Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Σεπ 2022
Πολιτισμός

Συνέντευξη του Σάββα Καλιοντζή στο now24.gr

Αναζητά την ουσία μέσα από βαθιά περισυλλογή και σκέψη. Δεν αρκείται στα εύκολα μα επιθυμεί την εξέλιξη μέσα από καινούριες συγγραφικές δοκιμασίες. Και καταπιάνεται με είδη που χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως απαιτητικά, όπως το θρίλερ. Ο λόγος για τον συγγραφέα Σάββα Καλιοντζή, ο οποίος μιλάει στο NOW24 για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Εκτός ορίων», το είδος του θρίλερ, τις προτιμήσεις του Έλληνα αναγνώστη, τη μεταφρασμένη λογοτεχνία κ.α

 Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη. 

Κ.Κ: Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Σ.Κ: Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερις αυτοτελείς ιστορίες-θρίλερ οι οποίες εκτός από την περιπέτεια, το μυστήριο και το λεγόμενο σασπένς που έχουν τα βιβλία αυτού του είδους, προβάλλει τις αντιδράσεις, τα συναισθήματα, τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών την στιγμή που έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, με την απειλή του αγνώστου που αγγίζει το υπερφυσικό.

 

Κ.Κ: Μέσα από τι εμπνευστήκατε τις συγκεκριμένες ιστορίες;

Σ.Κ: Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Ένας έρημος δρόμος στο μισοσκόταδο, ένα ερειπωμένο κτίριο, μια ερημική τοποθεσία, οτιδήποτε μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια ιδέα. Από κάποιες τέτοιες περιπτώσεις ξεκίνησαν οι συγκεκριμένες ιστορίες και εξελίχθησαν αυτόματα σαν να ζούσαν μέσα μου από καιρό.

 

Κ.Κ: Γιατί επιλέξατε να γράψετε διηγήματα σαν αυτό, ένα θρίλερ; Τι σας μαγεύει στο στοιχείο του μυστηρίου;

Σ.Κ: Ήμουν λάτρης των ιστοριών μυστηρίου και φαντασίας, έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτό το είδος και κάποια στιγμή αποφάσισα να γράψω κάτι δικό μου. Πιστεύω ότι τα βιβλία αυτά μπορούν να ταξιδέψουν τον αναγνώστη, να τον βοηθήσουν να ξεχαστεί και να αποδράσει από την καθημερινότητα. Το στοιχείο του μυστηρίου άλλωστε εξάπτει τη φαντασία και ανεβάζει την αδρεναλίνη.

 

Κ.Κ: Η λογοτεχνία τέτοιου είδους έχει αποδείξει πως μετρά άφθονους οπαδούς. Ωστόσο ελάχιστα μυθιστορήματα με αστυνομικό ή θρίλερ περιεχόμενο καταφέρνουν να σαγηνέψουν τον απαιτητικό -τούτου του είδους- αναγνώστη. Ποια στοιχεία νομίζετε πως οφείλει να πληρεί αυτό το είδος, ώστε να καθηλώσει τον αναγνώστη του; Το δικό σας τα πληρεί;

Σ.Κ: Αν ο λεγόμενος απαιτητικός αναγνώστης είναι πραγματικά απαιτητικός για ένα μυθιστόρημα που θα τον καθηλώσει και δεν υποκρίνεται με σκοπό να μειώσει τον συγγραφέα και το βιβλίο του, κινούμενος από έναν εγωιστικό αρνητισμό, τότε μπορώ να πω πως για να κερδηθεί, πρέπει το θέμα της ιστορίας να είναι πρωτότυπο, να μην επαναλαμβάνει σκηνές που έχουν περιγραφεί κατά κόρον στο παρελθόν, το απρόοπτο και η ανατροπή να ελλοχεύουν ανά πάσα στιγμή και το τέλος να μην είναι προβλέψιμο. Φυσικά, πάνω απ’ όλα αυτά, η γραφή του συγγραφέα να είναι σε κάποιο επίπεδο, να μην είναι απλοϊκή. Τώρα, αν το δικό μου τα πληρεί, θα το αποφασίσουν οι αναγνώστες. Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο.

 

Κ.Κ: Ποιο είδος λογοτεχνίας νομίζετε ότι αγαπά περισσότερο ο Έλληνας; Μυθιστόρημα, ποίηση, νουβέλα, διήγημα, μαρτυρία; Και γιατί;

Σ.Κ: Πιστεύω το μυθιστόρημα, αλλά και τη νουβέλα, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μυθιστόρημα μικρής έκτασης. Και αυτό γιατί το αναγνωστικό κοινό επιθυμεί να διαβάζει βιβλία με θέματα που έχουν μεγάλη πλοκή, διάρκεια και να ταξιδεύει με αυτά.

 

Κ.Κ: Στη χώρα μας το μεταφρασμένο θρίλερ μυθιστόρημα έχει κατακτήσει ένα πολύ μεγάλο έδαφος στις καρδιές των αναγνωστών. Γιατί νομίζετε πως οι ξένοι συγγραφείς καταφέρνουν να παρασέρνουν τους Έλληνες; Τι παραπάνω έχουν απ’ τους εγχώριους δημιουργούς;

Σ.Κ: Δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες συγγραφείς να γράφουν θρίλερ, όπως δεν υπάρχουν και πολλοί εκδοτικοί οίκοι να εκδίδουν θρίλερ. Προτιμούν άλλα είδη. Οπότε, θέλοντας και μη οι λάτρεις του είδους στρέφονται σε ξένους δημιουργούς για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνάει η θεματολογία που καθορίζουν οι ξένοι συγγραφείς, οι οποίοι είναι και περισσότεροι. Πέρα από αυτό, ασχολούνται με το είδος δεκαετίες κι έχουν αποκτήσει φήμη η οποία λειτουργεί υπέρ τους.

 

Κ.Κ: Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία, το οποίο σας μάγεψε και θα ‘θέλατε να το μοιραστείτε με τους αναγνώστες σας; Τι στοιχεία είχε που σας έκαναν να το ξεχωρίσετε;

Σ.Κ: Ίσως σας φανεί παράξενο, αλλά το βιβλίο που μου άρεσε περισσότερο δεν κατατάσσεται στα θρίλερ. Είναι ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το αντιπολεμικό έπος του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ: «ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο». Το απρόοπτο, ο κυνισμός, το χιούμορ, συγχρόνως με τη φρίκη του πολέμου και το δράμα των πρωταγωνιστών, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό που μαγεύει τον αναγνώστη.

 

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Σ.Κ: Ξεκινώ αυτή την εποχή ένα νέο βιβλίο θρίλερ. Αυτή τη φορά πρόκειται για ενιαίο μυθιστόρημα και όχι για αυτοτελείς ιστορίες. Παράλληλα τελειώνω κι ένα θεατρικό έργο που κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είναι μια κωμωδία καταστάσεων που θίγει πολλές πλευρές του σύγχρονου Έλληνα.

 

Δυο λόγια για το βιβλίο «Εκτός ορίων»

Τι υπάρχει πίσω από τους θάμνους, που μπορεί να κάνει μια συνηθισμένη εξόρμηση για κυνήγι στο βουνό να εξελιχθεί σε εφιάλτη; Τι μπορεί να συμβεί σ’ ένα όμορφο γραφικό ξενοδοχείο καταμεσής του δάσους, όταν η υποψία πως απειλείται η ζωή τρυπώσει στο μυαλό; Ποια μοίρα ενδέχεται να περιμένει εκείνον που θα εργαστεί σε γραφείο κηδειών; Πού μπορεί να καταλήξει μια νυχτερινή επίσκεψη σε νεκροταφείο; Τέσσερα ερωτήματα που απαντώνται με τέσσερις ιστορίες του απόλυτου φόβου, δοσμένες με τρόπο αριστοτεχνικό και βγαλμένες από τους χειρότερους εφιάλτες. Το βιβλίο κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, μαγεύει με την πλοκή του, φέρνει στην επιφάνεια τις ανασφάλειες απέναντι στο άγνωστο, μα πάνω απ’ όλα, ταξιδεύει ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ τον αναγνώστη!

 

Δυο λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σάββας Καλιοντζής γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1967 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το Αγγελοχώρι του ομώνυμου νομού. Ασχολείται με την πεζογραφία και την ποίηση. Γράφει διηγήματα μυστηρίου, θεατρικά έργα και αποφθέγματα. Έχει εκδώσει το βιβλίο Ρήσεις (Μαλλιάρης Παιδεία 2010), έχει συμμετάσχει στο ανθολόγιο ποίησης Η μοναξιά είναι χάρισμα (Μαλλιάρης Παιδεία 2011) και το 2014 εξέδωσε το βιβλίο Σκιές (Άνεμος Εκδοτική).

Related posts