Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Σεπ 2021
Πολιτισμός

Σόφη Θεοδωρίδου : Η συγγραφή είναι κομμάτι του εαυτού μου 

 

 

 

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη

 Η ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατάγεται από την Αλμωπία, μια μικρή επαρχία του Νομού Πέλλας. Σπούδασε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη κι εγκαταστάθηκε κατόπιν στην περιοχή καταγωγής της, όπου διαμένει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της. Λατρεύει τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία, και πιστεύει πως η αγάπη της για την τελευταία την οδήγησε τελικά στη συγγραφή. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά της Η ΝΥΦΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΜΑΥΡΑ, ΠΕΣ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ, Τ’ ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΞΥΠΟΛΥΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ, Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠ’ ΤΗ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ, ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ και ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ.

ΕΡ. Κυρία Θεοδωρίδου γεννηθήκατε σε μια μικρή επαρχία του νομού Πέλλας όπου κατοικείτε μέχρι σήμερα. Πως θυμάστε την Αλμωπία των παιδικών σας χρόνων και πως τη βλέπετε σήμερα;

ΑΠ. Πού με πηγαίνετε τώρα! Θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία την Αλμωπία των παιδικών μου χρόνων. Η φύση σχεδόν απαράλλαχτη, βέβαια, αν εξαιρέσεις τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Ωστόσο, όλα γύρω τόσο διαφορετικά! Τα προσωπικά αυτοκίνητα σπάνιο είδος. Αντίθετα, κάθε αυλή, κάθε σπιτικό, είχε το γαϊδουράκι ή το άλογό του, που συνοδευόταν κι απ’ το κάρο του. Οικονομία κλειστή, ζωή ολιγαρκής. Ό,τι χρειάζεται για να τραφεί ο άνθρωπος παραγόταν στο σπίτι. Οι αυλές γεμάτες λουλούδια, οι εξώθυρες πάντα ξεκλείδωτες, οι επισκέψεις δίχως προειδοποίηση και πάντα ευπρόσδεκτες κι οι γάμοι και τα πανηγύρια αφορμή για γλέντι και ξαλάφρωμα απ’ το άχθος που απαιτούσε η καθημερινότητα. Όλα τόσο αγνά, τόσο γνήσια, τόσο ανθρώπινα τελικά, αφού ελάχιστα είναι τα απαραίτητα για την ευτυχία του ανθρώπου, κάτι που ξεχνάμε συχνά στην  υλιστική μας εποχή. Δεν έχει ξεφύγει από τούτο το μοτίβο, δυστυχώς, ούτε η περιοχή καταγωγής μου.

ΕΡ. Μεγαλώνοντας σπουδάσατε νηπιαγωγός στη Θεσσαλονίκη. Τι σας έστρεψε προς αυτόν τον κλάδο σπουδών;

ΑΠ. Έχοντας προσγειωθεί από νωρίς σε σχέση με τα όνειρά μου περί συγγραφής ή και ζωγραφικής, στράφηκα στην άλλη μου αγάπη, στα παιδιά. Δεν αρνούμαι όμως ότι μέτρησε επίσης και το γεγονός πως, όντας εκπαιδευτικός, θα είχα περισσότερο χρόνο να αφιερώσω στην οικογένειά μου, μια κι είχα παντρευτεί ήδη πριν πάρω καν το πτυχίο μου.

ΕΡ. Λατρεύετε τη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτές οι δυο τέχνες;

ΑΠ. Για μένα προσωπικά πολύ κοντά, αφού νιώθω ότι ζωγραφίζω με τις λέξεις κάθε φορά που γράφω. Εξάλλου, κι οι δύο αυτές μορφές τέχνης έχουν ως βάση έμπνευσης τη φύση, τους ανθρώπους, την ίδια τη ζωή με λίγα λόγια.

ΕΡ. Πότε αρχίσατε ν΄ ασχολείστε με τη συγγραφή;

ΑΠ. Από πολύ μικρή, όταν και έγραφα τα δικά μου παραμύθια, τα εικονογραφούσα και τα έδινα στις φίλες μου να τα διαβάσουν. Αργότερα, στα λυκειακά μου χρόνια, ασχολήθηκα κάπως με το διήγημα, δημοσιεύοντας τα έργα μου στην εφημεριδούλα του σχολείου. Επαγγελματικά, πάντως, ασχολούμαι από το 2010, οπότε και εκδόθηκε το πρώτο μου μυθιστόρημα, αφού για πολλά χρόνια αρκέστηκα στον ρόλο της αναγνώστριας, ο οποίος εξακολουθεί να μου είναι ιδιαίτερα αγαπητός.

ΕΡ. Τι σημαίνει για εσάς η συγγραφή;

ΑΠ. Τώρα πια κομμάτι του εαυτού μου, απαραίτητο συμπλήρωμα της ίδιας της ύπαρξής μου. Ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να μοιράζομαι όσα με απασχολούν και με προβληματίζουν με άλλους ανθρώπους.

ΕΡ. Έχετε εκδώσει πολλά βιβλία κι έχετε αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό. Με τι θέματα καταπιάνεστε κυρίως;

ΑΠ. Τα περισσότερα έργα μου έχουν ως βάση την ίδια τη ζωή κι αναφέρονται σε παρελθούσες εποχές. Μου αρέσει η Ιστορία, μου αρέσει επίσης να γυρίζω πίσω στο παρελθόν και να ανιχνεύω με τον τρόπο μου την επίδραση των ιστορικών γεγονότων στη ζωή των απλών ανθρώπων. Ιδίως αυτών του 20ού αιώνα, που θεωρώ ότι επιδρούν ακόμη στο σήμερα.

ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Πορφυρό ποτάμι». Ο τίτλος είναι συμβολικός ή πραγματικός;

ΑΠ. Και συμβολικός και πραγματικός, αφού η υπόθεση εξελίσσεται σ’ έναν παραποτάμιο οικισμό του Άλυ, τον οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν Κιζίλ Ιρμάκ, που σημαίνει Κόκκινος ποταμός. Επίσης, στην αρχή της ιστορίας μου, ο πατέρας της κεντρικής μου ηρωίδας, ένας φτωχός καϊκτσής που περνάει τη ζωή του μεταφέροντας τους συγχωριανούς του, Ρωμιούς και Τούρκους, από τη μία όχθη του ποταμού στην άλλη, βλέπει να νερά να βάφονται κόκκινα την ώρα που η γυναίκα του κοιλοπονά στο μικρό τους σπιτικό, φέρνοντας στον κόσμο την κόρη τους, γεγονός που ο ίδιος εκλαμβάνει ως σημάδι για τη μοίρα του νεογέννητου.

ΕΡ. Η ιστορία που αφηγείσθε, αρχίζει το 1902 στην Καππαδοκία και ολοκληρώνεται στην Ελλάδα το 1950. Υπάρχουν πραγματικά γεγονότα ή όλα αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας;

ΑΠ. Όπως σας προανέφερα, προσπαθώ ν’ ανακαλύψω τις ιστορίες της ίδιας της ζωής και πάνω σ’ αυτές να χτίσω τον δικό μου μύθο. Αληθινά γεγονότα και φανταστικά μπλέκονται από κει κι έπειτα αξεδιάλυτα σ’ ένα γαϊτανάκι που εξελίσσεται ερήμην μου σχεδόν.

ΕΡ. Παραθέτετε τη ζωή των ηρώων σας και ταυτόχρονα όλα τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σ΄ εκείνα τα χρόνια. Ποιο ήταν το κίνητρο ώστε να γράψετε γι’ αυτή την ιστορική περίοδο;

ΑΠ. Πέρα από το γεγονός ότι προέρχομαι προσωπικά από ένα μικρό χωριό, που οι κάτοικοί του είναι προσφυγικής καταγωγής, από τον Πόντο συγκεκριμένα, μέσα απ’ τον γάμο μου μπήκα σ’ ένα σπίτι καππαδοκικό από πολύ μικρή. Έζησα λοιπόν τους Καππαδόκες, άκουσα ιστορίες που με συγκίνησαν, με εξαγρίωσαν, με τάραξαν. Κι έτσι, νομοτελειακά θαρρώ, έφτασε η στιγμή που θέλησα να σκύψω πιο ιδιαίτερα πάνω στη δική τους προσωπική ιστορία, να ζήσω για λίγο τη ζωή των προγόνων του συζύγου και των δυο μου αγοριών, να βαδίσω στα σοκάκια χωριών και πόλεων της Καππαδοκίας, ν’ ακούσω το θρόισμα από τις λεύκες δίπλα στο ποτάμι, τις ιστορίες που έλεγαν κουκουλωμένοι με το πάπλωμα γύρω απ’ το ταντούρι- το μέσο θέρμανσης εκείνων των περιοχών- και να βιώσω μαζί τους τα πάθη και τα παθήματά τους τα χρόνια πριν την Καταστροφή και την Ανταλλαγή των πληθυσμών, η οποία τους ξέβρασε κι αυτούς, όπως και άλλους Μικρασιάτες, στα εδάφη της μάνας πατρίδας.

ΕΡ. Δεδομένου ότι αναφέρετε πολλά ιστορικά στοιχεία, πόσο χρόνο σας πήρε η μελέτη και η συγγραφή του βιβλίου;

ΑΠ. Περίπου έναν χρόνο μελέτη και συγγραφή. Μην ξεχνάτε ότι δεν ήταν άγνωστα σε μένα πολλά απ’ όσα αναφέρω. Η συμβίωσή μου με τους Καππαδόκες με είχε ήδη διαφωτίσει αρκετά, κυρίως γύρω απ’ τα ήθη, τα έθιμα και τον τρόπο ζωής τους εν γένει.

ΕΡ. Οι επιλογές τους ή η μοίρα κατευθύνει τις προσωπικές ζωές των ηρώων σας;

ΑΠ. Αυτή είναι μια ερώτηση που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί. Άποψή μου είναι πως και τα δύο μπορεί να ισχύουν κατά περίπτωση, τοποθετώντας ίσως στη θέση της λέξης «μοίρα» τη λέξη «τύχη» ή τη λέξη «Θεός».

ΕΡ. Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε με μια δική σας φράση αυτή τη συνέντευξη.

 

ΑΠ. Σας ευχαριστώ κι εγώ πολύ.

Θα κλείσω με τη φράση που αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο ήρωάς μου ο Φιλίπ. Η γνώση είναι δύναμη. Ας γνωρίσουμε λοιπόν την Ιστορία μας με όποιον τρόπο μπορούμε, για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών και να αποφύγουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του πρόσφατου, ιδίως, παρελθόντος μας.

 

*** Το βιβλίο «Πορφυρό ποτάμι» της Σόφης Θεοδωρίδου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από διακόσιες πενήντα συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών.

Γράφει στίχους για τραγούδια ενώ μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts