Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2021
Οικονομία

Σε μόνιμο σοκ η κοινωνία από τα μέτρα

image

 Μετά από μια άκρως επεισοδιακή αξιολόγηση που διήρκεσε σχεδόν 2 μήνες (χρόνος «ρεκόρ» για τα δεδομένα του ΔΝΤ), η Τρόικα φεύγει από την Αθήνα δίνοντας διορία τεσσάρων εβδομάδων στην κυβέρνηση, όχι απλώς να ψηφίσει αλλά και να εφαρμόσει τα νέα μέτρα για το 2012!

Η χορήγηση όμως της επόμενης δόσης συνδυάζεται αναπόδραστα και με την διασφάλιση της βιωσιμότητος του συνολικού χρέους, δηλαδή τα μέτρα για την περίοδο 2013-2014 αλλά και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες της χώρας χώρα μπορεί να ελαφρυνθούν 80 – 90 δισ. ευρώ για τα επόμενα δέκα χρόνια αν επιλεγεί «κούρεμα» της τάξης του 21% ενώ, εφόσον η Ελλάδα εξασφαλίσει και το δεύτερο πακέτο βοήθειας των 109 δισ. τότε θα είναι πλήρως εξασφαλισμένες έως και το 2020.

 Σαράντα κρίσιμες μέρες

Καυτές θα είναι όμως οι επόμενες 40 μέρες καθώς, όπως έσπευσε να αποκαλύψει προχθές και ο Επίτροπος Ρεν, τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται στα μέσα Νοέμβρη. Η Τρόικα δεν βιάζεται να δώσει το πράσινο φως για την επόμενη δόση –στην ανακοίνωσή της «πιθανολογεί» στις αρχές Νοεμβρίου- και ως τότε πρέπει να έχουν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012, το πολυνομοσχέδιο και το νέο φορολογικό.

Έτσι θα μπορέσει να κλείσει και η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο πιθανότατα θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με την Τρόικα, η ύφεση για τον επόμενο χρόνο φαίνεται πλέον ότι αναθεωρείται από το 2,5% κοντά στο 3% του ΑΕΠ. Έτσι, παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Ιούνιο, χρειάστηκε να συμφωνηθούν πρόσθετα μέτρα 15 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. για το 2011, άλλα 5,4 δισ. το 2012 και 2,5 δισ. για το 2013-2014.

 Αλλάζει έτσι ριζικά το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Με στόχο, λοιπόν, να πετύχει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος με όσο πιο σίγουρο τρόπο γίνεται τον επόμενο χρόνο, στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση, η Τρόικα ζητά να προστεθούν:

1. Η επέκταση στο στενό δημόσιο τομέα του ενιαίου μισθολογίου και στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και η εφαρμογή του στις ΔΕΚΟ, εισηγμένες και μη, όπως είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικά για τις δημόσιες επιχειρήσεις, οι ελεγκτές ζητούν άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις για την κατάργηση επιδομάτων και υπερωριών υπαλλήλων δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε ΣΣΕ. 

2. Η επέκταση του μέτρου της «εφεδρείας» σε πάνω από 30.000 υπαλλήλους, ενδεχομένως ακόμα και σε 50.000(!) και η απόλυση των υπαλλήλων από υπηρεσίες που συγχωνεύονται ή καταργούνται, ώστε να υπάρξει άμεση ελάφρυνση των δημοσίων δαπανών. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς Επιτροπής αναμένεται να έχουν και πάλι συναντήσεις με την ηγεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ώστε να γίνουν νέοι υπολογισμοί. 

3. Η επανεξέταση του συστήματος δαπανών στο Σύστημα Υγείας, ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ έως το 2014, κάτι που περιλαμβανόταν στο μνημόνιο του Μαρτίου, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε. 

4. Στα φορολογικά, το μόνο που συζητά η Τρόικα με τους επιτελείς του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι η πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2012, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου! Το σκεπτικό του μέτρου είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

5. Στο εργασιακό –εκτός από την απελευθέρωση των επιχειρησιακών συμβάσεων– η Τρόικα ζητά με όλο και περισσότερη επιμονή την κατάργηση των κατώτερων μισθών που ορίζει η ΣΣΕ, με στόχο την κινητικότητα των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης. 

6. Αποκρατικοποιήσεις και νέες δεσμεύσεις για την πώληση 2.000 ακινήτων μέχρι και το 2014, με στόχο έσοδα ύψους 24 δισ. ευρώ.

 Ενοχλημένη η Τρόικα με τις αποκρατικοποιήσεις

Στις τελευταίες επαφές τους με το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, οι Τροϊκανοί ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί για άμεσα αποτελέσματα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, ζήτησε την εφαρμογή των κανονισμών που υπέγραψε η κυβέρνηση, με βάση τις οποίες όσα asset του Δημοσίου μπαίνουν στο Ταμείο, πωλούνται σε τιμές αγοράς (prevailing prices), έστω και αν το τίμημα θεωρείται χαμηλό.

Εμδεικτικό του κλίματος το ότι  οι εκπρόσωποι της Επιτροπής έδειξαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι για το γεγονός ότι η διαδικασία αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας του Δημοσίου βρίσκεται ακόμη σε περίοδο προετοιμασίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι και τις αρχές του 2012 θα έχει έτοιμο ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο από 2.000 ακίνητα του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα οποία θα δοθούν σε τιμές… αγοράς, αφού βέβαια πρώτα ενταχθούν στην περιουσία του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

 Πηγή: protothema.gr

Related posts