Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιαν 2021
Auto-Moto

Συμβουλές για σωστή οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο

Αν ήμασταν στο Βελιγράδι η στη Βιέννη τότε θα σας έλεγα ότι βρισκόμαστε  στην καρδιά του χειμώνα και  οι νύχτες δικαιολογημένα είναι παγωμένες.

Όμως είμαστε στην Ελλάδα και εδώ οι νύχτες είναι παγωμένες μόνο σε ορισμένες περιοχές. Η Opel πάντως έστω και γι αυτούς τους κατοίκους αυτών των περιοχών που παγώνουν τις νύχτες φρόντισε να στείλει κάποιες συμβουλές για τα αυτοκίνητά τους. Τι πρέπει να ξέρει δηλαδή ο σωστός οδηγός και πόσο προετοιμασμένος πρέπει να είναι για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καιρικές και οδικές συνθήκες.

Όλα τα  αυτοκίνητα δοκιμάζονται στις κακές καιρικές συνθήκες, ειδικότερα όμως αυτά που έχουν βαρύ εξοπλισμό με σύγχρονες  τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης. Όλα τα αυτοκίνητα ειδικά όμως και τα ηλεκτρικά θέλουν ειδική φροντίδα. Μας συμβουλεύει λοιπόν η Opel.

Οδηγήστε ηλεκτρικά: Χειμερινά ταξίδια με το Opel Ampera

Τα ηλεκτρικά οχήματα δοκιμάζονται ιδιαίτερα στις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση της μπαταρίας. Γι’ αυτό, η θερμοκρασία της μπαταρίας του Ampera είναι ελεγχόμενη μέσω ενός προηγμένου συστήματος υγρόψυξης που την παρακολουθεί συνεχώς και τη διατηρεί στα ιδανικά επίπεδα για βέλτιστη απόδοση και αντοχή. Το υγρό κυκλοφορεί μέσα από μία σειρά εσωτερικών πτερυγίων ψύξης στις μονάδες της μπαταρίας. Το χειμώνα, η μπαταρία προθερμαίνεται κατά τη διάρκεια της φόρτισης για να παρέχει πλήρη ισχύ. Επιπλέον, υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα άνεσης: Η ηλεκτρική θέρμανση της καμπίνας προσφέρεται στάνταρ και διασφαλίζει πάντα ένα ευχάριστο περιβάλλον για τον οδηγό. Επομένως, οδηγός και αυτοκίνητα λειτουργούν ανεξάρτητα από τον καιρό και χωρίς περιορισμούς.

Οδηγήστε με ασφάλεια: All-Wheel Drive, ESPPlus και έλεγχος πρόσφυσης

Στον παγωμένο δρόμο, η τεχνολογία πλαισίου και μετάδοσης ισχύος παίζει ζωτικό ρόλο. Το σύστημα active on demand all-wheel drive (AWD) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στον πάγο και το χιόνι. Στο νέο συμπαγές SUV Mokka, για παράδειγμα, προσφέρει  πρόσφυση στο χειμωνιάτικο σκηνικό των δρόμων. Σε κανονικές συνθήκες, όπως σε στεγνούς δρόμους, μόνο οι εμπρός τροχοί κινούν το όχημα, διασφαλίζοντας χαμηλή κατανάλωση. Η ροπή κατανέμεται πάντα ομαλά και αυτόματα και μπορεί να μεταβάλλεται από 100-0 (εμπρός: πίσω) μέχρι 50-50, όπως στο χιόνι. Σε περιπτώσεις με αυξημένες απαιτήσεις πρόσφυσης, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα μεταφοράς ροπής κατανέμει ομαλά και αυτόματα τη ροπή μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Επομένως, το σύστημα AWD προσαρμόζεται πάντα στις επικρατούσες οδικές συνθήκες. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου μόλις διαπιστωθεί ολίσθηση τροχού στον εμπρός άξονα, παρέχοντας μέγιστη πρόσφυση. Επίσης απενεργοποιείται για οικονομία καυσίμου όταν δεν χρειάζεται πρόσθετη πρόσφυση για τους πίσω τροχούς.

 

Εξίσου σημαντικό, κυρίως σε βρεγμένες και ολισθηρές επιφάνειες, είναι το Electronic Stability Program (ESP®Plus). Στο Mokka περιλαμβάνει προηγμένο έλεγχο πρόσφυσης traction control στάνταρ που μειώνει την ισχύ του κινητήρα και φρενάρει στους τροχούς για να αποτρέψει την ολίσθηση.

 

Οδηγήστε με καλή ορατότητα: AFL+, αισθητήρας βροχής και ‘ευφυής’ εσωτερικός καθρέπτης

 

Ο ήλιος αργεί να ανατείλει και δύει νωρίς αυτή την εποχή, διαμορφώνοντας το ανάλογο σκηνικό στην καθημερινή ρουτίνα των οδηγών. Όταν το χιόνι και η δυνατή βροχή πέφτουν στο παρμπρίζ, η καλή ορατότητα γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Η τελευταία γενιά του συστήματος Προσαρμοζόμενου Εμπρόσθιου Φωτισμού – Adaptive Forward Lighting AFL+ που διατίθεται προαιρετικά για το Mokka και άλλα μοντέλα ολοκληρώνεται με τους προβολείς Bi-xenon και περιλαμβάνει μέχρι 9 ευφυείς λειτουργίες όπως: φωτισμό επαρχιακού δρόμου, φωτισμό αυτοκινητόδρομου, φωτισμό πόλης, φωτισμό πεζών, φωτισμό αντίξοων καιρικών συνθηκών, υποστήριξη μεγάλης σκάλας φώτων, φωτισμό διασταυρώσεων, δυναμικό φωτισμό στροφών, φώτα ημέρας με LED και High Beam Assist. Επομένως, το AFL+ αυξάνει την ασφάλεια όλων των χρηστών του δρόμου και κάνει την οδήγηση τη νύχτα ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες πιο ξεκούραστη.

 

Ένας ηλεκτρονικός, αντιθαμβωτικός μεσαίος καθρέπτης προστατεύει τον οδηγό από τα φώτα των οχημάτων που ακολουθούν. Η λειτουργία αισθητήρα βροχής για τους υαλοκαθαριστήρες διασφαλίζει καλή ορατότητα μπροστά. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ηλεκτρικά θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες παρέχουν άριστη πίσω ορατότητα.

Οδηγήστε με άνεση: Θερμαινόμενο τιμόνι, θερμαινόμενα καθίσματα, θέρμανση καμπίνας

 

Για μεγαλύτερη άνεση το χειμώνα, το προαιρετικό θερμαινόμενο τιμόνι διατίθεται κατόπιν παραγγελίας. Το τιμόνι ζεσταίνει τα χέρια του οδηγού σε ένα λεπτό. Το πλεονέκτημα του συστήματος: όταν είναι ενεργοποιημένο, ολόκληρη η στεφάνη του τιμονιού θερμαίνεται, αλλά η θερμότητα κατανέμεται ταχύτερα στις βασικές περιοχές αφής γύρω από τις εγκάρσιες ακτίνες. Η ευεξία οδηγού και συνοδηγού υποστηρίζεται από τα προαιρετικά θερμαινόμενα καθίσματα που διατίθενται για όλα τα μοντέλα Opel. Ανάλογα με τις προσωπικές απαιτήσεις, ο σκελετός και οι πλάτες των καθισμάτων θερμαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Η θέρμανση καμπίνας που διατίθεται σε όλα σχεδόν τα μοντέλα Opel αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο χωρίς απαιτήσεις συντήρησης: ενεργοποιείται εύκολα και άμεσα με τηλεχειρισμό και μπορεί να προγραμματίζεται εκ των προτέρων με χρονοδιακόπτη. Επομένως, το αυτοκίνητο θα υποδέχεται πάντα τον οδηγό με ιδανικές συνθήκες κλιματισμού. Ξεχάστε την ταλαιπωρία και το χρόνο που αφιερώνατε στο ξύσιμο του πάγου, αφού τώρα η ορατότητα μέσα από τα παράθυρα παραμένει πάντα υψηλή. Ξεχάστε τα χοντρά μπουφάν που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των ζωνών ασφαλείας. Ακόμα και ο κινητήρας ωφελείται από το σύστημα, αφού με την καμπίνα σε ευχάριστη θερμοκρασία και ο ίδιος θερμαίνεται ταχύτερα στις κρύες εκκινήσεις.

 

Έξυπνη οδήγηση: συμβουλές πριν το ξεκίνημα

 

Τα διάφορα Opel kit υπόσχονται μία ευχάριστη και ασφαλή οδηγική εμπειρία την πιο κρύα εποχή του χρόνου. Ωστόσο, οι οδηγοί πρέπει να φροντίζουν να προετοιμάζουν τόσο τους ίδιους όσο και τα αυτοκίνητά τους για τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν το χειμώνα. Όσοι δεν έχετε αλλάξει ακόμα σε σετ χειμερινών ελαστικών, ήρθε η εποχή. Τα ελαστικά αυτά παρέχουν καλύτερη πρόσφυση και μειώνουν την απόσταση φρεναρίσματος, όχι μόνο στο χιόνι αλλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Και μην ξεχνάτε: γεμίζετε τακτικά το δοχείο υγρού πλύσης παρμπρίζ με αντιψυκτικό. Έτσι δεν θα παγώσουν οι σωληνώσεις και τα μπεκ, ενώ  η καλή ορατότητα θα είναι εξασφαλισμένη, κυρίως σε κρίσιμες συνθήκες.

Πριν την πρωινή οδήγηση, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας σε κάποιες απαραίτητες εργασίες. Σε περίπτωση που χιόνισε τη νύχτα, καθαρίστε τελείως το αυτοκίνητο από το χιόνι και τον πάγο για μεγαλύτερη ασφάλεια, δική σας και των άλλων χρηστών του δρόμου. Αυτό προστατεύει τα αυτοκίνητα που ακολουθούν από απομεινάρια χιονιού. Επίσης δεν υπονομεύεται η ορατότητα του οδηγού στην περίπτωση που λόγω απότομου φρεναρίσματος πέσουν κομμάτια χιονιού πάνω στο παρμπρίζ. Το οδηγικό στυλ πρέπει γενικά να προσαρμόζεται στις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες: με άλλα λόγια, απαιτείται πιο προνοητική οδήγηση και τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων ασφαλείας.  Οι απότομοι ελιγμοί με το τιμόνι πρέπει να αποφεύγονται όταν το αυτοκίνητο κινείται σε ολισθηρές επιφάνειες. Όταν το χιόνι παγώνει στο δρόμο ακόμα και με χειμερινά ελαστικά, οι αλυσίδες χιονιού γίνονται απαραίτητες. Δοκιμάστε εκ των προτέρων να τοποθετήσετε τις αλυσίδες για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στην αρχή μιας ανηφόρας

Related posts