Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Αυγ 2022
SLIDER

Στη Βουλή η διάταξη για την επιστροφή του 50% των «χαμένων» ενοικίων

Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες . Δύο διαφορετικές ομάδες που έχουν σχέση όμως μεταξύ τους. Οι  ιδιοκτήτες νοικιάζουν τις περιουσίες τους στους ενοικιαστές προκειμένου να έχουν στέγη και να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε από τη μια τους ιδιόκτητες  και από την άλλη τους ενοικιαστές που και αυτοί χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Οι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται γιατί δεν εισπράττουν  τα ενοίκια τους και αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι το μοναδικό έσοδο που έχουν για να επιβιώσουν.

Οι ενοικιαστές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σ αυτούς που έχουν κλείσει τα καταστήματα τους και έχουν μηδενικά έσοδα και σ αυτούς που ναι μεν τα έχουν ανοικτά –αφού στο 2ο lockdown υπάρχουν κατηγορίες που μπορούν να λειτουργήσουν- αλλά δεν κυκλοφορεί κόσμος και δεν έχουν τα αναμενόμενα έσοδα.

Το πρόβλημα αυτό είναι σοβαρό και για τις τρεις περιπτώσεις. Και για αυτό τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί   στη Βουλή  νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.

Αναμένεται άμεσα να δοθεί το πράσινο φως ώστε:

Το 50% των χρημάτων που θα χάσουν από το ενοίκιο του Νοεμβρίου το οποίοι θα είναι υποχρεωτικά κουρεμένο κατά 40%  θα το εισπράξουν από το κράτος ως «δώρο Χριστουγέννων» καθώς αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί μέχρι να δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους θα πρέπει:

Να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία περιλαμβάνεται όλες οι νέες ρυθμίσεις του Νοεμβρίου λόγω του κορωνοϊού.

Να εκδοθεί υπουργική απόφαση  για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Να υποβληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων η δήλωση COVID στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ όπου θα αναγράφεται το μειωμένο ενοίκιο. Στη δήλωση αυτή  οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να δηλώσουν και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού ΙΒΑΝ στο οποίο θα γίνει η κατάθεση του ποσού που αναλογεί στον καθένα.

Θα ακολουθήσει ο έλεγχος και η εκκαθάριση των δηλώσεων COVID και στο τέλος η κατάθεση των ποσών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα  ισχύσει και για το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι αρκούν σύμφωνα με το νόμο 14 ημέρες κλεισίματος ή αναστολής εργασίας, ώστε οι ενοικιαστές να δικαιούνται μείωση για το μίσθωμα ολοκλήρου του μηνός.

Επειδή είναι αρκετά σύνθετος ο υπολογισμός στα ενοίκια θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι ένας ενοικιαστής δίνει 1000 ευρώ στον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Στο επαγγελματικό ακίνητο  υπάρχει υποχρεωτική μείωση 40%.

Ο ενοικιαστής θα  καταβάλει για το μήνα Νοέμβριο 2020 το ποσό των 600 ευρώ.

Αυτά θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν κανονικά την επόμενη χρονιά. Αν δεν καταβληθούν από τον ενοικιαστή, ο ιδιοκτήτης που δεν θα τα έχει εισπράξει μέχρι τότε, δικαιούται να μην φορολογηθεί γι΄ αυτά αν παρουσιάσει στη ΔΟΥ δικαστική απόφαση ή έστω καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο για αυτά, μέχρι την ημέρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Από τη ζημιά των  400 ευρώ που θα έχει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου,  το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 200 ευρώ με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό του.Το ποσό των 200 ευρώ που θα πιστωθεί σε κάθε ιδιοκτήτη θα παραμείνει  αφορολόγητο. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ χάνονται οριστικά για τους ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμα τα εξής:

Όπου συμφωνήθηκαν προαιρετικές μειώσεις τουλάχιστον 30% παραμένουν έγκυρες για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Για τον Νοέμβριο, ισχύει η υποχρεωτική μείωση 40%. Στην περίπτωση που ιδιοκτήτης και ενοικιαστής είχαν ήδη συμφωνήσει για τον Νοέμβριο μικρότερη μείωση τότε αυξάνεται το ποσοστό της μείωσης στο 40%.  Η επιστροφή του 50% των «χαμένων» ενοικίων θα υπολογιστεί στο σύνολο της απώλειας εισοδήματος (προαιρετικής και υποχρεωτικής).

Η διαδικασία αυτή δεν αφορά τα μισθώματα των προηγουμένων μηνών Μαρτίου-Οκτωβρίου για τα οποία θα παραμείνει σε ισχύ η παλαιά ρύθμιση και διαδικασία επιστροφής, για τα οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία συμψηφισμού τους.

Όσοι έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα πρέπει έως τις 15 Δεκεμβρίου να  διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση Covid ή και στη δήλωση της μίσθωσης του ακινήτου προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου για το 30% των ενοικίων που δεν έχουν εισπράξει.  Συγκεκριμένα οι εκμισθωτές που λαμβάνουν ειδοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση για υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή και της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» μηνών Μαρτίου έως και Αυγούστου 2020 προκειμένου να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις τους, υποβάλλουν μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου 2020.

Related posts