Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
29 Σεπ 2022
Κόσμος

Σουδάν: Ο υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου Ομάρ Αλ Μπασίρ φεύγει, η χούντα έρχεται, ο λαός διαδηλώνει

Αποτέλεσμα εικόνας για SUDAN
Η θέση του Σουδάν στο χάρτη, ακριβώς κάτω από την Αίγυπτο

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Σουδάν και μετά την ανατροπή του επί 30 χρόνια κυβερνήτη Ομάρ Αλ Μπασίρ εχθές (11/4).

Από την αρχή των διαδηλώσεων έως και την ανατροπή του Μπασίρ

Εδώ και δεκαέξι εβδομάδες πραγματοποιούνται διαδηλώσεις οι οποίες αρχικά ξεκίνησαν με πρόσχημα τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό όσον αφορά τις τιμές των τροφίμων. Ο εν λόγω πληθωρισμός τοποθετείται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της δεινοπαθούσας οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες είχαν σκοτωθεί από τις αστυνομικές αρχές του Σουδάν 37 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Όπως επισήμαινε λίγους μήνες πριν ο Mujtaba Musa ο οποίος δραστηριοποιείται στο ψηφιακό μάρκετινγκ στην πρωτεύουσα Khartoum: “Οι τιμές του ψωμιού είναι αυτό που οδήγησε τους ανθρώπους στους δρόμους, αλλά 30 χρόνια σκληρής καταπίεσης είναι αυτό που τους κρατά εκεί”. Ένας ακόμη λόγος για τις διαδηλώσεις, ήταν η έλλειψη καυσίμων που παρουσιάστηκε στη χώρα αλλά και η μη εμπιστοσύνη των ανθρώπων στις τράπεζες, τα ATM των οποίων ήταν συνήθως άδεια και ως εκ τούτου οι πολίτες του Σουδάν δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στην κατοχή τους τα δικά τους χρήματα.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Αφρικανή δημοσιογράφος Zeinab Mohammed Salih είχε δηλώσει στο BBC ότι σε σχέση με όταν έφυγε από το Σουδάν για έξι μήνες με προορισμό τις ΗΠΑ, οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι όταν επέστρεψε.

Ποιος είναι ο Μπασίρ

Ανέλαβε την εξουσία το 1989 μετά από αναίμακτο πραξικόπημα. Το 1993 διορίστηκε ως πρόεδρος της χώρας και έκτοτε κυβερνά στο ίδιο αξίωμα. Παρά το γεγονός πως στη χώρα έχουν διεξαχθεί εκλογικές διαδικασίες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν συμμετάσχει τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικαλούμενα φόβους για νοθεία.

Έχει καταδικαστεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ευθύνη σχετικά με τη γενοκτονία των φυλών Fur, Masalit and Zaghawa και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφουρ.

Το 2005 υπέγραψε συμφωνία που σήμανε τη λήξη του εμφύλιου στη χώρα που διήρκεσε 21 συναπτά έτη και είχε ως αποτέλεσμα των εκτοπισμό 2 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και ο ίδιος επιθυμούσε ένα ενωμένο Σουδάν, το αποτέλεσμα (99 % υπέρ της απόσχισης) του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε το 2011 στο Νότιο Σουδάν επέφερε διαφορετικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί πως το Νότιο Σουδάν κατέχει τα 3/4 των αποθεμάτων πετρελαίου της μέχρι πρότινος ενωμένης χώρας.

Το Νταρφούρ

Αποτέλεσμα εικόνας για sudan south sudan darfur
Το Σουδάν (πράσινο), το Νότιο Σουδάν (κόκκινο) και το Darfur (ανοικτό πράσινο)

Όπως και σε πολλές άλλες χώρες, η διαδικασία της αποαποικιοποίησης (δηλαδή της μετατροπής χωρών σε ανεξάρτητα κράτη από αποικίες) δεν ήταν εύκολη. Μεταξύ 1899 και 1956, το Σουδάν, που περιελάμβανε και το σημερινό Νότιο Σουδάν, βρισκόταν υπό αιγυπτιακή διοίκηση. Ουσιαστικά, η Μεγάλη Βρετανία είχε τον έλεγχο της χώρας, καθώς η Αίγυπτος ήταν βρετανικό προτεκτοράτο.

Έπειτα λοιπόν από τη φυγή των αποικιοκρατών από τη χώρα, η δημιουργία ενός ενίαιου κράτους ήταν δύσκολη υπόθεση καθώς υπήρχαν σημαντικές θρησκευτικές διαφορές λόγω διαφορετικών επιρροών στις οποίες είχαν εκτεθεί. Οι πολίτες του Σουδάν κατά ένα τεράστιο ποσοστό (90-95%) είναι μουσουλμάνοι, την ώρα που οι πολίτες του Νότιο Σουδάν κατά ένα επίσης τεράστιο ποσοστό (90-95%) δεν είναι μουσουλμάνοι αλλά ασπάζονται τον Χριστιανισμό ή αφρικανικές αρχαίες θρησκείες. Όσον αφορά το Νταρφούρ οι διαφωνίες δεν σχετίζονται τόσο με τις θρησκείες όσο με την περιθωριοποίηση των ντόπιων πληθυσμών από Άραβες οι οποίοι κατέφθαναν στην περιοχή από το Βορρά και παράλληλα υποστηρίζονταν από την κυβέρνηση του Σουδάν. Τέτοιες μετακινήσεις αραβικών πληθυσμών προς το Νταρφούρ συνέβαιναν από τις πρώτες δεκαετίες από την ανεξαρτητοποίηση του Σουδάν, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Το Φεβρουάριο του 2003 επαναστατικές ένοπλες ομάδες από το Νταρφούρ ξεκίνησαν να πολεμούν με τις δυνάμεις του Σουδάν από τον στρατό, την αστυνομία και από τους Janjaweed. Το αποτέλεσμα ήταν το 1/3 του πληθυσμού του Νταρφούρ, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι να εκτοπιστούν και 300.000 να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της σκληρότητας των επιθέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης του Σουδάν.

Το σήμερα (12/4) !

Αν και ο Ομάρ Αλ Μπασίρ ανατράπηκε εχθές, σημασία έχει το ποιος τον ανέτρεψε. Η προαναφερθείσα λοιπόν ανατροπή πραγματοποιήθηκε από στρατιωτική ηγεσία η οποία συνέλαβε τον Μπασίρ και αποβλέπει στην κυβέρνηση της χώρας για δύο χρόνια. Μετά το πέρας αυτής της χρονικής περιόδου θα πραγματοποιηθούν εκλογές, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, άρα του συμβουλίου της κυβέρνησης της χώρας των 40 εκατομμυρίων κατοίκων, θα είναι ο Ιμπν Αουφ, αντιπρόεδρος του Μπασίρ. Η πρώτη ενέργεια του στρατιωτικού συμβουλίου ήταν να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και ως εκ τούτου να αναστείλει το σύνταγμα.Από την άλλη, οι διαδηλωτές αντιδρούν και επιζητούν μια κυβέρνηση που να αντιπροσωπεύει τη λαϊκή βούληση.

Και μια ιστορία από το Σουδάν

Όταν γίνεται λόγος για αυτή τη χώρα της Αφρικής, είναι πιθανό να υπάρξουν ανακλήσεις στην μνήμη της καταστροφής του εργοστασίου Al-Shifa. Πιο συγκεκριμένα, το 1998, ο Πρόεδρος Bill Clinton διέταξε την καταστροφή του εργοστασίου εκτοξεύοντας πυραύλους , αφήνοντας έναν νεκρό και δέκα τραυματίες. Το πρόσχημα της επίθεσης ήταν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών του προέδρου Κλίντον, διαβεβαίωναν ότι το εργοστάσιο παρήγαγε νευροπαραλυτικό αέριο για λογαριασμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αποδείχθηκε αργότερα ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν παρά μόνο μια ψευδής είδηση. Ασφαλώς, συμπεριλαμβάνεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ψευδών ειδήσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ ώστε να εξυπηρετήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους (όπως στο Ιράκ το 2003 λόγω “παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής”).

Ευάγγελος Θεοδώρου

 

 

 

Related posts