Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
28 Φεβ 2020
Ελλάδα

“Συγκλίσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας”

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας στο 10ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνήσει, τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε:
«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Εκ μέρους της Κ.Π.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζω το συνέδριό σας. Οι δημοκρατικές διαδικασίες κάθε κόμματος δεν είναι απλά μια εσωτερική υπόθεση, αλλά, αντανακλούν  ευρύτερα στην ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας. Γι αυτό, το σύνολο των πολιτών, παρακολουθεί με αυστηρότητα τα συνέδρια των κομμάτων, μέσα σε ένα πλαίσιο που έχει επιβαρυνθεί από την κρίση πολιτικής αξιοπιστίας και πολιτικής αντιπροσώπευσης. Αυτή την πραγματικότητα επιβεβαιώνουν οι τεράστιες εκλογικές μετατοπίσεις της τελευταίας περιόδου, κατά την οποία ο κραταιός δικομματισμός της μεταπολίτευσης και  το μοντέλο του αρχηγικού δικομματισμού καθώς και του πελατειακού κράτους έχουν απονομιμοποιηθεί.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της βαθιάς κρίσης, η κάθε πολιτική παράταξη καλείται να επαναπροσδιοριστεί και στη βάση προγραμματικών προταγμάτων να συστήσει νέες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε, η κοινωνία και η οικονομία σταδιακά να βγουν από το τέλμα της λιτότητας και της ανεργίας στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης με κοινωνική αναδιανομή και αλληλεγγύη, με δημοκρατία παντού, με οικολογική ισορροπία, ώστε, η Ελλάδα μετά την περιπέτεια των μνημονίων που την απομάκρυναν από την Ευρώπη, να επανενταχθεί ισότιμα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, παρακολουθώντας ισότιμα τις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες για τον κοινωνικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Φίλες και φίλοι
Αυτές τις μέρες διεξάγεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τη συμφωνία του Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!
Ανάμεσα στους πιστωτές, όμως, υπάρχουν δυνάμεις που για λόγους ιδεολογικού δογματισμού ή ακραία ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων, αδικούν την πατρίδα μας και, ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο ως μια ιδιόρρυθμη ζώνη β΄ κατηγορίας. Αλλά και στο πλαίσιο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν εκτοξεύσει την ανεργία, έχουν περικόψει τα κοινωνικά δικαιώματα και έχουν οδηγήσει το σύνολο της Ευρώπης στην οικονομική καθήλωση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι αναγκαίο να ξεφύγει η πολιτική ζωή της χώρας από τον καταστροφικό αντιπολιτευτισμό και να αναζητηθούν δυνατότητες συμπτώσεων ή και συναινέσεων που θα ευνοήσουν την αναζήτηση ευρύτερων συμμαχιών της χώρας μας στην Ευρώπη. Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας, αλλά, δεν είναι της ίδιας βαρύτητας και ποιότητας. Η κοινωνία, διαθέτει το πολιτικό κριτήριο να τις επιμερίσει και να δώσει δυνατότητες. Όποια πολιτική δύναμη, με ρεβανσιστική διάθεση αναζητεί την πολιτική επιβεβαίωσή της στο παρελθόν, για το οποίο η κοινωνία έχει καταλογίσει τις ευθύνες για τα σημερινά αδιέξοδα ούτε τη χώρα αλλά ούτε και τη συγκεκριμένη παράταξη βοηθά. Ακόμη περισσότερο, η υιοθέτηση ακραίων κοινωνικά και πολιτικά θέσεων, όπως είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η κατασυκοφάντηση της λαϊκότητας ως λαϊκισμού, η υποκατάσταση του Συνταγματικού πατριωτισμού από την πατριδοκαπηλεία, η πολιτική κερδοσκοπία πάνω στη θρησκευτική ευσέβεια των πολιτών , η πριμοδότηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων σε βάρος των δημόσιων αγαθών ιδιαίτερα στην Παιδεία και στην Υγεία, κι όλα αυτά υπό το ιδεολογικό επίχρισμα του αντικρατισμού, υπονομεύουν τη δημοκρατία και ενισχύουν την ακροδεξιά παλαιάς και νέας κοπής.
Όσο κι αν έχει ξεχαστεί, η Νέα Δημοκρατία κατά την ίδρυση της και κατά τα πρώτα χρόνια της πολιτικής προσφοράς της στον τόπο, στην εποχή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή υπήρξε στόχος τέτοιων ακραίων προκαταλήψεων και αναχρονισμών. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για «σοσιαλμανία», επειδή, υποστήριξε, με τον δικό του τρόπο, την ανάγκη κρατικής παρέμβασης για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Δεν πρόκειται για ιστορική αναδρομή, αλλά, για προσπάθεια να ξαναβρούμε ένα νήμα που έχει κοπεί. Σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, σαν αυτές που ζούμε με τα μνημόνια, μόνο ένα ανασυγκροτημένο δημόσιο, χωρίς την αγχόνη των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετιών υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μόνο ένα ανανεωμένο δημόσιο φιλικό στον πολίτη, μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξη, δίνοντας, βεβαίως, χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική οικονομία.
Φίλες και φίλοι
Η αντιπαράθεση με τα μεγάλα συμφέροντα της διαφθοράς όπως αυτά που λυμαίνονται τον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης (Πώς τους είχατε πει πριν μερικά χρόνια; Αν θυμάμαι καλά, «νταβατζήδες»;). Η αντιπαράθεση, λοιπόν, με αυτούς είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και για να σπάσει το κλειστό σύστημα εξουσίας που οδήγησε την Ελλάδα στη σημερινή βαθιά κρίση. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας να ρυθμίσει δημοκρατικά το καθεστώς των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Η ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος και η πορεία προς μια κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη αποτελούν τους πυλώνες της πολιτικής διαδικασίας που σχηματικά έχει ονομαστεί νέα Μεταπολίτευση. Αναμφίβολα, η πρώτη Μεταπολίτευση είχε στοιχεία όπως η αυταρχική διακυβέρνηση και η κομματική νομή του κράτους, που συνετέλεσαν στην κρίση. Δεν πρέπει όμως να πετάξουμε μαζί με τα νερά και το μωρό!
Η λαϊκή δημοκρατική διαίσθηση έχει δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τη διαμόρφωση των όρων της νέας δημοκρατικής Μεταπολίτευσης. Αυτό δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου έργο ενός μόνο κόμματος, αλλά, ούτε μπορεί να χαθεί σε προγραμματικές απροσδιοριστίες και σε οικουμενικά σχήματα που επικαλύπτουν τις διακρίσεις. Η σύγχρονη Αριστερά, κορμός της ευρύτερης δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες της πορείας, έχει αναδειχθεί ως ο ένας πόλος της πολιτικής ζωής της χώρας, ανοικτός σε πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες, πολιτικά αντίπαλος προς τη δεξιά οιασδήποτε μορφής. Ταυτόχρονα, όμως, πολιτικά έτοιμος να αναζητήσει συγκλίσεις και συναινέσεις και με δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, προκειμένου, να αντιμετωπιστούν τα μείζονα θέματα της εθνικής πορείας μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο.
Και με αυτή τη συνείδηση, της αντιπαλότητας προγραμμάτων και αξιών, χωρίς να αμφισβητούμε τη διαφορετικότητα των άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος να πρωταγωνιστήσει με μεγαλύτερη επιτυχία και συνέπεια  στη δύσκολη πορεία για την ανόρθωση της χώρας. Για να αποκτήσει και πάλι ο λαός μας την κλεμμένη περηφάνια του, κάτι που πάνω από όλα προϋποθέτει συνείδηση δικαιοσύνης και καταλογισμού ευθυνών για όσα έχει υποστεί.
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι, καλή επιτυχία στο συνέδριό σας».

Related posts