Επιστροφή στην κορυφή
Κυριακή, 18 Μαρ 2018
 
 

Σίφνος… το νησί των Πύργων!

Κυριακή, 13 Σεπτέμβριος 2015 - 11:19

-a Μέγεθος κειμένου +A

 

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Νησί γεμάτο αρχοντιά, πνεύμα και παράδοση η Σίφνος. Κομμάτι της ασύγκριτης κυκλαδίτικης ομορφιάς με φυσικό κάλλος μοναδικό και πολλά μα πάρα πολλά ιστορικά και θρησκευτικά στοιχεία.

Πενήντα πέντε αρχαίοι πύργοι, βρίσκονται διάσπαρτοι, σε όλο το νησί. Οι αρχαιότεροι, είναι κτισμένοι, τον 6ο π.Χ αιώνα και οι τελευταίοι τον 3ο π.χ. αιώνα. Σε καλή κατάσταση είναι μόνο ο Άσπρος. Οι πύργοι κτίσθηκαν μετά την επιδρομή των Σαμίων και σκοπό είχαν να στέλνουν σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις. Αργότερα το δίκτυο αναπτύχθηκε και τα σύστημα ανταλλαγής σημάτων απλώθηκε σε ολόκληρο το νησί. Η μέθοδος επικοινωνίας όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης , πρέπει να ήταν ο καπνός και η φωτιά.

Το Κάστρο, πρωτεύουσα της Σίφνου κατά την αρχαία, τη μεσαιωνική και τη νεότερη περίοδο έως το 1836, καθώς και έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου (1646-1797) και Επισκοπής Σιφνομήλου (1797-1852). Ο επισκέπτης μπαίνει σήμερα στο Κάστρο από τις παλιές εισόδους-στοές, τις «λόζιες», τις οποίες άλλοτε ασφάλιζαν και προστάτευαν πολεμικοί πύργοι. Δρόμοι και πλατεία μέσα στο Κάστρο είναι κτισμένοι πάνω από τις στέγες μονώροφων σπιτιών, που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αποθήκες. Οι παλιές καπνοδόχοι των ισόγειων κατοικιών για την εξαγωγή του καπνού από το τζάκι κατασκευάζονταν στον κάθετο τοίχο που οριοθετούσε το δρόμο.

Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.

Ο οικισμός του Κάστρου διατηρεί αναλλοίωτο το μεσαιωνικό χαρακτήρα του με τα στενά σοκάκια γεμάτα από σκαλισμένες μαρμάρινες σαρκοφάγους, τις λόντζιες (πύλες από τις οποίες εισέρχεται κανείς στον οικισμό) και φυσικά τα ερείπια του κάστρου που δέσποζε στην κορυφή του. Τα πιο πολλά σπίτια είναι δίπατα και τρίπατα διαμπερή. Οι οικισμοί της Σίφνου χαρακτηρίζονται από μια πολυμορφία. Η  ρυμοτομία στην περιοχή του Κάστρου έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί είναι συγκεντρωμένοι στο κεντρικό οροπέδιο του νησιού με αποτέλεσμα να μην διαχωρίζονται τα όρια τους δίνοντας την εντύπωση ενός συνεχόμενου οικισμού χωρίς αρχή και τέλος. Ένας παραδοσιακός πεζόδρομος  από τον Αρτεμώνα φτάνει έως την Καταβατή αφού περάσει από τους οικισμούς του Άνω Πεταλιού και της Απολλωνίας, ενώ υπάρχει σύνδεση, με πλακόστρωτο, με τον Αι-Λούκα, τα Εξάμπελα, το Κάτω Πετάλι και το Κάστρο.

Η περιοχή του Αρτεμώνα φημίζεται και για τα αρχοντικά της σπίτια. Σε όλα τα παράλια έχουν αναπτυχθεί οικισμοί παράλληλα με τον αιγιαλό. Τα πρώτα κτίσματα ήταν παλιά αγγειοπλαστεία με καμίνια τα οποία χτίζονταν κοντά στην παραλία προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση σε καΐκια για να φορτώνουν τα κεραμικά.

Για να δούμε όμως, τι άλλο μπορούμε να δούμε στη Σίφνο, κάνοντας μια βόλτα στο νησί.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ: Κτίστηκε το 1650. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην θάλασσα από ψαράδες και είναι θαυματουργή. Είναι η Πολιούχος και προστάτιδα του νησιού.

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ: Η Απολλωνία είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία (πλατεία Ηρώων) της Απολλωνία, ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κλπ.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ: Βρίσκεται στην κορυφή της λοφοσειράς που είναι γνωστή με το όνομα «Το Κάστρο του Αϊ Ντριά». Στην κορυφή του βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία κτισμένη το 1701.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ: Κτισμένη το 1813 στην κορυφή ενός λόφου χαρίζει στον επισκέπτη μοναδική θέα από τις πλακόστρωτες αυλές της. Στη Μονή βρίσκεται η περίφημη και ιστορική εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας.

ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΡΥΣΗΣ: Το μοναστήρι της «Παναγίας της Βρύσης» ή της «Υπεραγίας Θεοτόκου Βρύσης» ή της «Κυρίας Βρυσιανής» ή «Γενεθλίου της Θεοτόκου στη Βρύση» κτίστηκε το 17ο αιώνα και βρίσκεται κοντά στο χωριό Εξάμπελα. Στη Μονή στεγάζεται το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε ποτέ τις προσωπικές μας απολαύσεις, όπως οι παραλίες αλλά και τα γευστικά εδέσματα…

ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ: Η κοσμικότερη πλαζ του νησιού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού σε απόσταση 12 χλμ. από την Απολλωνία. Είναι η ωραιότερη παραλία της Σίφνου και μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές των Κυκλάδων.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΣ: Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού και είναι ένα πολύ γραφικό παραθαλάσσιο χωριουδάκι με μικρό ασφαλές λιμανάκι για μικρά ψαροκάικα και μικρά τουριστικά σκάφη.

Για ήσυχες οικογενειακές διακοπές και όχι μόνο, η Σίφνος προσφέρει τα κάλλη της για όλα τα γούστα. Το μόνο που μένει είναι εσύ να το αποφασίσεις….

 

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: