Όσο περνάνε οι μέρες, αυξάνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας για τα Ελληνικά εδάφη.
Ένα άρωμα πολέμου βρίσκεται στην επιφάνεια του Αιγαίου, μετά τα τελευταία περιστατικά από την πλευρά της Τουρκίας και τις δηλώσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, όπου αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι τα Ίμια ανήκουν σε τουρκικά εδάφη, χαρακτηρίζοντας αποστρατικοποιημένη ζώνη την Κάσο.
Αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια.
Μετά από πρόταση του Πάνου Καμμένου, η επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ταξιδέψει την ερχόμενη Δευτέρα στο Καστελόριζο, το ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας.
Όσοι βρεθούν τη δευτέρα στο στο Καστελόριζο, θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς και με τη στρατιωτική διοίκηση Μεγίστης.
Η απάντηση για τα Ίμια…
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν, αυτή τη φορά με την ανταπάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, στην απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ για το ζήτημα των Ιμίων.
(Η χθεσινή(1/12) απάντηση του Ελληνικού ΥΠΕΞ)
«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά»» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου:
«Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.
Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.
H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.