Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιούν 2021
Πολιτισμός

Σωτήρης Μπουγιούκας: Βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Ο Σωτήρης Μπουγιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κοινωνική Εργασία, από το 2010 εκπαιδεύεται στην ψυχανάλυση. Σήμερα, ζει και εργάζεται ως επαγγελματίας υγείας στην Κηφισιά. «Η αδράνεια» είναι το πρώτο του βιβλίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Σωτήρη, έχεις κάνει σπουδές στην Κοινωνική Εργασία. Τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι σπουδές;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΑΣ: Η κοινωνική εργασία είναι πρωτίστως προσφορά στον άνθρωπο. Είναι η μελέτη/ σπουδή του ατόμου που «δυσφορεί μέσα στον πολιτισμό», αν μου επιτρέπετε να μιλήσω με φροϋδικούς όρους.

Μ.Γ.: Από το 2010 εκπαιδεύεσαι στην ψυχανάλυση. Τι σε ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Σ.Μ.: H ψυχανάλυση είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Συνεπώς, ένας από τους λόγους ήταν μάλλον η περιέργεια μου.

Μ.Γ.: Σήμερα εργάζεσαι ως επαγγελματίας υγείας. Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σου;

Σ.Μ.: Δεν θα το ονόμαζα αρμοδιότητα, αλλά επιθυμία. Μια επιθυμία να ακούω τον Άλλο. Και μέσα από τη διαδικασία, να βοηθώ τον κάθε άνθρωπο που με εμπιστεύεται να βρει τις λύσεις και τα στηρίγματά του.

Μ.Γ.: Παράλληλα ασχολείσαι και με τη συγγραφή βιβλίων. Η συγγραφή πώς και πότε προέκυψε στη ζωή σου;

Σ.Μ.: Προέκυψε το 2007 όταν ξεκίνησα να γράφω μικρές ιστορίες. Μάλλον όμως επωαζόταν από παλιότερα.

Μ.Γ.: Επηρεάζεσαι από τη φύση του επαγγέλματός σου στις ιστορίες που γράφεις;

Σ.Μ.: Ναι. Πώς θα γινόταν αλλιώς; Δεν γράφω όμως για ανθρώπους που γνώρισα ούτε και γράφω αυτοβιογραφικά. Γράφω ωστόσο κάτι από εμένα με εργαλείο τη φαντασία.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «Η αδράνεια». Σε τι παραπέμπει ο τίτλος;

Σ.Μ.: Θα προτιμούσα να το διαβάσει ο καθένας με τον τρόπο του. Απ’ την πλευρά μου πάντως, η αδράνεια είναι η απόλαυση της οδύνης που καθηλώνει το υποκείμενο και του στερεί τη χαρά και την επιθυμία για ζωή.

Μ.Γ.: Ο ήρωάς σου ο Χάρης είναι ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας;

Σ.Μ.: Νομίζω πως ναι. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς.

Μ.Γ.: Πώς προσεγγίζεις τον Χάρη;

Σ.Μ.: Είναι  ένας άνθρωπος μόνος που περιβάλλεται από πολλούς ανθρώπους.

Μ.Γ.: Σε μια εβδομάδα από τη ζωή του κι ακριβώς από την ημερομηνία των γενεθλίων του αφηγείσαι τις διάφορες ψυχολογικές και συναισθηματικές μεταπτώσεις του Χάρη. Από τι επηρεάζεται;

Σ.Μ.: Οι αφορμές που επηρεάζουν είναι πολλές αλλά ασήμαντες κατά τη γνώμη μου. Προκαλούν μόνο τη συγκυρία που κάνει να αναδύονται οι μεταπτώσεις που αναφέρετε. Ο Χάρης δυσκολεύεται στον αποχωρισμό του από τον Άλλον. Μην γνωρίζοντας πώς να τα διαχειριστεί μπαίνει στην ασφαλή αδράνεια… Μια μάχη που δεν δίνεται άλλωστε δεν χάνεται…

Μ.Γ.: «Σε ποιον να μιλήσω και τι ακριβώς να του πω;» αναρωτιέται ο Χάρης. Γιατί αισθάνεται αποξενωμένος από τους ανθρώπους;

Σ.Μ.: Πώς να μιλήσεις για τα βαθύτερα κομμάτια σου στους άλλους; Ο ήρωάς μου δεν είναι αποξενωμένος επειδή έχασε μια γυναίκα. Είναι αποξενωμένος γιατί ο χωρισμός του συνιστά για εκείνον μια ρήξη, μια εγκατάλειψη που αδυνατεί να την κάνει συμβολική (να μιλήσει δηλαδή) γιατί για εκείνον είναι της τάξεως του ανείπωτου.

Μ.Γ.: Από πού προέρχεται «το συναίσθημα τρόμου» που τον παγώνει όταν μπαίνει στο διαμέρισμά του;

Σ.Μ.: Από τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, της υποκειμενικής του πραγματικότητας.

Μ.Γ.: «Προσεύχεται. Η επιθυμία του να γίνει το θαύμα που ζητάει είναι τεράστια» γράφεις. Ποιο είναι πραγματικά το θαύμα που εύχεται;

Σ.Μ.: Να δράσει ο Άλλος, με άλφα κεφαλαίο, αντί για εκείνον. Γιατί εκείνος είναι βουτηγμένος στην «αδράνεια»,  μη έχοντας άλλο τρόπο.

Μ.Γ.: Γιατί ενώ συμμετέχει σε μια κουβέντα, ξαφνικά αποσύρεται στον κόσμο του;

Σ.Μ.: Γιατί ο κόσμος του είναι το δικό του καταφύγιο, όσο παράξενο και αν σας ακούγεται. Το μπλα μπλα του άλλου δεν τον αφορά, τον αποξενώνει ίσως ακόμη περισσότερο.

Μ.Γ.: Ο Χάρης κρύβει τα πραγματικά συναισθήματά του από τους συγγενείς ή τους συναδέλφους του. Τι άνθρωπος είναι;

Σ.Μ.: Ακριβώς αυτό που είπατε. Άνθρωπος.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που αναζητάει με την εξομολόγησή του στον ιερέα;

Σ.Μ.: Μια διαμεσολάβηση. Με κάποιον που θα δράσει για «χάρη του».

Μ.Γ.: «Δεν έχει τίποτα απολύτως να περιμένει. Ούτε το παραμικρό» γράφεις. Προσπαθεί και δεν πετυχαίνει ή απλά αφήνεται και περιμένει;

Σ.Μ.: Νομίζω πως γράφω για την επιθυμία του ήρωα που έχει απονεκρωθεί. Η ενόρμηση της ζωής, που φαίνεται να τον εγκαταλείπει.. Η libido…

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που πραγματικά ενοχλεί στον Χάρη, οι άλλοι ή ο εαυτός του;

Σ.Μ.: Είμαστε οι άλλοι. Βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τους άλλους που ενίοτε λειτουργούν σαν να είναι ο καθρέφτης μας.

Μ.Γ.: Ο Χάρης προφανώς βρίσκεται σ’ ένα συναισθηματικό τέλμα. Πώς μπορεί να βγει απ’ αυτό;

Σ.Μ.: Μέσα από την ψυχανάλυση φυσικά! Ή τη συγγραφή!

Μ.Γ.: Ως επαγγελματίας υγείας, πώς θα αντιμετώπιζες τον Χάρη;

Σ.Μ.: Ο επαγγελματίας υγείας σε κάθε ραντεβού του ακούει ένα Χάρη. Θα τον άκουγα λοιπόν.

Μ.Γ.: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Σ.Μ.: Σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου.

*Το βιβλίο «Η αδράνεια» του Σωτήρη Μπουγιούκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

Related posts