Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Μαΐ 2024
Πολιτική

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις με την Τροικα

Του Μελέτη Ρεντούμη

 

Ενώ η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζεται η κυβέρνηση επανέρχεται στο σενάριο του… “μπαμπούλα” καθιστώντας εαυτόν θύμα των “αιμοβόρων” και αδίστακτων τροικανών. Ετσι το σκηνικό που στήνεται ενώ ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στην ουσία δημιουργεί εικονική πραγματικότητα. Όπερ σημαίνει ότι οι απαιτήσεις της τρόικας πηγάζουν από το υπογεγραμμένο Μνημόνιο. Σε αυτό το πλαίσιο η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται τις τελευταίες μέρες και είναι σε τεντωμένο σχοινί καθώς κρίνονται τόσο οι επόμενες δόσεις του προγράμματος στήριξης όσο και οι προϋποθέσεις ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους όπως είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους, σε περίπτωση που η χώρα πετύχαινε -λογιστικά πάντα- πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα καλά μέχρι εδώ θα μου πείτε. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτή τη στιγμή μιλούν όλοι για τον περιβόητο εκβιασμό της Τρόικας προς την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα, όταν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει πραγματικά είναι ελάχιστες κατά την διάρκεια του δεύτερου μνημονίου.

Εγείρεται αυτή την στιγμή θέμα για παράδειγμα, για τα φάρμακα, το ψωμί, το γάλα, τα βιβλία, όταν η απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων, με τους περιορισμούς που τα συνόδευαν, αποτελούσαν ήδη μνημονιακές υποχρεώσεις του πρώτου προγράμματος και έχουν γίνει κυριολεκτικά ελάχιστα.

Προς τί λοιπόν αυτή η ξαφνική απορία της κυβέρνησης για την εμμονή των δανειστών; Δεν γνώριζε τί υπέγραφε;

Εκτός αυτού, να δεχθώ ότι η Τρόικα δεν έχει πάντα τα σωστά επιχειρήματα και πιέζει έστω και για ατελείς μεταρρυθμίσεις με στόχο να δημιουργηθούν έσοδα και να επιστραφούν τα χρήματα στους δανειστές το ταχύτερο.

Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την ελληνική κυβέρνηση, να παίζει ρόλο διαμεσολαβητή συντεχνιακών αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων με τελικό θύμα τον καταναλωτή και τον απλό φορολογούμενο.

Γιατί θα πρέπει ταυτόχρονα με τις οριζόντιες περικοπές να μειώνεται και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μέσω των καρτέλ που ισχύουν στην αγορά; Δεν κατανοούν ότι αυτό συντηρεί τον αποπληθωρισμό, την αδύναμη ζήτηση και άρα την πολυπόθητη ανάπτυξη που διατυμπανίζουν;

Πιο συγκεκριμένα, στα φάρμακα σε πολλές χώρες εντός και εκτός ΕΕ πωλούνται τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ σε σουπερμάρκετ και οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά, χωρίς να πάθει κανείς δηλητηρίαση όπως ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί.

Στο γάλα που το πληρώνει ο Ελληνας καταναλωτής τουλάχιστον 30% ακριβότερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο όρος φρέσκο δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο παρά αποτέλεσε την κορυφαία ελληνική πατέντα για ν’αποτραπούν εισαγωγές από ξένες χώρες με μεγαλύτερη ημερομηνία λήξης.

Στο ψωμί που επίσης εμφανίζεται ακριβότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο για συγκεκριμένα είδη, η λέξη κιλό έχει χάσει την σημασία της εφόσον το καρβέλι σε πολλά πρατήρια πωλείται για κιλό, ανεξάρτητα αν ζυγίζει 350 γραμ.στην πραγματικότητα.

Τέλος όσον αφορά τα βιβλία, η κυβέρνηση αντί της προτεινόμενης κατάργησης της ενιαίας τιμής, προτίμησε να τα βάλει μόνο με τα ξενόγλωσσα βιβλία, λες και το πρόβλημα βρίσκεται πάντα στα εισαγόμενα βιβλία και όχι σε αυτά που διακινούνται εγχώρια.

Συμπερασματικά λοιπόν, θα ήταν πιο σώφρον η κυβέρνηση να σταματήσει την λογική του παραλόγου με τον προστατευτισμό και τους δήθεν εκβιασμούς που δέχεται, όταν το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εις βάρος των πολλών που διατείνεται ότι θέλει να προστατέψει.

Αναζητούνται ακόμα οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις λοιπόν…

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος, τραπεζικός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Δυναμικής Ελλάδας.

http://sknews.gr/permalink/9198.html

Related posts