Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούν 2022
Κόσμος

Σήμερα το διάγγελμα Ομπάμα για τη Συρία

 

 

 

 

 

 

 

 

Διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος θα απευθύνει σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με το θέμα της Συρίας και την πολιτική της Ουάσινγκτον απέναντι στη Δαμασκό.

Η ρωσική πρόταση για την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του συριακού χημικού οπλοστασίου έδωσε άλλη τροπή στην πολιτικο-διπλωματική κούρσα των τελευταίων ημερών.

«Αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική εξέλιξη», δήλωσε στις συνεντεύξεις που έδωσε σε έξι αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα χθες το βράδυ, υιοθετώντας έναν περισσότερο συμβιβαστικό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος είναι αντιμέτωπος με μία αμερικανική κοινή γνώμη εχθρική απέναντι στην επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Καλείται να αναδιαμορφώσει τον άξονα της πολιτικής της Ουάσινγκτον στη συριακή υπόθεση ώστε να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία τόσο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής , όσο και της ίδιας της προεδρίας του.

Παραδεχόμενος ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση απέναντι στο Κογκρέσο από το οποίο έχει ζητήσει το πράσινο φως για μία στρατιωτική επιχείρηση, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι το αποτέλεσμα των απειλών της Ουάσινγκτον για στρατιωτικά πλήγματα.

Όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα διακοπής των προετοιμασιών για μία πολεμική επιχείρηση κατά της Δαμασκού, εάν επιβληθεί έλεγχος επί του συριακού χημικού οπλοστασίου, απάντησε ότι «εάν συμβεί αυτό, είναι απολύτως πιθανόν». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην συριακή κυβέρνηση. «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, διότι δεν τους έχουμε δει να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο τα δύο τελευταία χρόνια», είπε.

Σε δηλώσεις της από το Λευκό Οίκο, όπου εκλήθη για να υποστηρίξει την επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης, η Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε ως θετική εξέλιξη την πρόταση”της Ρωσίας , αλλά κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην χαλαρώσει την πίεση επί του καθεστώτος της Δαμασκού, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι η ρωσική πρόταση αξίζει ενδελεχούς εξέτασης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας να ζητεί «σαφείς, ταχείες και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις» από την πλευρά του καθεστώτος της Δαμασκού. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» τη ρωσική πρόταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας παρενέβη χθες αιφνιδιαστικά στις εξελίξεις ανακοινώνοντας ότι πρότεινε στο συριακό καθεστώς την επιβολή διεθνούς ελέγχου επί του χημικού της οπλοστασίου και την καταστροφή του. Η Συρία έσπευσε να χαιρετίσει την ρωσική πρόταση, δια του υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρότεινε από τη πλευρά του τη δημιουργία ζωνών στη Συρία, οι οποίες να τελούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών και όπου θα μπορούν να συγκεντρωθούν και να καταστραφούν τα χημικά όπλα. Μιλώντας για «ενοχλητική παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι «μελετά το ενδεχόμενο» να ζητήσει την επείγουσα σύγκλησή του για να επιληφθεί της πρότασης αυτής.

Related posts