Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Οκτ 2022
Πολιτισμός

Στέφανος Γανωτής: «Το παραμύθι δεν αντικαθίσταται, όσο και αν προχωράει η τεχνολογία»

Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Η Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα» από τις εκδόσεις Πορφύρα, ο Στέφανος Γανωτής μιλά στη Σοφία Παππά για την διαχρονική αξία του παραμυθιού, τον ρόλο της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών, ενώ εξηγεί γιατί δεν θέλει να περνά μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες.

Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε το βιβλίο «Η Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα»;

Η αφορμή ήταν μια ομιλία πάνω στο θέμα της σχέσης γονέων και παιδιών, που μου ζητήθηκε να κάνω προς τους γονείς ενός ιδιωτικού σχολείου, όταν ήμουν μόλις 25 χρονών. Επειδή θεώρησα ότι η μικρή μου σχετικά ηλικία δεν μου επέτρεπε να απευθυνθώ με «διδακτικό» τρόπο απέναντι σε γονείς μεγαλύτερους από εμένα και γενικότερα επειδή μέσα από το παραμύθι μπορεί κανείς να πει καλύτερα την αλήθεια του, γι’  αυτό κι εγώ επέλεξα αυτόν τον τρόπο. Ήταν πολύ δυνατό και πρωτόγνωρο για εμένα το συναίσθημα που γεννιόταν μέσα μου όταν δεκάδες πιτσιρίκια του σχολείου με λέγανε «μπαμπά» και έπρεπε να το μοιραστώ με τους γονείς τους χωρίς να τους προσβάλω.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσα από τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Πολυασχολούπολης και της Τεμπελοχώρας και ποια στους γονείς;

Στα παιδιά, γενικά δεν θέλω να περνάω μηνύματα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούν καλύτερα από όλους μας να αξιολογούν γεγονότα και καταστάσεις χωρίς να χρειάζεται να τους τα υποδείξει κανείς. Σίγουρα δεν θέλω με κανέναν τρόπο να κατηγορήσω στα μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής των γονιών τους πλην όμως αυτό το «τίποτα» που γράφει πάνω της η εικόνα της οθόνης της τηλεόρασης γράφτηκε επίτηδες για να τα προβληματίσει.

Όσο για τους γονείς είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά που θέλω να τους πω τα ξέρουν πολύ καλά ακόμα και χωρίς να διαβάσουν το παραμύθι μου. Ξέρετε, καμιά φορά θέλουμε κάποιον να μας υπενθυμίζει απλά κάπου-κάπου αυτά που ήδη γνωρίζουμε απλά και μόνο για να μας παρακινεί να τα ενθυμούμαστε και να πράττουμε δεόντως.

Τι συμβολίζει ο καλόκαρδος δράκος που έρχεται ως από μηχανής Θεός ν’ αλλάξει την καθημερινότητα μικρών και μεγάλων;

Ο καλόκαρδος γίγαντας συμβολίζει τον φύλακα-άγγελο που προστατεύει το κάθε παιδί, όταν οι γονείς του για τον άλφα ή βήτα λόγο είναι απόντες. Και όταν λέω  «απόντες»  δεν εννοώ μονάχα φυσικά, αλλά και ψυχικά. Θα ήθελα να προβληματιστούμε όλοι μας και να σκεφτούμε εάν στη θέση του καλόκαρδου γίγαντα υπήρχε ένας αντίστοιχος «κακόκαρδος»  γίγαντας που θα κέρδιζε  το ενδιαφέρον και τη συμπάθεια των παιδιών μας τι θα γίνονταν;

Το βιβλίο συνοδεύεται και από ένα cd με την αφήγηση της ιστορίας σας και τις μουσικές του Γιάννη Ζαχαρέλλη. Τι ρόλο παίζει η μουσική στην ανάπτυξη των παιδιών;

Η μουσική κατά τη γνώμη μου παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Λειτουργεί ευεργετικά, καθώς έχει τη δύναμη να ενεργοποιήσει τη φαντασία  τους, να τα εμπνεύσει, να προκαλέσει συναισθήματα και γενικότερα να τους δώσει τροφή για αυτενέργεια. Ειδικά ένας μουσικός δίσκος ηχογραφημένος με 18 διαφορετικά φυσικά μουσικά όργανα, όπου ο ήχος αποτυπώνεται καθαρός, απαλλαγμένος από τεχνητές απομιμήσεις, δεν είναι κάτι σύνηθες για τα ελληνικά δεδομένα και δη στην παιδική λογοτεχνία, που έχουμε συνηθίσει τον «ψεύτικο ήχο» της ψηφιακής απομίμησης οργάνων. Οι μουσικές του Γιάννη Ζαχαρέλλη είναι –όπως εξάλλου και ο συνθέτης τους- αυθεντικές και πρωτότυπες και αγκαλιάζουν με απίστευτη τρυφεράδα το κείμενο του παραμυθιού.

Στην εποχή των τάμπλετ και των smartphone, πόση δύναμη έχει ένα παραμύθι;

Το παραμύθι, όπως και γενικότερα το βιβλίο, είναι κάτι που δεν αντικαθίσταται, όσο και αν προχωράει η τεχνολογία. Ειδικά το κείμενο του παραμυθιού βοηθάει τα παιδιά να δημιουργήσουν τον δικό τους κόσμο από εικόνες. Μοναδικές εικόνες  που γεννιούνται μέσα στη φαντασία του καθενός μοναδικού παιδιού, εν αντιθέσει με τις «έτοιμες» και πανομοιότυπες, απρόσωπες εικόνες που προτείνει η ψηφιακή τεχνολογία.

Είστε εκπαιδευτικός και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Από ποια ηλικία θα πρέπει οι γονείς να διαβάζουν στα μικρά τους παραμύθια και με ποια κριτήρια να τα επιλέγουν; 

Το παραμύθι, όπως και το τραγούδι είναι κάτι που προσφέρεται ως δώρο από τον γονιό ακόμα και πριν από την γέννηση του παιδιού, όταν αυτό κυοφορείται στην κοιλιά της μητέρας του. Είναι χαρακτηριστικό που πολλοί γονείς το γνωρίζουν, το γεγονός της οικειότητας των παιδιών με ήχους και μελωδίες που άκουγε η μαμά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίστοιχα σημαντικό ρόλο παίζει το παραμύθι στην διαπαιδαγώγηση και στην ψυχική υγεία του παιδιού καθ’ όλη την παιδική αλλά και την εφηβική του ηλικία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ανάγνωση –και ακόμα καλύτερα η αφήγηση παραμυθιών- αφορά σε κάθε ηλικία, καθώς εκφράζει όχι μόνο μια εκδοχή της αλήθειας «παρά τον μύθο» αλλά και μια «παραμυθία», μια παρηγοριά δηλαδή που χαρίζει στον άνθρωπο κάθε ηλικίας  το ταξίδι μέσα στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας, πέρα από την καταθλιπτική ρουτίνα της «αληθινής» καθημερινότητας.

 Σχετικά με το βιβλίο

Η Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα: Ένα τρυφερό παραμύθι για το νόημα της ζωής

Ένας γίγαντας ξυπνά έπειτα από εκατό χρόνια. Με το τεράστιο τηλεσκόπιό του βλέπει πως όλα έχουν αλλάξει γύρω του. Δύο πολιτείες έχουν χάσει το μέτρο:  Στην Πολυασχολούπολη οι ενήλικες δουλεύουν πρωί και βράδυ, ενώ στην Τεμπελοχώρα  χουζουρεύουν όλο το 24ωρο. Τα παιδιά τους έχουν κάθε λογής παιχνίδια, μα διψούν για προσοχή και αγάπη.

Ο καλόκαρδος γίγαντας θα αφιερώσει ποιοτικό χρόνο με τους μικρούς κατοίκους των δύο πόλεων, γεμίζοντας τις καρδιές τους με μουσικές και χρώματα. Θα δώσει, παράλληλα, ένα πολύ χρήσιμο μάθημα στους γονείς: Θα τους θυμίσει πως το πραγματικό νόημα της ζωής είναι η ουσιαστική επαφή με τα παιδιά τους.

Η «Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα» του Στέφανου Γανωτή, η οποία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα, είναι ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο μελωδίες και πολύτιμα διδάγματα, το οποίο αξίζει να διαβάσουν ακόμη και οι μεγάλοι. Ένα διαδραστικό «πολυβιβλίο», στο οποίο εκτός από την κεντρική ιστορία θα βρει κανείς παιχνίδια και σπαζοκεφαλιές, μια μουσική εγκυκλοπαίδεια και μια ακόμη για τα ζώα, καθώς και ένα CD με τις υπέροχες μουσικές του Γιάννης Ζαχαρέλλη.

Η Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα

Συγγραφέας: Στέφανος Γανωτής
Εικονογράφηση: Δήμητρα Λαμπρέτσα
Σκίτσα εγκυκλοπαίδειας ζώων: Βασιλική Κεχαγιόγλου

Εκδόσεις: Πορφύρα-Σελίδες: 64-Λ.Τ.: 18 €- Περιλαμβάνεται CD με τις μουσικές του Γιάννη Ζαχαρέλλη και την αφήγηση του παραμυθιού.

Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Στέφανος Γανωτής γεννήθηκε στην Κύμη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιου και από το 2004 εργάζεται στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τον Οκτώβρη του 2016 πήρε απόσπαση ως Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Μαλακάσα. Ασχολείται με τη μουσική, τον παραδοσιακό χορό και την αφήγηση. Έχει διοργανώσει και συμμετάσχει ως μουσικός και ως αφηγητής σε δεκάδες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγγραφέας παιδικών βιβλίων , έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τα βιβλία: «Η Πολυασχολούπολη και η Τεμπελοχώρα», «Η μικρή Κωνσταντίνα και το Φεγγαράκι», «Αντίο Συρία» και «ΣΥΡΙΑ: Το ημερολόγιο ενός αποχωρισμού». Το 2015 έλαβε τιμητική διάκριση στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, στο οποίο συμμετείχε με το, βασισμένο στο βιβλίο «Αντίο Συρία», σενάριό του καθώς και με τα δύο ποιήματά του: «Φαρμακονήσι Γενάρης 2014» και «Ειδομένη». Είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και ζει στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

 

 

 

Related posts