Άτυπη Πενταμερής για την Κύπρο

Στις 10 το πρωί (ώρα Ελβετίας)  ξεκινά στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, το πρόγραμμα της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό,

Η συζήτηση μπαίνει σε βαθιά νερά με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να καταγράφει και τις θέσεις των εγγυητριών δυνάμεων, πριν τη δεύτερη του συνάντηση με τους δύο ηγέτες. Στην κοινή συνάντηση με τους πέντε, με την οποία θα εκκινήσει τις επαφές του, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να καταγράψει τους στόχους αυτής της άτυπης πενταμερούς αλλά και το τι αναμένει από την κάθε πλευρά. Καθοριστικό θεωρείται το δείπνο που θα παραθέσει απόψε ο ΓΓ του ΟΗΕ προς τους επικεφαλής της κάθε πλευράς.

Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Με συμμετοχή 1 συν 5, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3μμ (ώρα Κύπρου) και μια ώρα αργότερα θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κo Νίκο Δένδια.

Στις 5μμ (ώρα Κύπρου), ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ. Στις 7μμ ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 8μμ (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χωριστές συναντήσεις με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τατάρ. Μετά τις συναντήσεις .Ο Ερσίν Τατάρ παρουσίασε το όραμά του για δύο κράτη, κάνοντας παράλληλα και μια ιστορική αναδρομή από το 1960 μέχρι και σήμερα.Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια.

Οι θέσεις της ελληνικής και κυπριακής πλευράς

Ελληνοκυπριακή και ελληνική πλευρά επιμένουν ότι η όποια διαπραγμάτευση πρέπει να συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν Μοντανά, αλλά και στο πλαίσιο που οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί συμφώνησαν στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Η Κύπρος απορρίπτει την πρόταση της Τουρκίας για «λύση δύο κρατών», πρόταση με την οποία σκοπεύει να κατέβει στην πενταμερή η γειτονική χώρα. Οπως τονίζεται πάντως στην Κύπρο, επιδίωξη, της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα και να μην αξιοποιηθεί περαιτέρω για κωλυσιεργία από πλευράς Άγκυρας, με στόχο μια επίσημη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά μέσα στο καλοκαίρι.

Οι θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό

Τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά σημειώνουν ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2017. Τατάρ και Τσαβούσογλου πάνε στη Γενεύη έχοντας επαναλάβει το τελευταίο διάστημα ότι απορρίπτουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και προωθώντας τη λύση των δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Στέκονται στην λύση «δύο κρατών» που δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική πλευρά.

Πενταμερής χωρίς ΕΕ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη, η μεγάλη μέρα για την άτυπη διάσκεψη θα γίνει σήμερα  Μεγάλη Τετάρτη, όταν δηλαδή θα γίνουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκουτέρες θα συναντηθεί χωριστά με τους ηγέτες της Κύπρου και με τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκο Δένδια, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ντομινίκ Ράαμπ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα παραβρεθούν στο ίδιο τραπέζι, προς αναζήτηση συμφωνίας που θα ωθήσει το Κυπριακό προς την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Στις συνομιλίες δεν θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από απαίτηση της Τουρκίας, ωστόσο εκπρόσωποι των Βρυξελλών θα βρίσκονται στη Γενεύη, όπου θα γίνουν οι συναντήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά το 2017, η ΕΕ ήταν παρούσα με την τότε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Related posts