Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2022
SLIDER

Σε ποια προϊόντα στην εστίαση θα μειωθεί ο ΦΠΑ- Αλαλούμ με τους διαχωρισμούς 13% και 24%

Κάτι που έπρεπε να είχε κάνει ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός το κάνει τώρα στη Δύση της βασιλείας του. Αλλά και τώρα πάλι μπάχαλο τα κάνουν οι υφιστάμενοι του. Γιατί στην προσπάθεια του ο Τσίπρας να σώσει την καρέκλα του στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα βασικά είδη διατροφής και στα είδη εστίασης.

Δεν πρόλαβε όμως να απομακρυνθεί από τα μικρόφωνα και όπως δείχνουν τα πράγματα  δεν πάνε στο 13% ΦΠΑ όλα τα βρώσιμα είδη. Φαίνεται ότι κάποιοι από τους επιτελείς δεν κατάλαβαν καλά τις εξαγγελίες του ηγέτη τους.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΦΠΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την Παρασκευή. Και από Δευτέρα πρέπει να ισχύουν οι αλλαγές. Οι επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης  τρέχουν να  προλάβουν τις αλλαγές ΦΠΑ μέσα στο σαββατοκύριακο και η ΑΑΔΕ εξέδωσε οδηγίες για να περιοριστεί το αλαλούμ  στην αγορά.

Οι εξαιρέσεις αλλά και το σκεπτικό των εξαιρέσεων είναι για γέλια. Για παράδειγμα με  βάση τις οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων, όπου τις ψήφισε η Βουλή, η κέτσαπ θα έχει από Δευτέρα 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα 24% (επειδή δεν περιλαμβάνεται στια σάλτσες)!

Άλλο ΦΠΑ θα έχει επίσης η διαμονή σε ξενοδοχείο, ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής ή ανάλογα… με το ξενοδοχείο!

Επίσης το γάλα, υπάγεται μεν σε συντελεστή 13% αλλά το γάλα με κακάο στο 24%. Στο 24% μένουν επίσης το γάλα σόγιας, καρύδας, φουντουκιού κ.α

Η πορτοκαλάδα ως χυμός (ή συμπυκνωμένος ή ζαχαρούχος κλπ) θα έχει 13% ΦΠΑ «στο ράφι», αλλά με ανθρακικό θα πωλείται 24% (σαν αναψυκτικό).

Ο καφές και  το τσάι στο μπακάλικο ή το σούπερ μάρκετ θα πωλείται με 13% αλλά τα ροφήματα με βάση τον καφέ ή το τσάι που είναι έτοιμα προς κατανάλωση ή περιέχουν  γάλα, εκχυλίσματα, συμπυκνώματα και αποστάγματα (π.χ. καπουτσίνο, εσπρέσο κλπ.) εξαιρούνται και μένουν σε ΦΠΑ 24%.

Ο Τσίπρας είπε μείωση αλλά αυτοί που έβγαλαν τα φιρμάνια τα έκαναν πρόχειρα και άρπα κόλα.Το σκηνικό τρέλας αρχίζει με τα παραστατικά πωλήσεων που θα εκδίδονται με ημερομηνία 20 Μαΐου 2019 και εφεξής. Ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα εάν αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και για εκπτώσεις εκ των υστέρων, επιστροφές πωληθέντων αγαθών κλπ.

Για αποδείξεις που εκδίδονται με ταμειακή μηχανή, οι ταμίες κατά την πληκτρολόγηση του είδους πρέπει να επιλέγουν το σωστό (νέο) συντελεστή ΦΠΑ.  Επειδή όμως πολλοί δεν θα προλάβουν, παρέχεται και η δυνατότητα να διορθώνουν με το χέρι τον προεκτυπωμένο συντελεστή ΦΠΑ, όταν η απόδειξη εκδίδεται χειρόγραφα (μπλοκ) ή με προτυπωμένο μηχανογραφικό έντυπο.

ΦΠΑ 13% … «στο πόδι» ή σε τραπέζι

ΦΠΑ 13% ισχύει από 20.05.2019 σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, οινομαγειρεία κλπ πλην των κέντρων διασκέδασης.

Ωστόσο η μείωση αφορά τα φαγητά, τα έτοιμα γεύματα και τα γλυκά, είτε καταναλώνονται επιτόπου είτε παραδίδονται σε «πακέτο» (delivery).

Αντιθέτως:

–           μένει στο 24% η  διάθεση έτοιμων προς άμεση επιτόπια κατανάλωση φαγητών, γευμάτων και γλυκών

–          παραμένουν στο 24% ΦΠΑ οι επιτόπιες καταναλώσεις αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών

–          παραμένουν στο 24% οι επιτόπιες καταναλώσεις χυμών και  ροφημάτων, όπως είναι οι κάθε είδους καφέδες, το τσάι, το χαμομήλι, η βαλεριάνα και η σοκολάτα.

–          το εμφιαλωμένο νερό  παραμένει στον ΦΠΑ 13%, όπως και πριν.

Για τα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, οι επιτόπιες καταναλώσεις τους παραμένουν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και οι παραδόσεις τους σε «πακέτο», με εξαίρεση την παράδοση χυμών, τυποποιημένων και μη, οι οποίοι υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.  Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

ΦΠΑ ανά … Ξενοδοχείο

Για τα ξενοδοχεία, γίνεται διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 13% στην ενιαία τιμή

β. Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24% ΦΠΑ.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον 24% ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

δ. Διαμονή με σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον ΦΠΑ 24, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο

ε. ξενοδοχειακές  επιχειρήσεις που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, επιτρέπεται να τιμολογούν με όποιον ΦΠΑ αναλογεί σε κάθε παροχή (24% ή 13% κατά περίπτωση).

Αμείωτος ο ΦΠΑ

Με βάση την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ:

  1. Παραμένουν στο 13% και δεν μειώνονται οι τιμές για βασικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, κρέας, αυγά, μέλι, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, λαχανικά, ύδρευση, ζώντα ζώα, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης  παραμένουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6 % φάρμακα, βιβλία.
  2. Στο 24% παραμένουν και πολλά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως πχ , τα φυσικά μέλια στα οποία προστίθενται έστω και μικρές ποσότητες άλλων προϊόντων όπως κανέλα, ροδοπέταλα, ξηροί καρποί, αλλά και ροφήματα με βάση το γάλα που περιέχουν κακάο, καφέ, γεύσεις φρούτων κλπ.
  3. Μειώνονται στο 13% ΦΠΑ από 24%, μεταξύ άλλων,  όλα τα είδη ζυμαρικών, ψωμιών ψαριών και μαλακοστράκων, καφέ, χυμοί φρούτων και λαχανικών, διάφορα παρασκευάσματα διατροφής με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα, και τα παρασκευάσματα για σάλτσες, σούπες και ζωμούς.
  4. Μειώνεται επίσης στο 6% από 13% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και θέρμανσης μέσω δικτύου (τηλεθέρμανση).

Το τι μπέρδεμα έχει να γίνει δεν περιγράφεται. Ευτυχώς ακολουθούν οι ευρωεκλογές και οι εφοριακοί δεν θα έχουν χρόνο να τρέχουν για ελέγχους. Γιατί αν βγουν στους δρόμους θα καταλάβουν ότι θα υπάρχει τέτοιο αλαλούμ που δεν περιγράφεται.

 

Related posts