Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2021
Πολιτισμός

Σταύρος Μπαρούτας: «Η αλλαγή απαιτεί, αρκετές φορές,θυσίες»

Ο γνωστός Leadership Expert μιλά στην Σοφία Παππά για όλα τα δυνατά σημεία των Ελλήνων, για τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου και ευτυχισμένου ανθρώπου αλλά και για τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε όλοι για ν’ αποκτήσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε.

Γράφετε πως «Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τα εμπόδια που μπαίνουν μπροστά τους. Αρνούνται ν’ αλλάξουν, να διεκδικήσουν».  Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν; Για ποιο λόγο η αλλαγή φαντάζει τόσο δύσκολη;

Μόλις με ρωτήσατε για την αλλαγή, η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι ο χαμαιλέοντας, ο οποίος αλλάζει χρώμα ανάλογα την συναισθηματική του κατάσταση. Στην δική μας περίπτωση, ο άνθρωπος όταν χρειάζεται να αλλάξει, τις περισσότερες φορές προκαλείται το συναίσθημα του φόβου, ίσως να αλλάζει και χρώμα. Ένας από τους λόγους που ο άνθρωπος αλλάζει δύσκολα, είναι γιατί φοβάται την καινούργια κατάσταση. Ασχέτως εάν η ήδη υπάρχουσα κατάσταση είναι δυσάρεστη ή μπορεί να γίνει καλύτερη, αρνούμαστε να αλλάξουμε θέση και να επανατοποθετήσουμε τα πούλια στο τραπέζι. Είναι αυτές οι συνήθειες που μας δυσκολεύουν να επαναδιαπραγματευθούμε – γιατί αυτό κάνουμε, διαπραγματευόμαστε – την νέα κατάσταση μας. Πολλοί από εμάς, στην σημερινή κατάσταση, δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν ΤΙ είναι αυτό που επιζητούν πραγματικά από την ζωή τους, με αποτέλεσμα να τους προλαβαίνουν οι καταστάσεις ή να συμβιβάζονται τελικά και να τους φαντάζει ‘’μεγάλη προσπάθεια’’ μια καινούργια, προς όφελός τους, κατάσταση.

Τι ανησυχίες έχουν οι άνθρωποι του σήμερα; Τόσο στον επαγγελματικό τους στίβο όσο και στην προσωπική τους ζωή;

Έχουν γραφτεί αμέτρητες σελίδες για την σημερινή περίοδο, τόσο σε σχέση με την κοινωνική όσο και με την οικονομική κατάσταση, των Ελλήνων σήμερα. Τις ανησυχίες τους, τα προβλήματα τους και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί. Το μεγαλύτερο πρόβλημά όμως, θεωρώ, είναι το ασταθές εργασιακό περιβάλλον, το οποίο επηρεάζει την ψυχοσύνθεση τους, την οικογένειά τους και γενικότερα αποσυντονίζει την σκέψη τους για το κοντινό μέλλον.

Ποια χαρακτηριστικά έχει ένας ηγέτης;

Θα παρομοίαζα έναν ηγέτη ως έναν πολύ καλό παίκτη του σκάκι, όσον αφορά την στρατηγική και τις τακτικές που ακολουθεί για να νικήσει τον αντίπαλο ή να οδηγήσει τους ανθρώπους του σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον. Ένας καλός παίκτης παίρνει, αρκετές φορές γρήγορες αποφάσεις, άλλες φορές πιο αργές σε χρόνο, αλλά ακόμα και αυτές, τον χαρακτηρίζουν ως προς ένα σημαντικό στοιχείο που αναφέρατε στην πρώτη σας ερώτηση, ξέρει πότε να αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι προβλέπει και πολύ γρήγορα αλλάζει τον ίδιο αλλά και τους γύρω του, με αποτέλεσμα να προλαβαίνει τις καταστάσεις. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του ηγέτη, πολύ σημαντικό διότι χαρακτηρίζει τον  πυρήνα των ανθρώπων της ομάδας του, είναι η δυνατότητα να αναγνωρίζει και να εκμεταλλεύεται ικανότητες, δυνατότητες και ταλέντα των γύρω του. Προτελευταίο χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο της επικοινωνίας το οποίο θα πρέπει να μάθει να το χειρίζεται όσο γίνεται καλύτερα, διότι με αυτό το χαρακτηριστικό θα μεταλαμπαδεύσει την ‘’εικόνα’’ που έχει στο μυαλό του, στον υπόλοιπο κόσμο. Τελευταία αφήνω το ‘’walk the talk’’, δηλαδή όσα λέει να τα κάνει πράξη. Όλα τα παραπάνω είναι αλληλένδετα και κανένα δεν αποτελεί εξαίρεση για έναν ηγέτη. Μπορεί να διαφωνείτε με κάποιο, σύμφωνα με τις καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την θεωρία, πράξη.

Ποια θα λέγατε ότι είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του σύγχρονου Έλληνα και ποιες οι αδυναμίες του (στον επαγγελματικό χώρο);

Δύσκολη ερώτηση. Θα προσπαθήσω να απαντήσω γενικότερα όμως για όλα τα κοινωνικά επίπεδα και ομάδες, ασχέτως τομέα που ο καθένας μας δραστηριοποιείται. Θα έλεγα ότι τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα δεν είναι τα ίδια, διότι οι γενιές των Ελλήνων που φεύγουν από την παραγωγή, βρίσκονται στην παραγωγή ή επιθυμούν να μπουν στον παραγωγικό ιστό της κοινωνίας μας αλλά δεν μπορούν και φεύγουν στο εξωτερικό, μεταβάλλονται. Μπορεί να ακουστώ ρομαντικός λέγοντας ότι ο Έλληνας έχει φιλότιμο και τσαγανό αλλά αυτό το συναντάς σε ανθρώπους υπεύθυνους. Ανθρώπους που, ασχέτως εάν η αυριανή ημέρα τους δεν θα παρουσιάσει κάτι καλύτερο, αυτοί θα δημιουργήσουν ένα καλύτερο σήμερα, την σημερινή ημέρα τους. Εύκολα μπορούμε να αναφερθούμε σε νέες εταιρείες που ξεπέρασαν την κρίση και οι ιδιοκτήτες τους, τα στελέχη τους, μπόρεσαν σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, υπερκεράσανε τις καταστάσεις και βγήκαν νικητές. Δεν θα πω κάτι καινούργιο,  θα μπορούσε ο καθένας μας να τα πει. Αυτό όμως που πιστεύω είναι ότι όλοι οι Έλληνες, σύγχρονοι ή μη, πρέπει να προσπαθούμε σκληρά καθημερινά για να επηρεάζουμε θετικά τους γύρω μας και ίσως τότε δούμε περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά των Ελλήνων, ακόμα και στον επαγγελματικό χώρο.

Πώς καταφέρνετε μέσα από τα σεμινάριά σας να κινητοποιήσετε τους συμμετέχοντες ώστε να επιτύχουν τους όποιους στόχους τους;

Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι, όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, να παρουσιάσει αυτό που επιθυμεί, σύμφωνα με τις οδηγίες μου και να δεσμευτεί ότι θα ακολουθήσει αυτό που σχεδιάσαμε. Με κάποιους, μετά το σεμινάριο, συζητάμε την πορεία τους και φαίνεται ότι τα καταφέρνουν. Το σημαντικότερο είναι να θέλει κάποιος – πάρα πολύ – αυτή την αλλαγή στην ζωή του. Γιατί η αλλαγή, η μετακίνηση δηλαδή από το Α στο Β, απαιτεί αρκετές φορές, θυσίες. 

Ποια είναι η διαφορά των δικών σας σεμιναρίων με τα τόσα άλλα που υπάρχουν σήμερα;

Τα στοιχεία τα οποία αναφέρω στον κόσμο που παρακολουθεί το σεμινάριο μου είναι βασισμένα σε πολλά βιβλία, αλλά ο τρόπος, η μέθοδος και όλα τα υπόλοιπα που προσφέρω, είναι δικής μου σχεδίασης. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνω να το κάνω πολύ πρακτικό και χειροπιαστό. Το μόνο που μένει μετά είναι η υλοποίηση.

Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα: https://baroutas.com

 

 

Related posts