Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
Ελλάδα

Στα 66 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της AEGEAN

Τόνωση των εσόδων και επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία καταγράφουν τα οικονομικά αποτελέσματα της AEGEAN AIRLINES για το 2013, προδιαγράφοντας, σύμφωνα με τις αερογραμμές, την ενίσχυση της δυναμικής και των προοπτικών ανάπτυξης του αερομεταφορέα.

Τα συνολικά έσοδα της ΑEGEAN το 2013 ανήλθαν σε €682,7 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σύγκριση με το 2012 και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €66,3 εκ., σε σύγκριση με ζημίες €10,5 εκ. το 2012, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη.

Ειδικότερα, η ΑEGEAN μετέφερε 6,8 εκ. επιβάτες το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 12% και επιτυγχάνοντας βελτίωση της πληρότητας από 74% σε 79%. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μεταξύ 2011 και 2013 ο συντελεστής πληρότητας βελτιώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, διαμορφώνοντας ουσιαστικά την κερδοφορία της Εταιρείας» σημειώνει.

Όπως αναφέρει, η βελτίωση του κύκλου εργασιών και του αποτελέσματος, «προήλθε κατά κύριο λόγο από την εξαιρετική απόδοση του δικτύου εξωτερικού, με 14% αύξηση της κίνησης σε 4 εκ. επιβάτες, λόγω της ωρίμανσης της παρουσίας της Εταιρείας σε σημαντικές αγορές εξωτερικού, αλλά και των ευνοϊκών συνθηκών ζήτησης που επικράτησαν για τη χώρα».

«Η κίνηση εξωτερικού της AEGEAN ήταν αυξητική τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς τις 6 περιφερειακές βάσεις της Εταιρείας» υπογραμμίζει η εταιρία.«Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €94 εκ., συνεισφέροντας στη σημαντική ενίσχυση των συνολικών διαθεσίμων της Εταιρείας σε €239 εκ. από €156 εκ. το 2012, και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των στρατηγικών επιλογών της» τονίζει.

Επίσης, η Olympic Air παρουσίασε έσοδα ύψους, €167,4 εκ. για το σύνολο του 2013, επιβατική κίνηση 2 εκ. επιβάτες (1,7 εκ. εσωτερικού και 0,3 εκ. εξωτερικού) και καθαρές ζημίες μετά από φόρους ύψους €13,9 εκ.

«Λόγω του χρόνου της συναλλαγής, τα μεγέθη της Olympic Air ενοποιήθηκαν μόνο για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους. Συνεπώς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του νέου ομίλου διαμορφώθηκε για το 2013 σε €699εκ. και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους σε €57,8 εκ» σημειώνει η εταιρία.

Αθροιστικά, Olympic και AEGEAN παρουσιάζουν έσοδα €847 εκ. και καθαρά κέρδη μετά από φόρους, €52,5 εκ. «Αντίστοιχα, η αθροιστική επιβατική κίνηση των δύο εταιρειών για το 2013 ανήλθε σε 8,8 εκ. επιβάτες, εκ των οποίων 4,3 εκ. επιβάτες ταξίδεψαν στο δίκτυο εξωτερικού. Οι χιλιομετρικοί επιβάτες ανήλθαν σε 8,4 δις. Τα συγκεκριμένα μεγέθη πρέπει να θεωρούνται και πρακτικά η αφετηρία του νέου Ομίλου» σχολιάζει η AEGEAN.

«Το 2013 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την εταιρεία μας. Συνεχίσαμε με επιτυχία την επένδυση μας στην εξωστρέφεια, συνεισφέραμε σημαντικά στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού και της περιφέρειας, ενώ παράλληλα επιτύχαμε την επιστροφή στην κερδοφορία. Στο τέλος του έτους με την συνένωση με την Οlympic Αir βάλαμε τις βάσεις για μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης. Ήδη, οι πρώτες συνέργειες του δικτύου αλλά και της νέας τιμολογιακής πολιτικής παράγουν αποτελέσματα με άνοδο στην κίνηση. Χρειάζεται όμως περαιτέρω προσπάθεια για να μεταφρασθεί η νέα προοπτική σε σταθερή ανάπτυξη των μεγεθών και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Οι βάσεις πλέον υπάρχουν όπως επίσης και η στελέχωση και η απαραίτητη τεχνογνωσία» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

«Η αδυναμία της εσωτερικής ζήτησης παραμένει, με τάσεις όμως σταθεροποίησης σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τον Ελληνικό τουρισμό. Η ζήτηση από το εξωτερικό προς την χώρα μας φαίνεται και πάλι αυξητική για το 2014, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τρίτων ανταγωνιστικών εταιρειών, που προχωρούν σε σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας προς την χώρα μας. Στο περιβάλλον αυτό μπορούμε πλέον μαζί με την Olympic Air να ανταποκριθούμε δυναμικά με ταυτόχρονη επένδυση στην ανάπτυξη από την Αθήνα και την περιφέρεια αλλά και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών επιβατών. Η ενοποίηση των διοικητικών, εμπορικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό και αναμένεται να επιφέρει περαιτέρω επίτευξη οικονομιών κλίμακας» καταλήγει.