Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Αυγ 2022
SLIDER

Σόνια Ζαχαράτου: Χτίζοντας έναν ήρωα ή μια ηρωίδα, έρχομαι στη θέση τους

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη* 

Η Σόνια Ζαχαράτου έχει διανύσει μια μακρά πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας. Στον χώρο της λογοτεχνίας, υπηρετεί το μυθιστόρημα, την ποίηση και το θέατρο, έχοντας αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία. Αυτό είναι το ενδέκατο βιβλίο της. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ:Είστε συγγραφέας. Μιλήστε μας για τον άνθρωπο Σόνια.

ΣΟΝΙΑ ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ: Προσπαθώ να τον γνωρίσω, χρόνια τώρα. Στους άλλους βλέπω την εικόνα μου και είναι αρκετά καθώς πρέπει. Κοινωνική, άλλοτε δυνατή κι άλλοτε εξαιρετικά ευάλωτη, με αγάπη στον Άνθρωπο. Κάποιες φορές, θετικά εκρηκτική. Θα προσθέσω ότι είμαι συνεπής επαγγελματίας, συχνά συγκεντρωτική. 

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Σ.Ζ.: Η επιθυμία μου, έως και ανάγκη μου συχνά, να εκφράσω τα συναισθήματά μου και τις εικόνες που συσσωρεύονται μέσα μου. 

Μ.Γ.: Υπήρξε κάποιος άνθρωπος που σας ενθάρρυνε στα πρώτα σας συγγραφικά βήματα;

Σ.Ζ.: Πάντα κάποιος/κάποιοι υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Θυμάμαι την σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά, τον δημοσιογράφο διανοητή Δήμο Μαυρομμάτη, τον συγγραφέα και εκδότη Λουκά Αξελό, την εκδότρια Έφη Βασιλάκου, την τότε εκδότρια και τέως υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, τον ποιητή Αντώνη Φωστιέρη και την ομάδα που τώρα ονομάζεται ‘Γενιά του ‘70’, στην οποία συμμετείχα και ήταν κινητήριος δύναμη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που δεν αντέχετε ως άνθρωπος ή/και ως συγγραφέας;

 Σ.Ζ.: Την αλαζονεία, την πλεονεξία, τον αυταρχισμό, την αδικία, την αγένεια. 

Μ.Γ.: Το νέο βιβλίο σας έχει τον τίτλο Σκέπασέ με μονάχα. Με τι έρχεται σε επαφή ο

αναγνώστης στις σελίδες του;

Σ.Ζ.: Αν έρθει -που το εύχομαι, βεβαίως-, θα είναι με την οδύνη της απώλειας, με τη συγκίνηση της τρίτης ηλικίας, με τον μεγάλο έρωτα, με την ενδοοικογενειακή βία και τα τραύματά της, με το όνειρο, με το αρχέτυπο της μάνας, με τους ανθρώπους του περιθωρίου.

Μ.Γ.: Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να γράψετε τα συγκεκριμένα διηγήματα;

Σ.Ζ.: Η ζωή γύρω μας και η ζωή εντός μου. Εικόνες του δρόμου, γεγονότα που μαθαίνουμε, συναισθήματά μου, μνήμες. Η δημοσιογραφική ιδιότητά μου με έχει φέρει κοντά σε πολλές ανθρώπινες καταστάσεις, κάποιες από τις οποίες βασανίζουν για πολύ χρόνο το μυαλό μου, ώσπου έρχεται η στιγμή να γίνουν ένα διήγημα ή ένα ποίημα. Βεβαίως, τότε υπεισέρχεται και η μυθοπλασία, τίποτα δεν είναι απολύτως αληθινό… Όπως απολύτως αληθινή δεν είναι πάντα η ζωή. 

Μ.Γ.: Κατά τη διάρκεια της συγγραφής τα προσωπικά συναισθήματα του συγγραφέα εκφράζονται μέσω της γραφής του;

Σ.Ζ.: Όσον αφορά εμένα, ασφαλώς. Φαντάζομαι και πολλοί άλλοι. Χτίζοντας έναν ήρωα ή μια ηρωίδα, έρχομαι στη θέση τους. Αν δεν καταφέρω να “αναστήσω” τα δικά του/της συναισθήματα ή τον ψυχισμό του/της, δεν θα μπορέσω και να ασχοληθώ μαζί του/της. Υπάρχει μια δεξαμενή αισθημάτων, από την οποία οι συγγραφείς αντλούμε και των άλλων τα αισθήματα. 

Μ.Γ.: Υπάρχουν αξίες που ακυρώνονται (από πρόσωπα ή καταστάσεις) και άλλες που

αναδεικνύονται μέσα από τις ιστορίες που αφηγείστε;

Σ.Ζ.: Θα απαντήσω θετικά και σε αυτή την ερώτησή σας. Υπάρχουν και τα δύο. Κάποτε, συνυπάρχουν. Παράδειγμα ακραίο, ένας φόνος, που φέρνει την κάθαρση. Με την πράξη αυτή, όμως, ακυρώνεται η μέγιστη αξία που είναι η ζωή. Ακυρώνεται το αγαθό και φιλάνθρωπο. Ακολουθεί μία αυτοκτονία, διότι η ύβρις απέναντι στη ζωή συνοδεύεται από τη νέμεση, τη θεία δίκη. Σε άλλα διηγήματα, αναδεικνύεται η αγάπη, ως υπέρτατη κατάκτηση.   

Μ.Γ.: Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε ως άνθρωπο ή ως συγγραφέα και ποιο είναι αυτό;

Σ.Ζ.: Πάρα πολλά, δεν προλαβαίνω να τα αναφέρω. Σημασία έχει ότι ο εσωτερικός κόσμος μας είναι πλασμένος όχι μόνο από τις προσωπικές ή οικογενειακές και κοινωνικές εμπειρίες αλλά και από τα διαβάσματα και τις μελέτες μας. Η προσωπικότητά μας και η γραφή μας είναι αποτέλεσμα αυτής της ζύμωσης. 

Μ.Γ.: Οι κριτικές παίζουν ή δεν παίζουν ρόλο στην πορεία ενός βιβλίου και γιατί;

Σ.Ζ.: Παίζουν, όπως και κάθε κριτική σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση. Εκείνο που παίζει βασικό ρόλο είναι η διαφήμισή του. Άλλοτε πάλι, κάποια βιβλία διαδίδονται “από στόμα σε στόμα”. Κι επίσης, θετικό έργο προσφέρουν οι λέσχες ανάγνωσης, οι πολλές παρουσιάσεις και, φυσικά, το όνομα που έχει κτίσει ένας συγγραφέας. 

Μ.Γ.: Ένα βιβλίο πρέπει να έχει μηνύματα ή απλά να ευχαριστεί τον αναγνώστη;

Σ.Ζ.: Αφού τη γνώμη μου ζητάτε, πιστεύω ότι πρέπει να έχει μηνύματα, χωρίς βεβαίως να είναι διδακτικό βιβλίο, κάτι που απομακρύνει τον αναγνώστη. Η ευχαρίστηση έχει σχέση με το τι ψάχνει να βρει κάποιος. Κάτι για να περάσει η ώρα του; κάτι για να γελάσει; κάτι για να καρδιοχτυπήσει από έναν ξένον έρωτα ή έναν φόνο; Κάθε αναγνώστης και μία περίπτωση. 

Μ.Γ.: Αν αναζητούσαμε το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου σας, ποιο θα ήταν αυτό κατά τη γνώμη σας;

Σ.Ζ.: Θα μου άρεσε να το  βρείτε εσείς, ως αναγνώστρια… 

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι οι Έλληνες διαβάζουν; Και τι είδους βιβλία επιλέγουν;

Σ.Ζ.: Σύμφωνα με τις στατιστικές, οι Έλληνες διαβάζουν λιγότερο από άλλους λαούς της Δύσης. Ως προς το τι επιλέγουν, ισχύει το προηγούμενο: κάθε αναγνώστης και μία περίπτωση… Εξαρτάται από τα ενδιαφέροντά του. Εκείνο που μπορώ να καταθέσω είναι ότι προστρέχουν πολύ στην ξένη λογοτεχνία. 

Μ.Γ.: Ποιος είναι ο επόμενος συγγραφικός στόχος σας;

Σ.Ζ.: Ένα βιβλίο ποίησης

Το βιβλίο Σκέπασέ με μονάχα της Σόνιας Ζαχαράτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις συρτάρι. 

*Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε στον τραπεζικό χώρο. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Επίσης διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε συνεργασία με το  polismagazino.gr σε θέματα πολιτισμού.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τα μυθιστορήματά της «Ζάχαρη άχνη» (11/2019) και Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ (6/2021) κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Ωκεανός. Από τις ίδιες εκδόσεις, το φθινόπωρο 2022 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα.

Related posts