Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Σπύρος Πετρουλάκης: Η Κρήτη για μένα είναι ένας ευλογημένος τόπος

 
 Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης « εξομολογείται» στην Μαίρη Γκαζιάνη
 
 
«Η Κρήτη είναι η μάνα, η αδελφή, η έμπνευση, δασκάλα και ζωή μου» μας εξομολογείται ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης.
ΕΡ. Σπύρο γεννήθηκες στην Αθήνα αλλά μεγάλωσες στη Κρήτη από όπου κατάγεσαι. Τι αντιπροσωπεύει για σένα το νησί σου;
ΑΠ. Η Κρήτη για μένα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Θάλασσα και βουνό, αμπέλι κι ελιά σμίγουν σε ένα φιλί που μόνο ένα ερωτευμένο ζευγάρι θα μπορούσε να δώσει. Μερακλίκι και αντρειά, φιλότιμο και μπέσα σε σπάνια ισχυρές δόσεις. Η Κρήτη είναι η μάνα, η αδελφή, η έμπνευση, δασκάλα και ζωή μου τελικά.
ΕΡ. Είσαι συνθέτης και στιχουργός κι έχεις στο ενεργητικό σου μεγάλες επιτυχίες. Πότε ανακάλυψες το μουσικό σου ταλέντο;
ΑΠ. Από τα πέντε μου χρόνια όταν μου έκαναν δώρο ένα ακορντεόν. Χάιδεψα τον έβενο και φίλντισι και με τη βοήθεια του αέρα, του γεννήτορα της μουσικής, μαγεύτηκα από τον ήχο. Έκτοτε η μουσική άλλοτε με ακολουθεί και άλλοτε την κυνηγάω.
ΕΡ. Είσαι πανελληνιονίκης του taekwondo και προπονητής, ασχολείσαι με την αναρρίχηση και τις καταδύσεις. Τι είναι ο αθλητισμός για σένα;
ΑΠ. Τρόπος ζωής, ανάγκη και ευχαρίστηση, αν και τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκω τον χρόνο που θα ήθελα για να ασχοληθώ με τα αγαπημένα μου αθλήματα. Σκέφτομαι να κατασκευάσω όμως λίγο από εκείνον τον μοναδικά πολύτιμο χρόνο και να αφιερωθώ στη σωματική άσκηση.
ΕΡ. Είσαι αφηγητής παραμυθιών, ασχολείσαι με τη φωτογραφία, υπήρξες ραδιοφωνικός παραγωγός δηλαδή είσαι ένα πολύπλευρο ταλέντο. Η συγγραφή πότε μπήκε στη ζωή σου;
ΑΠ. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου τυχαία όπως έχουν μπει άλλωστε και τα πιο σημαντικά πράγματα (άνθρωποι και καταστάσεις). Όλα ξεκίνησαν από το γυμνάσιο όπου είχα τη φαεινή ιδέα να σατιρίσω τους στίχους του Ομηρικού έπους της Ιλιάδας. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της «αγραφίας» μου, ώσπου πριν από πέντε χρόνια σκάρωσα το πρώτο μου παραμύθι (για ιδία χρήση.)
ΕΡ. Γράφεις παιδικά βιβλία. Τι σε τραβάει στη παιδική λογοτεχνία;
ΑΠ. Με ενθουσιάζει η γραφή της παιδικής λογοτεχνίας διότι μου προσφέρει μια θάλασσα φαντασίας, δίχως ακτές, δίχως νησιά, δίχως αρχή και τέλος. Ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού και εγώ κολυμπώ ακάματα σε όλα τα νερά της.
ΕΡ. Το πρώτο μυθιστόρημά σου «Το παράθυρο της Νεφέλης» γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Σε τι αναφέρεται;
ΑΠ. Το παράθυρο της Νεφέλης αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, την αρπαγή ενός παιδιού από τους φυσικούς του γονείς και την εξέλιξη της ζωής του κοντά τους. Παράλληλα με την βοήθεια της φαντασίας διαδραματίζονται κι άλλες παράλληλες ιστορίες που στόχο έχουν την διασκέδαση και την ικανοποίηση του αναγνώστη.
ΕΡ. Πιστεύεις ότι η ζωή αντισταθμίζει με κάποιο τρόπο το κακό που συμβαίνει στη ζωή όπως στη περίπτωση της Νεφέλης;
ΑΠ. Όχι και είμαι κάθετος σε αυτό. Αν κοιτάξουμε γύρω μας δεν βλέπουμε εύκολα την ευτυχία, παρά μόνο τη θλίψη, τη στεναχώρια και τη δυστυχία.
ΕΡ. Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου «Η εξομολόγηση» από τις εκδόσεις Μίνωας. Εσύ και το βιβλίο σου περιοδεύσατε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Πως σε υποδέχονταν οι αναγνώστες σου;
ΑΠ. Τόσο για μένα μα κυρίως για το βιβλίο μου υπήρξε μια τεράστια ζεστή αγκαλιά γεμάτη αγάπη και ενθουσιασμό. Η Εξομολόγηση αγαπήθηκε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα μας και προκάλεσε σε υπερθετικό βαθμό τις θετικότατες κριτικές αναγνωστών και κριτικών. Σε κάθε πόλη υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό φυσικά από την μια πλευρά με κάνει πολύ χαρούμενο και από την άλλη με φορτώνει τεράστιες ευθύνες για τη συνέχεια. 
ΕΡ. Στο εξώφυλλο αναφέρεται ότι το βιβλίο είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Από πού άντλησες τις πληροφορίες σου;
ΑΠ. Η Εξομολόγηση είναι βασισμένη σε τέσσερις πραγματικές ιστορίες και γεγονότα που έχουν συμβεί. Ο κυρίαρχος αφηγητής ήταν η γιαγιά μου η Ελένη (από τη μητέρα μου) όπου μου ιστόρισε κομμάτια της δικής της ιστορίας. Η Εξομολόγηση δεν είναι μία αληθινή ιστορία, αλλά η συρραφή πραγματικών γεγονότων. Ένα παζλ που τα κομμάτια που μου έλειπαν τα κάλυψα με την μυθοπλασία. Παρόλα αυτά, το 90% των ηρώων μου έζησαν και βίωσαν καταστάσεις που θα βρείτε στο μυθιστόρημα μου.
ΕΡ. Η ηρωίδα του βιβλίου Ελένη υποφέρει, στη συνέχεια εκδικείται και στο τέλος αποζητά τη λύτρωση. Πως θα την χαρακτήριζες;
ΑΠ. Ηρωίδα και άνθρωπο που πήρε τη ζωή της στα δικά της χέρια ζώντας σε μια εποχή όπου οι γυναίκες στην Ελληνική κοινωνία δεν είχαν και μεγάλο κύρος ή σθένος να αντιμετωπίσουν την αντρική κυριαρχία.
ΕΡ. Η κακοποιημένη, από πολλές απόψεις, Ελένη μεταμορφώνεται σε δράκαινα με τίμημα την παραίτηση από τον έρωτα και τη ζωή. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν δηλώνει μετάνοια, αποζητά τη λύτρωση. Υπάρχει λύτρωση δίχως μετάνοια;
ΑΠ. Η λύτρωση για την Ελένη έρχεται στο τέλος. Τότε που η μετάνοια για εκείνη είναι προ των πυλών και απαλλαγμένη από τις τύψεις του παρελθόντος αφήνεται στην κρίση του μοναδικού της κριτή. Του Θεού.
ΕΡ. Σύμφωνα με την ιστορία του βιβλίου, πιστεύεις ότι η μοίρα ή οι άνθρωποι καθοδηγούν της ζωή τους;
ΑΠ. Ο ίδιος ο άνθρωπος έχει τη δύναμη να καθορίσει τη μοίρα του σε κάποιο βαθμό όμως, δεν εξαρτώνται τα πάντα από τις δικές του αποφάσεις. Οπότε θεωρώ ότι είναι μοιρασμένο.
ΕΡ. Ο Μανούσος χάνοντας την αγαπημένη του πλήρωσε ένα τίμημα που δεν του αναλογούσε ωστόσο παρέμεινε αφοσιωμένος σ΄ έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Υπάρχουν σήμερα τέτοιοι έρωτες;
ΑΠ. Δύσκολα θα βρούμε τη σημερινή εποχή άντρες σαν τον Μανούσο που να έχουν το σθένος, μόνο και μόνο για να μην πατήσουν τον λόγο τους, να καταδικάσουν το κορμί, την καρδιά και τη ζωή τους σε αιώνια μοναξιά. Δεν πιστεύω ότι σήμερα υπάρχουν τόσο ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στους ανθρώπους όχι γιατί δεν θέλουν, απλά διότι δεν ταιριάζουν με τα σημερινά κοινωνικά πρότυπα.
ΕΠ. Πολλοί φόνοι, πολύ αίμα στο βιβλίο, από κακία, συμφέρον, εκδίκηση. Αυτός ήταν ο τρόπος που οι άνθρωποι, εκείνη την εποχή, αποζητούσαν το δίκιο τους;
ΑΠ. Περιγράφω την πιο δύσκολη, σκληρή και άδικη εποχή σε μια εξίσου σκληρή περιοχή της πατρίδας μας. Τα παραπάνω που προαναφέρατε: φόνοι, αίμα, κακία, συμφέρον, εκδίκηση ήταν καθημερινά φαινόμενα. Υπερίσχυε η δύναμη του ονόματος, το χρήμα και οι ισχυρές διασυνδέσεις στα κέντρα εξουσίας. Τώρα που το καλοσκέφτομαι βέβαια πιστεύω ότι αυτό δεν διαφέρει παρά ελάχιστα από τη σημερινή Ελλάδα.
ΕΡ. Γιατί επέλεξες την Ήπειρο ως χώρο διεξαγωγής της ιστορίας σου;
ΑΠ. Διότι εκεί οδηγήθηκε η ηρωίδα μου. Εκεί αναγκάστηκε να πάει η γιαγιά μου. Είναι ένα πραγματικό γεγονός.
ΕΡ. Ποιο ήταν το συναίσθημά σου γράφοντας τη τελευταία λέξη του βιβλίου;
ΑΠ. Λύπη και χαρά μπερδεύονταν μέσα μου. Ένιωθα σαν να είχα φτιάξει ένα γλυκό βάζοντας λίγο αλάτι μέσα στη ζάχαρη. Δεν ήθελα να αφήσω κανέναν ήρωα πίσω. Ήταν όλοι μέσα μου και μου έγδερναν τις πληγές που οι ίδιοι είχαν ανοίξει όλον εκείνο τον καιρό που τους κουβαλούσα στην ψυχή μου. Ο αναγνώστης λυτρώνεται, μα ο συγγραφέας όχι.
ΕΡ. Κακοποίηση-Εκδίκηση-Αφοσίωση, τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το βιβλίο. Η ιστορία διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Υπάρχει συνταγή για ένα καλό βιβλίο;
ΑΠ. Αλήθεια και αγάπη για αυτό που κάνεις. Αν κοροϊδέψεις τον αναγνώστη δεν θα στο συγχωρέσει. Θα αποτύχεις. Αν όχι με την πρώτη, σίγουρα με τη δεύτερη ή την τρίτη.
ΕΡ. Έχεις ήδη καταξιωθεί, στο αναγνωστικό κοινό, ως ένας αγαπημένος συγγραφέας. Ετοιμάζεις κάποιο νέο βιβλίο;
ΑΠ. Ναι. Πριν λίγες ημέρες συμφώνησα με τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και υπογράψαμε συμβόλαια για το επόμενο βιβλίο που τους παρέδωσα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα έκπληξη και περιμένω με μεγάλη αγωνία να πάρει τη θέση του στα ράφια και στις καρδιές όλων.
ΕΡ. Και σχετικά με τη μουσική τι νέο να περιμένουμε από σένα;
ΑΠ. Νέα τραγούδια και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες.            
ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;
ΑΠ. Μια ευχή προς όλους: Ψυχή βαθιά.
 

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα. 
Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο το «Μαζί μου σε θέλω» (οι στίχοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ) σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 
 
;

Related posts