Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Αυγ 2020
Πολιτισμός

Συνέντευξη της Γιώτας Γουβέλη στο now24.gr

Το νέο μυθιστόρημα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και αναμένεται να κλέψει τις καρδιές των αναγνωστών. Ο λόγος για το μυθιστόρημα «Η πρώτη κυρία» της Γιώτας Γουβέλη Η πλοκή του γρήγορη, πλούσια, γεμάτη από έντονα και βαθιά συναισθήματα δοσμένα μέσα από τη γυναικεία ματιά που όμως μπορούν να αγγίξουν και τους άντρες. Η πένα του απλή, γλαφυρή, κατανοητή και ουσιώδης, χωρίς βερμπαλισμούς ή φαμφάρες. Η συγγραφέας μιλάει στο NOW24 για το βιβλίο της, τους ήρωες που αναπνέουν μέσα στις σελίδες του, τις δράσεις και τις αντιδράσεις, τα πάθη και τα απωθημένα τους…

 Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.

Κ.Κ: Τι συναντούμε στο πέμπτο σας βιβλίο; Σε ποια εποχή βρισκόμαστε;

Γ.Γ: Όλα ξεκινούν από ένα λάθος, από έναν σκανδαλώδη, μιαρό γάμο στα μέσα του ’60, ανάμεσα σε δυο ανθρώπους θύτες και θύματα των παθών τους. Κι όμως, από αυτό το στραβό ξεκίνημα δρομολογούνται καταστάσεις καθώς τα χρόνια περνούν, οι οποίες καταλήγουν να αναδείξουν την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ελλάδας, κάτι που θα μπορούσε να γίνει σήμερα ή στο άμεσο μέλλον.

 

Κ.Κ: Οι γυναίκες στο βιβλίο σας υπερβαίνουν τα όρια. Είναι χαρακτηριστικό αυτό της γυναικεία φύσης, κατ’ εσάς;

Γ.Γ: Και οι άντρες στο βιβλίο υπερβαίνουν τα όρια. Όταν το πάθος, το μίσος, η εκδίκηση, τα έντονα αυτά συναισθήματα κορυφώνονται, τότε τα όρια του επιτρεπτού και του ανεπίτρεπτου θολώνουν. Ιδιαίτερα στο ερωτικό πάθος, τα όρια ανάμεσα στο επιτρεπτό και το ανεπίτρεπτο είναι ένα τόσο προσωπικό ζήτημα, που δεν μπορεί κανείς να βάλει κανόνες στην ερωτική συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι πως οι ήρωες του μυθιστορήματος καταπατούν τους ηθικούς κανόνες, με βάναυσο τρόπο πολλές φορές, εξαιτίας της παράφορης φύσης τους. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί στον καθένα κάποια στιγμή στη ζωή του ακριβώς για να δοκιμάσει τα όριά του. Κι εξαρτάται από την ιδιοσυστασία του καθενός το πού θα βάλει το προσωπικό του φρένο.

 

Κ.Κ: Έχουμε συνηθίσει η πρώτη κυρία να είναι η σύζυγος ενός ισχυρού άνδρα. Η ηρωίδα σας κινείται στο ίδιο μοτίβο;

Γ.Γ: Η ιστορία αφορά μια οικογένεια πολιτικών και το στενό τους περίγυρο. Υπάρχει επομένως και η σύζυγος του ισχυρού άνδρα και η ερωμένη και οι άλλες γυναίκες γύρω του που επηρεάζουν τις εξελίξεις, αλλά Η πρώτη κυρία δεν είναι κάποια από αυτές. Είναι πρώτη από μόνη της, γίνεται η ίδια πρωθυπουργός, δεν είναι η κυρία του κυρίου. Ωστόσο, είναι κι αυτή γυναίκα πάνω απ’ όλα, αγαπάει σαν γυναίκα, πονάει σαν γυναίκα, πληγώνεται σαν γυναίκα. Κατακτάει την κορυφή, αλλά νοιώθει αβάσταχτη μοναξιά εκεί πάνω χωρίς τον άντρα της καρδιάς της.

 

Κ.Κ: Ποιο είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που βγάζει το βιβλίο σας;

Γ.Γ: Το βιβλίο ξεκινά με μια ακραία κατάσταση που προκαλεί εξίσου ακραία συναισθήματα στους ήρωες, πόθο ανακατεμένο με τιμωρία, απέχθεια που προκαλεί μίσος, απόγνωση που γίνεται προσευχή κι αφανισμός. Πάνω σ’ αυτό το τρικυμιώδες υπόβαθρο εξελίσσονται στη συνέχεια οι υπόλοιποι ήρωες, ως εκ τούτου η ένταση και τα πάθη τους ακολουθούν συνεχώς. Οι τέσσερις ηρωίδες από τις οποίες θα αναδειχτεί

τελικά Η πρώτη κυρία έχουν ένα οικογενειακό παρελθόν λίγο ως πολύ σκανδαλώδες, που επηρεάζει το χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους. Βιώνουν και αυτές με τη σειρά τους έντονα τα πάθη και τα μίση τους και νομίζω πως ένα δυνατό χαρμάνι πάθους και μίσους είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στο βιβλίο μου.

 

Κ.Κ: Καινούριο βιβλίο με ανανεωμένο εξώφυλλο. Θέλετε να πείτε κάτι διαφορετικό στους αναγνώστες σας αυτή τη φορά;

Γ.Γ: Η ανανέωση είναι απαραίτητη για να έχει νόημα να συνεχίσει κάποιος να γράφει. Προφανώς πρέπει να έχει καινούργια πράγματα να πει και σ’ αυτό το βιβλίο είναι ειπωμένα πιο ανοιχτά, πιο τολμηρά και πιο ξεκάθαρα. Είναι φανερό πως την ίδια γνώμη είχε και ο εκδότης μου και θέλησε να σηματοδοτήσει αυτή την ανανέωση με ένα διαφορετικό στήσιμο του εξωφύλλου …αντάξιο μιας Πρώτης κυρίας…

 

«Η πρώτη κυρία»

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Στο πέμπτο της μυθιστόρημα, η Γιώτα Γουβέλη σκιαγραφεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη σύγχρονη Ελληνίδα. Αυτάρκης, δυναμική και ολοκληρωμένη μα πάντα γυναίκα που παραμένει ένα πλάσμα με πολύπλοκη ψυχοσύνθεση, ευαισθησίες και ανάγκη για αγάπη. Σε μία ελληνική κοινωνία όπου η κρίση έχει στραγγαλίσει τον ερωτισμό μας, το μυθιστόρημα τον φέρνει στην επιφάνεια, σε πρώτο πλάνο, μέσα στη ζωή των ηρωίδων που είναι ικανές να καταφέρουν τους στόχους τους και να πατήσουν κορυφές , απάτητες μέχρι σήμερα.

Ένα βιβλίο που ίσως αποδειχθεί προφητικό για την πορεία της πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας και το ρόλο της γυναίκας σε αυτή. Η κάθε αναγνώστρια θα δει τον εαυτό της σε κάποια από τις πρωταγωνίστριες του και θα ταυτιστεί με τις σκέψεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις ικανότητές τους.

Οι ιστορίες τεσσάρων γυναικών, από την παιδική τους ηλικία μέχρι την πρώτη ώριμη περίοδό τους, που συναντιούνται και διασταυρώνονται σε διάφορα στάδια της ζωής τους. Έρωτες, πάθη, κόντρες, πληγές που οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και φιλίες λιγότερο ή περισσότερο αληθινές εξελίσσονται με φόντο την πολιτική σκηνή της Ελλάδας από το 60′ και έπειτα.

Και οι τέσσερις έχουν δεσμούς συγγένειας και φιλίας από την παιδική τους ηλικία. Μεγαλώνοντας εξελίσσονται σε δυναμικές γυναίκες, με τα δικά της τρωτά σημεία η κάθε μία και χαράζουν τον δικό τους ξεχωριστό προσωπικό και επαγγελματικό δρόμο.

Μία όμως από αυτές θα φτάσει στο ανώτερο στάδιο, που δεν έχει φτάσει ποτέ ως τώρα γυναίκα στην Ελλάδα, αυτό της ελληνίδας Πρωθυπουργού.

Ήρια, Ερατώ, Νίκη και Μαρίνα. Ποια θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να κερδίσει το ανώτερο αξίωμα;

 

Γιώτα Γουβέλη

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Γιώτα Γουβέλη είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων. Εργάστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης και σε πολυεθνικές εταιρείες επικοινωνίας, ως υπεύθυνη μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έχει τρία παιδιά και ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα Η μουσική του κόσμου κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2010 από τις Εκδόσεις Διόπτρα και έτυχε θερμής υποδοχής από αναγνώστες και κριτικούς. Ακολούθησαν Το σκίτσο τον Μάιο του 2011, Το κεντρί της πεταλούδας τον Ιούλιο του

2013, εμπνευσμένο από το φαινόμενο της πεταλούδας, και το Μαγεμένο Ποτάμι τον Απρίλιο του 2014.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ! 

Την Τετάρτη στις 20 Μαΐου, στις 19:00 στο Public Συντάγματος θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Η πρώτη κυρία».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος της Real Μαρίνα Τσικλητήρα, η διαχειρίστρια της ομάδας Βιβλίο – Παρουσιάσεις – Κριτικές Γιούλη Τσακάλου, η διαχειρίστρια της σελίδας BookMark Μαρία Κουλούρη και η βιβλιοκριτικός Μαργαρίτα Αρβανίτη. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μάντυ Λάμπου.

Related posts