Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαΐ 2022
Ελλάδα

Στα άκρα η σύγκρουση για τον ΕΟΠΥΥ

Σκληραίνει η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, εν μέσω των συνεχιζόμενων απεργιών και μετά την απόφαση να διακοπούν οι συμβάσεις όσων απεργούν, αλλά διατηρούν παράλληλα ανοικτά τα ιδιωτικά του ιατρεία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ επιτέθηκε στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα με αφορμή τη σχετική δήλωσή του, σημειώνοντας ότι «αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή συμβάσεων, σε μία προσπάθεια να διασπάσει και να κάμψει το απεργιακό μέτωπο».

Η ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ ζητεί από τον υφυπουργό να εξηγήσει «γιατί τα πανάκριβα μηχανήματα στις δημόσιες μονάδες των πολυιατρείων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα ασφαλιστικά κεφάλαια καθημερινά να μετακινούνται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του».

«Με απερίγραπτο θράσος, μιλάει για μεταρρύθμιση όταν γνωρίζουμε όλοι, ότι είναι η ερμηνευτική λέξη της πλήρους διάλυσης των δημόσιων δομών στο χώρο της υγείας», καταλήγει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχθηκε τα πυρά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος την κάλεσε «να σταματήσει ενέργειες και συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, υποδαυλίζουν και καλλιεργούν κλίμα έντασης και διχαστικών πρακτικών, σε μια περίοδο που η περίθαλψη του ελληνικού λαού χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και ενδυνάμωση, αντί της αποδυνάμωσης δομών και λειτουργιών».

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ σημειώνει ότι μετά από τις επισκέψεις και διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, «έχει διαπιστώσει πόσο δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση και οργή των ιατρών και των ασφαλισμένων, για τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν για την περίθαλψη των πολιτών».

Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι η «ομοθυμία, η συστράτευση και ο αγώνας για αξιοπρεπή περίθαλψη κάθε πολίτη, θα οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ωριμότερες σκέψεις και συμπεριφορές, προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης».

Αδ. Γεωργιάδης: Οι βολεμένοι θα ξεβολευτούν

Διάλογο με όλους (κόμματα και γιατρούς) για την υγεία είναι έτοιμος να κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά χωρίς να κάνει πίσω στο ζήτημα των απολύσεων γιατρών του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

«Για διάλογο η πόρτα είναι ανοιχτή. Όμως όποιος νομίζει ότι γεννήθηκε στις Βερσαλλίες και όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κατώτεροι, αυτό η κυβέρνηση δεν μπορεί να το ανεχτεί», διεμήνυσε.

«Λέτε ότι το σύστημα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναφτιαχτεί. Έχετε απόλυτα δίκιο, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» είπε ο υπουργός Υγείας στέλνοντας μήνυμα στους απεργούς γιατρούς ότι «δεν είναι εποχή για μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις. Και, ναι, κάποιοι θα ξεβολευτούν γιατί από το προηγούμενο σύστημα κάποιοι ήταν βολεμένοι, αλλά το σύστημα αυτό δεν έδινε αυτά που έπρεπε. Κάποιοι πρέπει να ξεβολευτούν και εμείς θα πάμε μπροστά».

Αντ. Μπέζας: Η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών εκβιάζει, όχι εμείς

Από την πλευρά του ο κ. Μπέζας δήλωσε στο ΑΜΠΕ, με αφορμή τη διακοπή των συμβάσεων ότι «η συνδικαλιστική ηγεσία των γιατρών εκβιάζει και όχι το υπουργείο Υγείας».

«Εμείς ως υπουργείο Υγείας δεν εκβιάζουμε, εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Δεν εκβιάζουμε εμείς, η συνδικαλιστική ηγεσία των ιατρών προσπαθεί να εκβιάσει το υπουργείο Υγείας και κατ` επέκταση ολόκληρη την κοινωνία» σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για τη συνέχιση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ως τις 9 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπέζας επαναλαμβάνει ότι «η συνδικαλιστική ηγεσία των ιατρών παρασύρει τους γιατρούς σε λάθος δρόμο», προσθέτοντας πως «όπως αυτοί έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να απεργούν έτσι και οι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας».

Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαδήλωσαν σήμερα ενάντια στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στις δομές του Οργανισμού, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας -μαζί με γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία- και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Related posts