Αργά, σήμερα Τετάρτη, το απόγευμα αναμένεται να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, Λουκάς Παπαδήμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την τριήμερη συζήτηση και τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία –παραδοσιακά τα μεσάνυχτα- με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου προ των πυλών.
Σε χαμηλούς τόνους πάντως κινήθηκαν οι συζητήσεις την Τρίτη, με σημεία τριβής ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης αλλά και τον χρόνο των εκλογών. Οι Υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για συγκυβέρνηση αποφεύγοντας να βάλουν χρονικούς περιορισμούς, σε αντίθεση με τους βουλευτές της ΝΔ που έκαναν λόγο για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης επιμένοντας στην ανάγκη προσφυγής στις κάλπες όποτε αυτό καταστεί δυνατόν. Σκληρή ήταν όμως η κριτική από τα κόμματα της αριστεράς.
Παρών στο μεγαλύτερο κομμάτι της συζήτησης ήταν ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος μάλιστα σημείωνε διαρκώς σε ένα μπλοκάκι τις παρατηρήσεις Υπουργών και βουλευτών.
Χωρίς διάθεση αυτοκριτικής για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη του ομιλία μετά την αποχώρηση του από την Πρωθυπουργία έκανε λόγο για «μία δύσκολη αποστολή που συνεχίζεται», ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο «κυβέρνηση συνευθύνης». Ο πρώην Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την ιδέα του δημοψηφίσματος το οποίο είπε ότι «τρόμαξε πολλά κατεστημένα εντός και εκτός ευρώ». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στην ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για αυτό το θέμα από κορυφαίους Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπολογίζω καμία καρέκλα μπροστά στις ευθύνες μου για την χώρα για το καλό του ελληνικού λαού» κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός ο οποίος είπε ότι θα κάνει ό, τι μπορεί μαζί με την ΚΟ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τον τόπο.
Η Υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού που προήλθε από εκλογές όπως συμβαίνει στην Ευρώπη. «Δεν είναι πολιτικό χωνευτήρι, δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις, είμαστε διαφορετικά κόμματα, έχουμε τις απόψεις μας και συνεργαζόμαστε για συγκεκριμένους στόχους». Σχετικά με το χρόνο των εκλογών η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε : «Ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι θέμα της Βουλής και των αρχηγών κομμάτων να διαπιστώσουν την λήξη συναγερμού και να σημάνουν την επιστροφή στην ομαλή πολιτική ζωή».
Αυτή η κυβέρνηση έχει «συγκεκριμένη εντολή, περιορισμένη θητεία και ιστορική ευθύνη», είπε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για «συγκυβέρνηση» έκανε λόγο η κυρία Λούκα Κατσέλη, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου που είπε : «Δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση, δεν πρόκειται για κυβέρνηση μακράς πνοής είναι μία κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές».
Σκληρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσαν τα κόμματα της αριστεράς κατά της κυβέρνησης των τριών κομμάτων και ιδιαίτερα κατά του ΛΑΟΣ.
Η κυρία Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για «εκβιαστές» αναφερόμενη στην επιστολή που ζητά η τρόικα και τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να εξεγερθεί, ενώ κατηγόρησε τον κ. Γιώργο ΚΑρατζαφέρη ότι θα κάνει τη «βρόμικη δουλειά» για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Το ΛΑΟΣ δεν είναι απλά ένα ακροδεξιό κόμμα. Είναι αυτό που θα κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό και των δύο κομμάτων. Προβοκάτσια, αντικομμουνισμός, χτύπημα των μεταναστών», ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Παπαδήμο ότι προτίθεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση Παπανδρέου. «Γιατί εκεί που απέτυχε ο προκάτοχος σας, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Βενιζέλος με την ίδια πολιτική εσείς πιστεύετε ότι θα πετύχετε;» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν μετέχει σε αυτήν.
Οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται να μιλήσουν στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης.
Related posts
Διασφαλισμένη η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ
«Κόκκινος Οκτώβρης» για την κυβέρνηση
To διάγγελμα του Γιώργου Παπανδρέου
“Θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς μέχρι το Πάσχα”
Αναζήτηση
Τελευταία νέα
Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Νέες ομάδες μεταναστών ετοιμάζονται να περάσουν τα σύνορα»
Αύξηση των μεταναστευτικών ροών καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο, με τις οι αρχές να έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Στα…