Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2022
Πολιτισμός

Στάθης Β. Βλαχάκος: Να έχουμε όλοι υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι σε όλους

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Στάθης Β. Βλαχάκος είναι ιατρός, διευθυντής στον Ακτινοδιαγνωστικό Τομέα – Κέντρο Μαστού, του Νοσοκομείου  Άγιος Σάββας – ΚΗΝ Ν. Κούρκουλος.

Ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, με σπουδές στη «Scuola di Musica e di Perfezionamento Chitarristico»,  με δάσκαλο τον Franco Brambatti  και στο «Centro di Arte Pittura e Scultura», με δάσκαλο τον Gino Vigotti.

Συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής ως σολίστ κιθαρίστας και ως μέλος μουσικών συγκροτημάτων. Συνέθεσε μουσική και τραγούδια για δίσκους προσωπικούς και άλλων δημιουργών, καθώς και μουσική για ταινίες μεγάλου μήκους.

Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ζωγραφικής, με πολυάριθμες συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και σε ατομικές, με διακρίσεις, επαίνους και διεθνή βραβεία.

Αρθρογράφησε σε ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο και υπήρξε ανταποκριτής στην Ιταλία του μουσικού περιοδικού «TAR».

Τα τελευταία έτη ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και μυθιστορημάτων για ενήλικες, μερικά εκ των οποίων επιμελείται εικαστικά, όσον αφορά το εξώφυλλο και την εικονογράφηση.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Βλαχάκο είστε γιατρός, μουσικός, ζωγράφος, αρθρογράφος και  συγγραφέας. Πώς συνδυάζονται όλες αυτές οι ιδιότητες στο ίδιο πρόσωπο;

ΣΤΑΘΗΣ Β. ΒΛΑΧΑΚΟΣ: Από μικρό παιδί είχα έφεση στην τέχνη και με το που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο σχολείο, ασχολήθηκα με πάθος με τη ζωγραφική και τη μουσική παράλληλα με τις σπουδές μου στην Ιατρική Σχολή.  Ξέρετε για να μπορείς να συνδυάζεις σε καλό επίπεδο διάφορες αναζητήσεις, πρέπει να έχεις το ταλέντο της σωστής κατανομής του χρόνου. Δεν ξέρω αν είχα ταλέντο σε αυτά που έκανα, αλλά κατάφερα με επιτυχία την κατανομή του χρόνου, συνοδευόμενη βέβαια από… έλλειψη ύπνου. 

Μ.Γ.: Υπάρχει αρκετός χρόνος για ν’ ασχοληθείτε με όλα τα παραπάνω;

Σ.Β.Β.: Είναι εξαιρετικά δύσκολο, γι’ αυτό επικεντρώνομαι κατά περιόδους σε αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο, εξάλλου μην ξεχνάμε πως Da Vinci υπήρξε μόνο ένας. Αυτήν την εποχή ασχολούμαι με τη συγγραφή, όλα τα υπόλοιπα χόμπι δεν τα έχω εγκαταλείψει εντελώς, θα ήθελα η ημέρα να έχει περισσότερες ώρες, γι’ αυτό λοιπόν,  βρίσκονται εν υπνώσει. 

Μ.Γ.: Είστε διευθυντής στο Ακτινοδιαγνωστικό Τομέα-Κέντρο Μαστού, του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας – ΚΗΝ Ν. Κούρκουλος. Γνωρίζουμε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι αυτό εφαρμόζεται από τις γυναίκες ή ο φόβος μας κρατάει μακριά από τις εξετάσεις;

Σ.Β.Β.: Ολοένα το ποσοστό των γυναικών που προληπτικά προβαίνουν σε έλεγχο του μαστού μεγαλώνει, αλλά πάρα πολλές γυναίκες ακόμη, με τον φόβο τυχόν ευρήματος το αναβάλλουν και αυτό ελλοχεύει κινδύνους. Με την συνεχή ενημέρωση πάντως, πολλές γυναίκες έχουν ευαισθητοποιηθεί σχετικά. Το σημαντικότερο είναι μετά τα 40 έτη να ξεκινούν τον Μαστολογικό  Έλεγχο σε ειδικά κέντρα μαστού και να τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών. 

Μ.Γ.: Ως μουσικός, ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία σας;

Σ.Β.Β.: Έκανα σπουδές στην κλασική κιθάρα κάποια χρόνια, δυστυχώς δεν κατάφερα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, αυτό που λέγαμε παραπάνω λόγω έλλειψης χρόνου και κυρίως οι σπουδές στην Ιατρική  που απαιτούν σοβαρότητα ευθύνη και πάρα πολλές ώρες διαβάσματος. Εμένα μου άρεσε πολύ σε κάθε μάθημα να κρατώ σημειώσεις, οι οποίες γίνονταν ανάρπαστες από τους συμφοιτητές μου. Ίσως να ήταν προπομπός της αγάπης μου για τη συγγραφή. Έλαβα μέρος σε συναυλίες σαν σολίστ ή με μουσικά σχήματα, συνέθεσα μουσική για ντοκιμαντέρ, για κινηματογράφο και τραγούδια. 

Μ.Γ.: Και ως ζωγράφος έχετε κάνει μια μεγάλη διαδρομή με διεθνή βραβεία. Ποια ήταν τα αγαπημένα σας θέματα;

Σ.Β.Β.: Επίσης στην ζωγραφική έκανα ατελείς σπουδές, αλλά πέραν του ταλέντου, αυτό που με βοηθούσε πολύ, ήταν η σωστή χρωματική αντίληψη και οι φόρμες των θεμάτων μου. Αγαπημένο μου  θέμα, ήταν τα νεκροταφεία αυτοκινήτων, παλαιά αυτοκίνητα κυρίως της δεκαετίας του ’60 και ότι έχει σχέση με το κλασικό αυτοκίνητο, που τα βρίσκω μοναδικά. Αν και γιατρός ποτέ δεν κατάφερα να αποθεραπευτώ από αυτό το μικρόβιο και όταν βγάζω μια βόλτα κάποιο αυτοκίνητό μου, είναι η μοναδική φορά που νοιώθω «άρρωστος» και το απολαμβάνω. Διατηρώ σε άριστη κατάσταση το πρώτο μου αυτοκίνητο ένα Φίατ 500 μοντέλο του 1969, που ίσως είναι αυτό που απολαμβάνω να οδηγώ περισσότερο. 

Μ.Γ.: Προφανώς είστε ανήσυχο πνεύμα που δεν επαναπαύεται ποτέ. Υπάρχουν κι άλλες εκπλήξεις που δεν αναφέρονται στο βιογραφικό σας;

Σ.Β.Β.: Όταν έχεις καλλιτεχνικές αναζητήσεις δεν ησυχάζεις ποτέ. Θα μπορούσα να κρύβω εκπλήξεις αλλά αν τις φανερώσω δεν θα είναι πια και δεν θα μου άρεσε να απαντήσω σε οποιαδήποτε πρόκληση. 

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πνοή το αστυνομικό βιβλίο σας με τίτλο «Ομπρέλες στη βροχή». Ποιο είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεστε;

Σ.Β.Β.: Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που εκτός από το θέμα, μου αρέσει να επικεντρώνομαι στους χαρακτήρες, όποιοι και αν είναι αυτοί. 

Μ.Γ.: Πώς συνδυάζονται οι ομπρέλες του τίτλου με τους τρεις φόνους;

Σ.Β.Β.: Μια παρατήρηση που μου έχουν κάνει, είναι πως στα βιβλία μου, υπάρχει συχνά ένα βροχερό τοπίο. Είναι αλήθεια, γιατί το γκρι της βροχής εκτός από ρομαντισμό κρύβει πιο εύκολα τα μυστικά σου. 

Μ.Γ.: Είχατε υπόψη σας πραγματικά γεγονότα πάνω στα οποία θεμελιώσατε την ιστορία που αφηγείστε;

Σ.Β.Β.: Όχι δεν είδα ποτέ κανένα φόνο, ούτε με εξιτάρουν τα έργα του Ντάριο Αρτζέντο και βεβαίως δεν έχω σκοτώσει κανένα… 

Μ.Γ.: Τι άνθρωπο είχατε κατά νου όταν δημιουργήσατε το προφίλ του επιθεωρητή Τζόναθαν Σπάλτον;

Σ.Β.Β.: Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τους υγιείς ανθρώπους που εργάζονται στην αστυνομία. Επειδή το ιατρείο μου για χρόνια ήταν απέναντι στο Αστυνομικό Μέγαρο της Λ. Αλεξάνδρας γνώρισα πολλούς επιθεωρητές και υψηλά ιστάμενους, που σκεπτόμουν, μήπως να γράψω ένα αστυνομικό βιβλίο σαν φόρο τιμής σε αυτούς. Όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο, δανείστηκα πολλά χαρακτηριστικά από ένα συγκεκριμένο επιθεωρητή που είχα σε μεγάλη εκτίμηση. 

Μ.Γ.: Του έχετε δανείσει και δικά σας χαρακτηριστικά; 

Σ.Β.Β.: Εκτός από κάποιες εκφράσεις, απολύτως κανένα. 

Μ.Γ.: Πώς πρέπει να παρουσιάζονται οι άνθρωποι του αστυνομικού σώματος στα βιβλία, ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή σαν σούπερ ήρωες;

Σ.Β.Β.: Νομίζω σαν ένας συνδυασμός. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο το επάγγελμα τους και θεωρώ πως ασκούν λειτούργημα όπως και εμείς της Ιατρικής. Αν το δεις έτσι και άνθρωπος της διπλανής πόρτας είσαι και μερικές φορές σαν Μπάτμαν, ο αγαπημένος μου ήρωας από τους σούπερ ήρωες. Με μια μικρή αφιέρωση στον φίλο Νίκο που συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σας δεν υπάρχουν σκληρές σκηνές βίας και δολοφονημένων, ωστόσο συμφωνείτε να αναφέρονται τέτοιου είδους σκηνές στα βιβλία;

Σ.Β.Β.: Ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συναρπαστικό και χωρίς σκηνές βίας και αίματος. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι ιστορίες μυστηρίου και όχι τα θρίλερ. 

Μ.Γ.: Τι αντιπροσωπεύει για εσάς ο ήρωάς σας;

Σ.Β.Β.: Την τιμιότητα, άψογο επαγγελματισμό, έντονα συναισθήματα, αυστηρότητα δηλαδή χαρακτηριστικά για να γίνεις ήρωας… σε βιβλίο. 

Μ.Γ.: Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά στους αναγνώστες αστυνομικής λογοτεχνίας ή αφορούν ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό;

Σ.Β.Β.: Θα έλεγα πως το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό όχι αυστηρά στην Λέσχη Μυστηρίου. 

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «συνταγή» για να γράψει κάποιος ένα αστυνομικό βιβλίο;

Σ.Β.Β.: Εγώ προσωπικά διάβασα Ελληνική Αστυνομική Λογοτεχνία από Παύλο Νιρβάνα μέχρι την Αστυνομική Λέσχη του Λονδίνου για να βρω τη συνταγή που μου ταιριάζει. Αν είναι επιτυχημένη θα το κρίνουν και οι Master Chefs του είδους.

Μ.Γ.: Ποια είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχει;

Σ.Β.Β.: Όταν συγγράφεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, πρέπει να ακολουθήσεις πιστά το μοντέλο που σου ταιριάζει. Όπως σοφά μας είπε ο Πέτρος Τατσόπουλος,  όπου δανείζομαι λίγα λόγια από την παρουσίαση του βιβλίου μου «…Διαβάζοντας το βιβλίο διαπίστωσα, πως ο Βλαχάκος συγγενεύει με τον Τσάντλερ και άλλους συγγραφείς, που έβγαλαν το Who did it από το εγκεφαλικό παιχνίδι και το ’ριξαν στον δρόμο».

Μ.Γ.: Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στους ρυθμούς που μας επιβάλει ο Covid-19 (κορωναϊός). Κατά πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά σας, έχουν επηρεαστεί οι επιλογές και οι προτεραιότητές σας;

Σ.Β.Β.: Σαφώς και έχει επηρεαστεί η ψυχολογία μου, αλλά προσπαθώ λόγω του ότι είμαι γιατρός, να έχω μια ισορροπία και αποφασιστικότητα στις επιλογές μου. Πρέπει να έχουμε όλοι υψηλό αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι σε όλους. Επίσης αισιοδοξία.

Μ.Γ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους Έλληνες ώστε να δώσετε κουράγιο και δύναμη ν΄ αντέξουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, με σκοπό να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε;

Σ.Β.Β.: Πρέπει ο καθένας μας να σέβεται τον εαυτό του πάνω από όλα για να μπορέσει να σεβαστεί τον συνάνθρωπό του. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, που όλοι μαζί θα παλέψουμε και στο τέλος θα νικήσουμε.

*Το μυθιστόρημα «Ομπρέλες στη βροχή» του Στάθη Β. Βλαχάκου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts