Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Δεκ 2023
Πολιτισμός

ΣΠΑΡΤΗ.Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Από τον συγγραφέα Πέτρο Δούκα και τις εκδόσεις Ψυχογιός

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

Περιγραφή

«φιλοσοφία γὰρ ἐστιν παλαιοτάτη τε καὶ πλείστη τῶν Ἑλλήνων ἐν Κρήτῃ τε καὶ ἐν Λακεδαίμονι, καὶ σοφισταὶ πλεῖστοι γῆς ἐκεῖ εἰσιν»

«Από τις ελληνικές χώρες, η φιλοσοφία πρωτοφάνηκε στην Κρήτη και στη Σπάρτη και εκεί είναι περισσότερο απλωμένη· σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δε βρίσκονται τόσοι δάσκαλοι της φιλοσοφίας όσοι εκεί».

[Πλάτωνα: «Πρωταγόρας»]

«Λακεδαιμόνιοι ἐλεύθεροι γὰρ ἐόντες οὐ πάντα ἐλεύθεροι εἰσί· ἔπεστι γὰρ σφι δεσπότης νόμος, τὸν ὑποδειμαίνουσι πολλῷ ἔτι μᾶλλον ἢ οἱ σοὶ σέ»

«Οι Σπαρτιάτες είναι ελεύθεροι, αλλά όχι για όλα. Δεσπότης (αφεντικό) τους είναι ο “νόμος”, τον οποίο φοβούνται πιο πολύ απ’ ό,τι οι υπήκοοί σου φοβούνται εσένα (Ξέρξη)».

[Ηροδότου: «Ιστορίαι», Ζ΄]

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΔΟΥΚΑΣ γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Είναι γιος του πτέραρχου Γεώργιου Δούκα από τη Σπάρτη, που διακρίθηκε ως διοικητής της περίφημης μοίρας 335 κατα διωκτικών «Σπιτφάιαρ» στη Βόρεια Αφρική, και μετέπειτα αρχηγού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ο παππούς του, χειρουργός-γυναικολόγος, Πέτρος Δούκας, ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη. Η μητέρα του, Μαίρη Αναστασοπούλου, γεννήθηκε στη Βοστώνη και εργαζόταν στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Harry Truman ως βοηθός του Γραμματέα Τύπου (White House Press Secretary) Charlie G. Ross. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια απέκτησε BA από το Πανεπιστήμιο George Washington, MA Οικονομικών από το New York University, MBA Finance από το Πανεπιστήμιο Columbia και Ph.D. Οικονομικών από το New York University. Υπήρξε μαθητής των Robert Mundell (Νομπέλ Οικονομικών), Wassily Leontief (Νομπέλ Οικονομικών), Fritz Machlup, William Baumol και Oscar Morgenstern. Από το 1983 έως το 1985 ήταν Επισκέπτης Λέκτωρ στο Πανεπιστήμιο Pace και στο Πανεπιστήμιο Fordham. Εργάστηκε στη Citibank ως Οικονομικός Αναλυτής, Foreign Exchange & Money Market Dealer, και Country Head/General Manager για την Ελλάδα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Δ.Σ. της Capital Partners ΑΕ, του Δ.Σ. της Ericsson Ελλάδας, της NOVA/ Netmed, καθώς και Συμπρόεδρος του Δ.Σ. της Pepsico-ΗΒΗ Ελλάδας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ. Είναι διά βίου Μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Φιλίππου Ενώσεως (Jockey Club), Distinguished Scholar του Global Federation of Competitive Councils Washington DC, Πρόεδρος του Δ.Σ. του International Chamber of Commerce (ICC) Ελλάδας, Μέλος του Δ.Σ. του Council on Competitiveness of Greece και του ΚΕΦΙΜ Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών. Διετέλεσε Εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1992-1993), Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής (2004-2009), Υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή (2004-2007), με αρμοδιότητες τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπως την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τη Διεύθυνση του Δημοσίου Χρέους, τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την Κίνηση Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών, τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών, τον Χρηματοδοτικό Προγραμματισμό και τη Διαχείριση των Κρατικών Διαθεσίμων, την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου, τις Δημοσιονομικές Σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικών Ελέγχων στα Υπουργεία, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στα Ν.Π.Δ.Δ., τη Δημόσια Περιουσία κ.ά. Επίσης, διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών (2007-2009), με αρμοδιότητα την οικονομική διπλωματία, και το 2019 εξελέγη Δήμαρχος Σπάρτης, αξίωμα το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.

Εκδόσεις: Ψυχογιός, ISBN: 978-618-01-4100-9, Σελ.: 344, Ημ. Έκδοσης: 10 Ιουν 2021, Τιμή: 18,80 € 

ISBN e-book: 978-618-01-4113-9, Τιμή e-book: 16,67 €

Related posts