Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Στέφανος Δανδόλος : “Η συγγραφή είναι ένας έρωτας ζωής”

 

102

Mairi-Gaziani-febr-2016Από τη Μαίρη Γκαζιάνη

 

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1970 και εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1996 με το μυθιστόρημα Υπνοβάτες του Σεπτέμβρη. Για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Μπότση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 2004 χαρακτηρίστηκε από τον Παύλο Μάτεσι ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της γενιάς του. Έχει γράψει δέκα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Ο Τελευταίος Κύκνος και Νέρων – Εγώ, ένας θεός, που κυκλοφόρησε με επιτυχία και στην Ιταλία. Το προηγούμενο μυθιστόρημά του στις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ, μεταφράστηκε στα τουρκικά. Το 2008 συμπεριλήφθηκε, ως εκπρόσωπος της χώρας μας, στην Παγκόσμια Ανθολογία Νέων Συγγραφέων με αφορμή το Young Writers World Festival, που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα. Το ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι το ένατο μυθιστόρημά του.

 

ΕΡ. Είστε δημοσιογράφος και συγγραφέας. Τι είναι για σας η δημοσιογραφία και τι η συγγραφή;

ΑΠ. Η δημοσιογραφία είναι η παντοτινή μου αγάπη και η συγγραφή είναι ένας έρωτας ζωής. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. 

ΕΡ. Κάποια βιβλία σας έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι  ν’ ακολουθήσει ένα βιβλίο μια διαδρομή στο εξωτερικό;

ΑΠ. Για τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς είναι πολύ δύσκολη η μετάβαση στο εξωτερικό. Η γλώσσα μας είναι κλειστή στους ξένους εκδότες και το ενδιαφέρον φαίνεται περιορισμένο. Ωστόσο είναι άδικο αυτό γιατί σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν είκοσι-τριάντα συγγραφείς που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα την πλειάδα των ξένων που μεταφράζονται στα ελληνικά.

Dandolos vivlioΕΡ. Έχετε βραβευθεί για το σύνολο του συγγραφικού σας έργου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια συναισθήματα εισπράξατε με αυτή τη βράβευση;

ΑΠ. Ένα βραβείο τονώνει την αυτοπεποίθησή σου. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

IMG_7513_copyright Δήμητρα Κωστάκη

ΕΡ. Έχετε χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος Έλληνας συγγραφέας της νέας γενιάς. Ποια ευθύνη αισθάνεστε ότι επωμισθήκατε με αυτό τον τίτλο;

ΑΠ. Η ευθύνη είναι πάντοτε απέναντι στον εαυτό σου και τον πήχη που έχεις θέσει στη δουλειά σου. Και φυσικά απέναντι στον αναγνώστη που σου εμπιστεύεται τη ψυχή του.

ΕΡ. Τι είναι αυτό που σας εμπνέει κυρίως ώστε ν’ αρχίσετε τη συγγραφή ενός βιβλίου;

ΑΠ. Πρώτα απ’ όλα το θέμα. Ένας νέος κόσμος που καλείσαι να ξεκλειδώσεις, να ανακαλύψεις. Έπειτα, η πεποίθηση ότι αυτό το θέμα δεν είναι μια επανάληψη άλλων παλιότερων εγχειρημάτων μου. Θέλω κάθε φορά να αισθάνομαι ότι βαδίζω σε απάτητα μονοπάτια.

ΕΡ. Πρόσφατα εκδόθηκε το νέο βιβλίο σας «Όταν θα δεις τη θάλασσα». Ποιο νόημα κρύβεται πίσω από τον τίτλο;

ΑΠ. Η ελπίδα. Ο ορίζοντας. Η αίσθηση της λύτρωσης. Είναι μια υπόσχεση που δίνεται ανάμεσα στους ήρωες του βιβλίου και υποδηλώνει ότι κάθε ταξίδι, όσο δύσκολο κι αν είναι, φέρει στο τέλος του ένα λιμάνι.

ΕΡ. Στο βιβλίο σας υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία. Ωστόσο, η ιστορία που αφηγείσθε βασίζεται σε πρόσωπα που υπήρξαν ή όχι;

ΑΠ. Ο κύριος ιστός της πλοκής είναι καθαρά μυθοπλαστικός, αλλά πλαισιώνεται από γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας. Οι πολιτικές αναταράξεις, ο καμβάς της τότε κοινωνίας, τα μεγάλα έργα του Τρικούπη, τα πρώτα βήματα του φεμινιστικού κινήματος ζωντανεύουν ένα σκηνικό που σκόπιμα χτίστηκε με τόσες λεπτομέρειες. Ήθελα ο αναγνώστης να ταξιδέψει σε μια Ελλάδα διαφορετική, αλλά και γνώριμη ταυτόχρονα. Υπάρχουν πρόσωπα πάντως αληθινά. Ο Παλαμάς, η Καλλιρόη Παρρέν, ο Γρηγόριος Μαρασλής. Ανήκω, βλέπετε, στη σχολή του Γκορ Βιντάλ. Μου αρέσει να ανακατεύω την αλήθεια με τη μυθοπλασία.

photo00056

ΕΡ. Το βιβλίο σας αναφέρεται στο τέλος του 18ου αιώνα με αρχές του 19ου αιώνα. Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα;

ΑΠ. Πολλά, θα έλεγα. Ήμασταν και τότε μια χώρα με γυάλινα πόδια. Υπήρχε μια έκρηξη εκσυγχρονισμού, αλλά την ίδια στιγμή δανειζόμασταν αφειδώς από τις ξένες δυνάμεις. Επιφανειακά είχε αρχίσει να γίνεται χαοτική η απόσταση που χώριζε τους πλούσιους από τους φτωχούς. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, δίναμε και τότε μάχη με τον εαυτό μας. Κάθε υπέρβαση που βασιζόταν στο ταλέντο και τις ιδέες συγκρουόταν με την κακομαθημένη μας φύση.

ΕΡ. Αφηγείσθε δυο παράλληλες ιστορίες, σε διαφορετικό χρόνο και τόπο, οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους μ’ έναν μαγικό τρόπο. Ομολογώ ότι διάβασα τις 600 σελίδες του σε 1,5 ημέρα. Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπετε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου;

ΑΠ. Ότι η αληθινή μας πατρίδα είναι οι άνθρωποι που μας αγγίζουν.

ΕΡ. Γράφετε σ’ ένα σημείο του βιβλίου «Καμιά αγάπη δε μένει ζωντανή. Οι έρωτες που κρατούν για πάντα είναι μονάχα στο μυαλό μας». Ο Τσαρλς και η Μαργαρίτα είναι η απόδειξη για το αντίθετο;

ΑΠ. Ναι, είναι δύο άνθρωποι που πίστεψαν σε ένα θαύμα και πλήρωσαν σκληρά το αντίτιμο, αλλά έμειναν αφοσιωμένοι σε αυτό το θαύμα. Όμως τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και γύρω μας. Ίσως είναι λιγότεροι από τους άλλους, αλλά υπάρχουν.

maxresdefault

ΕΡ. «Οι άνδρες που αγαπούν πραγματικά δεν παύουν να ελπίζουν ποτέ» αναφέρετε σε κάποιο άλλο σημείο. Ισχύει αυτό στη πραγματική ζωή;

ΑΠ. Μα υπάρχει άνθρωπος που εγκαταλείπει την ελπίδα όταν μιλάει με την καρδιά του;

ΕΡ. Για τις γυναίκες ισχύει το ίδιο; 

ΑΠ. Οι γυναίκες, αν και πιο πρακτικές συνήθως, είναι από τη φύση τους ονειροπόλες. Όσο βαθιά στη ψυχή κι αν καταχωνιάσουν την ελπίδα τους δεν την αφήνουν να σβήσει ποτέ.

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε με μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.

ΑΠ. Ο κόσμος είναι αυτός που εμείς βλέπουμε. Και η ζωή το ίδιο. Οπότε, όλα είναι θέμα οπτικής. Τα πάντα.

***Το βιβλίο «Όταν θα δεις τη θάλασσα» του Στέφανου Δανδόλου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 

Μαιρη-ΓκαζιανηΜαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. 

Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες συνεντεύξεις.

Γράφει στίχους για τραγούδια, υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts