Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Μαρ 2021
Τεχνολογία

Sextortion Scam: Η νέα διαδικτυακή απάτη!

Απατεώνες και εκβιαστές κάνουν τη ζωή κόλαση σε πολίτες που έπεσαν στην παγίδα του  Sextortion scam

Εδώ ο κόσμος καίγεται με τον κορονοϊό και κάποιοι απατεώνες αλλοδαποί  στέλνουν εκβιαστικά μηνύματα σε εκατοντάδες χρήστες ζητώντας χρήματα για να μην βγάλουν στο διαδίκτυο προσωπικές τους στιγμές.

Οι αλλοδαποί εκβιαστές που τρομοκρατούν  τον κόσμο έχουν έδρα τους τη Νιγηρία. Αρχικά στέλνουν διάφορες κοπέλες  με προκλητικές εμφανίσεις αλλά με fake ονόματα αιτήματα φιλίας σε άνδρες. Όποιος δεν γνωρίζει την παγίδα και τσιμπήσει πέφτει στη συνέχεια θύμα των εκβιαστών. Οι κοπέλες που είναι μαγνητοσκοπημένες σε μικρά βιντεάκια  και  λειτουργούν ρομποτάκια ζητούν από τους συνομιλητές τους να κάνουν  διαδικτυακό σεξ.

Όσοι δεν ψυλλιάζονται  την παγίδα μπαίνουν στο παιχνίδι του Sextortion scam.

Στη συνέχεια οι εκβιαστές  διαγράφουν το προφίλ της κοπέλας   και στέλνουν  στο συνομιλητή  τους ένα βίντεο με τους ίδιους να πρωταγωνιστούν σε πονηρά βίντεο. Ζητούν χρήματα και απειλούν ότι αν δεν τα δώσουν τότε θα βγάλουν  στο διαδίκτυο  το βίντεο.

ΟΙ καταγγελίες για τέτοιου είδους εκβιασμούς πέφτουν βροχή στους αστυνομικούς της  υπηρεσίας  δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ αναφέρεται ότι   παρατηρείται αύξηση της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου  στους χρήστες του διαδικτύου για προσπάθεια αγνώστων να αποσπάσουν οικονομικά ποσά, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχουν εκβιαστικό περιεχόμενο.

Οι δράστες με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Μάλιστα οι απατεώνες  γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση «sextortion».

Τα  εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν ότι θα τους  κάνουν βούκινο στην οικογένειά τους η στα στενά τους φιλικά πρόσωπα.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων :

  • Να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
  • Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
  • Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
  • Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
  • Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Όσοι πολίτες επιθυμούν μπορούν ανώνυμα η επώνυμα  να επικοινωνούν  με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e – mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones), με λειτουργικό σύστημα iOS – Αndroid: FEELSAFE E – COMMERCE

Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR

Related posts