Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
10 Αυγ 2022
Απόψεις

Σόϊμπλε – ΔΝΤ  γκρεμίζουν το «γαλάζιο» success story

Άρθρο του Γιάννη Κουτσοκώστα

Σκίτσα του Γιάννη Κουτσοκώστα

Κάποιοι το έλεγαν φωναχτά. Άλλοι το υπαινίσσονταν και ορισμένοι το υποψιάζονταν. Το περίφημο success story της εποχής Σαμαρά δεν ήταν τίποτε άλλο από μια καραμπινάτη μούφα. Μια απάτη κατά το κοινώς λεγόμενο. Που εφευρέθηκε, επωάστηκε και διαφημίστηκε  καταλλήλως από έναν εσμό προθύμων της πολιτικής και της ενημέρωσης για να καλλιεργήσει στην κοινή μια κάλπικη εντύπωση: ότι δηλαδή η κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου ήταν έτοιμη το 2014 να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και τα μνημόνια αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερε το πισωγύρισμα, οδήγησε τη χώρα και την οικονομία της πίσω στην εποχή των σπηλαίων και έφερε την καταστροφή και τον όλεθρο.

 Όμως η απάτη, όπως και το ψέμα, έχουν κοντά ποδάρια. Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν κάμποσα χρόνια, να μπουν και άλλα καρφιά στο …σταυρό του Ελληνικού μαρτυρίου, να πονέσει κι άλλο η κοινωνία αλλά η αλήθεια βγήκε στο φως.  Όχι από τον Τσακαλώτο και τους ομοίους του, αυτοί τα έλεγαν και τότε. Αλλά από το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Αυτοί, οι δύο εκ των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος, κονιορτοποίησαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα του 2014 ήταν με το ένα πόδι έξω από τα μνημόνια και την κρίση.

Πρόσφατα, μόλις την περασμένη Τρίτη, ο νέος Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, στην τελευταία του συνέντευξη ως Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον Αλ. Παπαχελά, ήταν σαφής όταν υπογράμμιζε ότι τώρα – και προφανώς όχι το 2014 – ήρθε η ώρα να τελειώσει ο εφιάλτης των Ελλήνων. Και ήταν αποκαλυπτικός όταν έλεγε με νόημα ότι ο τότε πρωθυπουργός Σαμαράς ζητούσε από τους δανειστές, επίσημα και επίμονα, να διακοπεί η εφαρμογή του προγράμματος και να του δοθεί ένα διάλειμμα για καθαρά πολιτικούς λόγους προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος της Προεδρικής εκλογής και να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησής του. Με τον τρόπο του δηλαδή κατέστησε φανερό και στους πλέον δύσπιστους ότι την τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν την ενδιέφερε τόσο να διατηρήσει ένα ανύπαρκτο success story, δεν νοιαζόταν για τη διάσωση της οικονομίας αλλά για τη διάσωση της κυβέρνησή του και μόνο.

Εκτροχιάστηκε το πρόγραμμα το 2014

Νωρίτερα και το ΔΝΤ με μια έκθεση, που δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento, ήταν εξίσου αποκαλυπτικό. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

–Το αρχικό πρόγραμμα προέβλεπε 16 τριμηνιαίες αξιολογήσεις, εκ των οποίων μόνο πέντε ολοκληρώθηκαν κι αυτές με σημαντικές καθυστερήσεις. Μετά τον Ιούνιο του 2014 το πρόγραμμα εκτροχιάστηκε.  Ή αν προτιμάτε αγγλιστί: «After June 2014, the program went irretrievably off track».
— Στο διάστημα 2012-15, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν σημαντική (3,25% του ΑΕΠ), αλλά υπολειπόταν του στόχου του προγράμματος (7% του ΑΕΠ). Μόλις το πρόγραμμα εξετράπη από την πορεία, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε στο 0,25% του ΑΕΠ μέχρι το 2015, κάτω από τον αρχικό στόχο του προγράμματος του 4,5% του ΑΕΠ.
–Δεν πληρούνται οι στόχοι, που ορίζονται στο μίγμα της  δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προσαρμογή στο σκέλος των εσόδων (3% του ΑΕΠ) επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό κυρίως σε ad hoc μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της οπισθοδρομικής και στρεβλής φορολόγησης σε μικρές ομάδες πληθυσμού.

— Η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν περιορισμένη. Οπισθοδρόμηση παρατηρήθηκε με την εφαρμογή του κώδικα φορολογίας εισοδήματος του 2013 ενώ αν και εισήχθη ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ, οι μεταρρυθμίσεις στην αποτίμηση του ακινήτου παρέμειναν σε στασιμότητα.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι το περίφημο success story της περιόδου Σαμαρά, που υποτίθεται ότι διέκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν απλά ένας μύθος. Ότι τη συγκεκριμένη περίοδο η οικονομία όχι μόνο δεν απογειώθηκε αλλά βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην κρίση και η κοινωνία οδηγήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερο πόνο. Επιβεβαιώνουν όμως και κάτι χειρότερο: ότι το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, πανικόβλητο από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2014, δεν εγκατέλειψε απλά τη μάχη, δεν παραιτήθηκε απλά από την όποια προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, αλλά πολλοί λένε ότι διά της αδρανείας προτίμησε να οδηγήσει στον εκτροχιασμό του προγράμματος ναρκοθετώντας το δρόμο της επόμενης κυβέρνησης, που ερχόταν προς την εξουσία. Πόνταρε τα πάντα στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, που δεν λέει να κλείσει και έχασε τα πάντα. Γιατί οι …παρενθέσεις στην πολιτική δεν σχεδιάζονται στα παρασκήνια. Ανοίγουν και κλείνουν με ένα και μόνο κλειδί: τη βούληση των πολιτών. 

 

Related posts