Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Μαΐ 2020
Πολιτισμός

Συνέντευξη της Νεκταρίας Ζαγοριανάκου στο now24.gr

Μέσα από την στενή επαφή της με την ιατρική εμβαθύνει στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού με την κυριολεκτική σημασία. Μέσα όμως από την επαφή της με τη συγγραφή εμβαθύνει στον πυρήνα της ανθρώπινης ψυχής με τη μεταφορική σημασία. Ο λόγος για τη συγγραφέα Νεκταρία Ζαγοριανάκου η οποία μιλάει στο NOW24 για το νέο της μυθιστόρημα, την πλοκή του, τα ιστορικά γεγονότα που τρεμοπαίζουν στο φόντο της ιστορίας του, τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς και τη σημασία που αποδίδει στις κριτικές…

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη

 

Τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Τα θεριά της Μεσογείου είναι ένα βιβλίο που ξεκινά το 1645 και το ιστορικό του πλαίσιο είναι ο πόλεμος ανάμεσα στους Βενετούς και στους Οθωμανούς για την κατάκτηση του Χάνδακα, του σημερινού Ηρακλείου. Μιλά για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια πολιορκία στην παγκόσμια ιστορία. Μιλά για τους Έλληνες, για τους αγώνες τους, τις περιπέτειες τους, τις αγωνίες τους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή. Οι ήρωες του βιβλίου προέρχονται από τρεις διαφορετικούς τόπους, τη Βενετία, τη Μάλτα και τη Μάνη. Ο αφηγητής του βιβλίου είναι ο Γρηγόρης από τη Μάνη. Τα ιστορικά γεγονότα τους φέρνουν κοντά και οι ζωές τους ενώνονται με τα παιχνίδια που τους παίζει η μοίρα.

 

Γιατί επιλέξατε να έχετε ως φόντο της ιστορίας σας γεωγραφικά εδάφη αλλά και γεγονότα του παρελθόντος; Πιστεύετε ότι το παρελθόν συνεχίζει να μαγνητίζει και να διεγείρει τους σύγχρονους αναγνώστες;

Πράγματι πιστεύω κάτι τέτοιο. Η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται και πάντα μας διδάσκει. Μπορεί οι άνθρωποι εκείνη την εποχή να φορούν άλλα ρούχα, να τρώνε διαφορετικό φαγητό, να ακούν διαφορετικό είδος μουσικής, να ταξιδεύουν με άλλα μέσα μα τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου όπως η επιβίωση, ο έρωτας, η αγάπη για τη μάθηση, για τη διάκριση, ο φθόνος, ο εγωισμός παραμένουν πάντα τα ίδια και απλά θα συνεχίζουν να επαναλαμβάνονται.

 

Συνηθίζεται οι γυναίκες συγγραφείς να έχουν ως κεντρικά πρόσωπα στις ιστορίες τους γυναικείες φιγούρες. Εσείς ωστόσο ανήκετε στη μειοψηφία, μια και έχετε αντρικά πρόσωπα στο κέντρο. Πώς καταφέρατε να εμβαθύνετε και παράλληλα να αποδώσετε τον ψυχισμό, τις δράσεις κι αντιδράσεις και τη νοοτροπία του αρσενικού φύλου;

Ο ανδρικός ψυχισμός καθαρά από ιατρική άποψη, με βάση τη φυσιολογία, είναι απλός, ξεκάθαρος. Όταν ένας άντρας λέει ναι είναι ναι καθαρό, δεν κρύβει από πίσω χίλιες δυο ερωτήσεις και αμφιβολίες που βέβαια δε θα αποκαλυφθούν ποτέ όπως κάνει μια γυναίκα. Αυτό άλλωστε κάνει τις γυναίκες  μυστηριώδεις, δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος με τις γυναίκες. Βέβαια, σε κάθε άντρα υπάρχουν και ορισμένα γυναικεία στοιχεία όπως και σε κάθε γυναίκα υπάρχουν αρκετά ανδρικά χαρακτηριστικά. Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι σαγηνευτικός, προσπαθώ να μελετώ ώστε να μπορώ να τον αποδώσω στο χαρτί.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς; Είναι άξιοι συνεχιστές των αρχαίων κλασικών ή έστω των συγγραφέων προηγούμενων γενεών που είχαν κάνει τη συγγραφή συνώνυμο της ψυχής, της καρδιάς αλλά και της συνείδησης τους;

Η ζωή, οι συνήθειες, η καθημερινότητα, έχουν αλλάξει. Η κοινωνία είναι διαφορετική, οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί έτσι λοιπόν αλλάζει και το αντικείμενο συγγραφής.  Έχουμε εξαιρετικούς Έλληνες συγγραφείς οι οποίοι αποτυπώνουν τις δικές τους αλήθειες με εξαιρετικό τρόπο.

 

Ποιο είδος λογοτεχνίας νομίζετε ότι αποτυπώνει καλύτερα την ελληνικότητα και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση. Δεν ξέρω τι να σας πω διότι είναι δύσκολο να ορίσω την ελληνικότητα στις μέρες που ζούμε. Η εθνική μας ταυτότητα απεικονίζει το βαθμό ταύτισης του ατόμου με τις αξίες και τις παραδόσεις της εθνικότητάς του αλλά και με τις αντίστοιχες αξίες και συνήθειες της κουλτούρας μέσα στην οποία ζει. Οι παραδόσεις, οι αξίες που παλιότερα χαρακτήριζαν τους Έλληνες σιγά-σιγά σβήνουν και αντικαθίστανται από νέες. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμια, δεν ξέρω ακόμη προς τα που θα πορευτούμε. Το σίγουρο είναι ότι αλλάζουμε, αλλά το που θα καταλήξουμε παραμένει αβέβαιο. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η ιστορία του βιβλίου μου ξεκινά το 1645, τότε τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα.

 

Και τέλος τι σημασία αποδίδετε στις κριτικές τόσο του κόσμου όσο και των ειδικών;

Η καλοπροαίρετη κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη, πιθανώς να μας κάνει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, να μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους και αυτή η διαφορετικότητα είναι που κάνει τις κοινωνίες όμορφες. Είναι υγιές να υπάρχει ποικιλομορφία γιατί από εκεί ξεκινά και ο διάλογος. Στη δική μου δουλειά, στην ιατρική, η γνώμη και η κριτική του ειδικού είναι καθημερινή πρακτική. Μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο, πάντα ακούω τη γνώμη του και προσπαθώ να τη δω με τα δικά του μάτια. Έχω και μια συνήθεια, πάντα όταν μπαίνω σε ένα ταξί θα ρωτήσω τον οδηγό για το πώς βλέπει τα πράγματα. Βλέπετε αυτός είναι τυχερός γιατί έχει μιλήσει με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους.

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

«Τα θεριά της Μεσογείου»-Εκδόσεις: Ωκεανίδα

«Τα θεριά της Μεσογείου»

 

Γεννήθηκε στη Μάλτα και τον λένε Αυγουστίνο.  Γεννήθηκε στη Μάνη και τον λένε Γρηγόρη. Κι οι δυο την ίδια νύχτα πήρανε την πρώτη ανάσα, κάτω από τα ίδια αστέρια, το 1645, τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Βενετούς και τους Τούρκους… για την Κρήτη… για τον Χάνδακα. Δυο φαινομενικά άσχετοι άνθρωποι, δεμένοι όμως με μια αόρατη αλυσίδα. Και μια Βενετσιάνα καλλονή γεννημένη από Κρητικό πατέρα.

Ακολουθώντας τις περιπέτειες της ζωής τους μπαρκάρουμε με ατρόμητους Μανιάτες πειρατές, μπαίνουμε σε μεγαλόπρεπα βενετσιάνικα παλάτια, κλεινόμαστε σε σκοτεινά μπουντρούμια της Πόλης και καιγόμαστε στη φλόγα ενός απαγορευμένου έρωτα.

 

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα Νεκταρία

Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα Νεκταρία

Γεννήθηκε στην Σπάρτη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην Κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρώτο της βιβλίο Γνωριμία… με το Ζαγόρι εκδόθηκε το 2010. Είναι παντρεμένη, μητέρα δυο αγοριών και ζει στα Ιωάννινα.

Related posts